
"אבא שלי חב"דניק, והוא הגיע מבחוץ, ולא היה מאנ"ש" עונה הרב מני אבן ישראל בפתיחות כשאני שואל אותו על מה יצא הקצף אי אז בשנות השבעים, "באותה תקופה הם ניסו לשמור על הלימוד כמה שיותר אותנטי, ושלא יהיה שום פירוש, אז הם נתלו בצורת הדף, אבל אין לזה באמת במה להיאחז"
את הראיון הזה עם הרב מני, בנו הבכור של הרב שטיינזלץ, ניהלתי לפני כמה חודשים, בכתבה מיוחדת שפורסמה בבשבע לרגל 500 שנה לצורת הדף. צורת הדף שאולי הרב שטיינזלץ לא היה הראשון לשנות, אבל אין ספק שהיה הראשון להצליח בכך.
"תלך לדפוסים עתיקים יותר" מסביר הרב מני את סיבת השינוי, "דפוס מינכן לדוגמה, שם אין צורת הדף ואין נעליים. רק משנה ומסביבה הגמרא. צורת הדף היא לא דבר רע, אין לי משהו נגדה, אבל המדפיסים היו אנשי עסקים, לא מקובלים או תלמידי חכמים, אז למה קידשנו אותה? זה קצת מוזר לי".
"תראה" צוחק הרב מני ועונה לשאלה שמרחפת בחלל האוויר, "אני לומד עם גמרא שטייזנלץ כי אני עושה יחסי ציבור, אבל ללומדים אחרים שמסוגלים אני אמליץ על גמרא רגילה. אבל גם, לא תמיד. יש גמרות שלא מובן מה כתוב שם, רש"י לא מספיק עוזר ושם הפירוש עוזר לכולם".
"ככלל" הוא מסביר, ""זו הוצאה של הגמרא שנועדה עבור אנשים שמעולם לא פתחו גמרא. אבל מעבר לזה, ההרחבות של האישים, הטופוגרפיה וההיסטוריה נצרכות גם לתלמידי חכמים, וזה לא אני אמרתי, זה הרב משה פיינשטיין כתב בהסכמה לאבא".

אז למה לשנות את צורת הדף? למה אי אפשר להוסיף את כל הביאורים בצד או בעמוד ליד?
"הדף פשוט היה בנוי בצורה לא חכמה. זה מה שהיה אפשרי בזמנם, אבל זה ממש לא קדוש. כשאבא רצה להוציא גירסה עם פירושים ותוספות, פשוט לא היה לו מספיק מקום בעמוד".
"כשדפוס וילנה רצו להוסיף על דפוס ונציה המקורי, הם נתקלו באותה בעיה ולכן כל הפירושים עם האותיות הקטנות מסביב. זה לא נח. אז הרבי מלובביץ ייעץ לאבא שלי לפרוס את זה על שני עמודים, וזה חלק מהגישה הכללית שלו, שמותר לעשות הכל למען העם".
לרב מני חשוב להדגיש שהעניין של הנראות לא פחות חשוב מהפירוש. "תחשוב על מי שפותח גמרא בפעם הראשונה בחייו" הוא אומר, "טקסט לא נגמר של גמרא באמצע, רשי ותוספות מפוזרים בצדדים באותיות לא קריאות. זה מלחיץ. יש סיבה למה כבר לא מדפיסים ספרים כאלה בימינו".
"המטרה הייתה להנגיש ולסדר את זה בעין, שיהיה יותר ידידותי ללומד. ועדיין, השתדלנו לשמור על המבנה הקלאסי של גמרא במרכז ופירוש בצדדים, וגם על סדר הדפים, כדי כן להישאר חלק מהרצף".
אז כמה אנשים באמת למדו גמרא עם שטיינזלץ? עבור כמה מתחילים פתח הרב עדין את שערי בית המדרש, ממש כמו רבי אלעזר בשעתו שסילק את השומרים של רבן גמליאל והתיר לכל לבוא וללמוד? תשובה מדויקת אין לרב מני, אבל אני מצליח להוציא ממנו הערכה

"קצת קשה להגיד מספרים מדוייקים, אבל בעברית מכרנו כמאה אלף סטים, ועוד כמה עשרות אלפים בשאר השפות, למשל אנגלית, צרפתית ואיטלקית". תכפילו במספר המסכתות, אנחנו מדברים פה על מיליוני כרכי גמרא...
"אבל לדעתי" הוא מוסיף, "תוך עשרים שנה כל הגמרות, ולא משנה אם זה שטיינזלץ או צורת הדף, יהפכו לגמרות של שבת, ורוב הלימוד יתבצע בצורה ממוחשבת כלשהי. לשם העולם הולך".
"כבר עכשיו לא מעט חומרים שלנו כבר נמצאים באינטרנט, ויש כאלף איש שנכנסים כל יום ללמוד דף יומי דרך שטיינזלץ באינטרנט. בנוסף, אנחנו נערכים להעלות אפליקציה משלנו כבר בשנה הקרובה".
הרב שטיינזלץ כבר לא יזכה לראות את האפליקציה, אבל תורתו תישאר עימנו ותשמש עשרות ומאות אלפי לומדים. מתחילים וותיקים כאחד. יהי זכרו ברוך.