נתניהו בפגישה עם האומנים: שלום אסייג, ישי לפידות ועברי לידר
נתניהו בפגישה עם האומנים: שלום אסייג, ישי לפידות ועברי לידרצילום: ללא

לאחר מפגש משותף לראש הממשלה ושרי האוצר, הבריאות והתרבות עם נציגי האמנים הוחלט על מתווה החזרה של ההופעות לנוף התרבותי בישראל.

ישי לפידות היה אחד ממשתתפי המפגש ובראיון לערוץ 7 הוא מספר עליו ועל התחושות עימן יצאו האמנים מהמפגש.

"הסברנו לראש הממשלה והשרים שלא נראה לנו הגיוני שהחופים מלאים, הקניונים מלאים וההפגנות מלאות והמתווה הכי מסודר ומוקפד, כלומר מופעי התרבות, לא קורה. ראש הממשלה הבין את זה הוא מאוד השתעשע ומאוד השתכנע מגרף שהראנו לו, שני דפים, שבאחד חוף ים צפוף עם החותמת 'מאושר' ובשני במת מופעים שהושתלה בחוף הים ועליה הכיתוב 'אסור'. הם הבינו את זה".

"ראש הממשלה דפק על השולחן ונתן הוראה שמיידית ייבדק מתווה ההופעות בחוץ. הוא יודע שנותרו רק עוד חודשיים נותרו להופעות כאלה. באזור ספטמבר אוקטובר ואחריהן כבר לא נוכל לקיים הופעות כאלה. ראש הממשלה אמר שעד הראשון לספטמבר יהיו תשובות מהפרויקטורים כמו פרופ' גמזו לגבי הדרך לקיים הופעות גם בפנים, לרווחת התיאטראות והקונצרטים", אומר לפידות.

באשר למתווה הקפסולות שהועלה ועליו הוחלט בישיבה המשותפת מבהיר לפידות כי מדובר במתווה מאוד פשוט שבו יימצא שטח גדול ובו תוצב במה ולמעשה, כשם שברחבת הכותל המערבי הישיבה היא בקפסולות של 20 איש, כך יישבו הצופים גם בהופעות ובמידה וישנה הדבקה היא תצומצם ל-20 השותפים לאותה קפסולה. המשמעות היא שלא ניתן יהיה לקיים הופעות ענק של עשרות אלפי צופים, אך הופעות תתקיימנה בכל זאת, גם אם בהיקפים קטנים.

לדבריו במקומות שערוכים בדרך כלל לקליטת 2000 או 3000 צופים יוכלו לצפות כ-500 ובפארק הירקון הערוך בדרך כלל לקליטת עד כ-250 אלף איש יהיו כ-6000 בלבד.

על הנוסח בו דרש ראש הממשלה להגיע להסדרת הסוגיה אומר לפידות כי נתניהו אמר 'אני מבקש לא לשבת על זה, אלא להחליט על זה ומיד'. "אני לא חושב שיש שסתום כלשהו. זה קונסטלציה של חיבורים בין הלשכות של ראש הממשלה והשרים. עלה גם רעיון להקים ועדה שמורכבת גם פרויקטורים של משרד הבריאות שלא מבינים בתחומי ההפקה, וגם מפיקים שזה התחום שלהם אבל הם לא מבינים בריאות. ועדה שתהיה מורכבת משני הצדדים תביא לפתרון".

והיו גם דרישות ובקשות של נציגי עולם התרבות שלא התקבלו. "ישבו מנהלי תיאטראות, הפילהרמונית ועוד, שדרשו בכל כוחם לפתוח גם את המקומות הסגורים, הם טענו שהם יידעו איך להתמודד עם זה, אבל ראש הממשלה הבהיר שקיבלנו כוויה מעניין המתחמים הסגורים. גם שר הבריאות אמר שמאוד חוששים מזה. כרגע לא ניתן לפתוח במקומות סגורים ומחכים למתווה שיגיע עד הראשון בספטמבר".

התחושה שיצאו ממנה נציגי האמנים הייתה של הקשבה מצד מקבלי ההחלטות ובראשם נתניהו ולפידות מספר: "דיברנו שם משהו כמו שעה. בזמנים שכאלה זה המון לראש הממשלה והשרים. הם הקשיבו ברוב קשב בלי להגיד מילה לכל אחד מאיתנו. היה מפיק שפרץ בבכי. הם הקשיבו רוב קשב ורק לאחר מכן אמרו את שלהם. הייתה אמפתיה בעיניים. דרך מסך אפשר לעבוד על אנשים, אבל ממרחק של שני מטרים אתה רואה אם אתה נוגע בלב של אדם".

ואולי זה באמת נוגע לליבו של נתניהו, אבל אחרי שהדלת נסגרת יבוא מישהו אחר שייגע לליבו ויכולת היישום תצטרך להתחלק? לפידות לא מבטל את הטענה ואומר: "אמרתי בעצמי לראש הממשלה שאני בטוח שאנחנו לא בנים יחידים. יש את ענפי התיירות והתעופה וענפים שנכחדו, אבל אסור לשכוח שני דברים - אנחנו ממגזרים היותר מכניסים למדינה וזה אינטרס של המדינה לעזור לנו, ובנוסף, אנחנו סוג של מגזר שכשצריכים אותנו אנחנו כאן. בלשכה של נתניהו עצמו הופעתי כמה וכמה פעמים איתו ביחד לילדים חולים וכך גם האחרים שהיו שם, עברי לידר, יהורם גאון, שלום אסייג ועמדי".

"אתה יושב מול ראש ממשלה שנמצא בתוך אחד המשברים הגדולים בעולם ויש עוד משברים בצפון ובדרום, לראות אותו יושב שעה ומקשיב לכולם, והיו גם טענות לא קלות ולא עדינות והוא הקשיב בנחת רוח וענה את מה שענה. אולי חלק מהדברים שנגעו למשתתפי הפגישה היה סוג של תשומת הלב והאמפטיה האמתית שהיו בחדר. אולי אחר כך קיבל עוד בקשות וטענות מגופים אחרים עם לוביסטים חזקים יותר, אולי, אבל אותנו זה ריגש".

האם מאז שיצאו מהפגישה חשים האמנים שהשתתפו במפגש להסביר לחבריהם בעולם התרבות את אותה תחושה, ואולי הם גם ניצבים מול דרישה 'תהיו נציגים שלנו בפני נתניהו ולא להיפך'?

"אנחנו מייצגים אותו כי הוא ייצג אותנו וכי אנחנו מייצגים אותנו. ברור שבשדה התרבות יש הרבה שלא אוהבים את ראש הממשלה והיו מעדיפים לשבת מול רבין ז"ל או ראש משלה אחר. יש כאן ענייני פוליטיקה, אבל אנחנו יודעים שבתוך מגזר האמנים הם מבינים אותנו ומכבדים ומקווים לטוב".