ציון רבי נחמן מאומן
ציון רבי נחמן מאומןצילום: ברל'ה קרומבי

שופטת בית המשפט העליון, דפנה ברק ארז, הורתה לראש הממשלה בנימין נתניהו, ממשלת ישראל והסוכנות היהודית להשיב לעתירה שהוגשה לבית המשפט העליון, ולהסביר מדוע לא פועלות הממשלה והסוכנות להעלאת עצמותיו של רבי נחמן מברסלב מאומן שבאוקראינה לישראל.

מי שהגיש את העתירה הוא שרון שלצר (תל צור), חסיד ברסלב מוכר במשך שנים רבות ומי שנחשב לאחד מתלמידיו הקרובים של הרב ישראל דב אודסר זצ"ל, שכאמור עתר לבג"צ בדרישה כי יוציא צו על תנאי שיורה לממשלת ישראל ולסוכנות היהודית לפעול להעלאת עצמותיו של רבי נחמן מברסלב, מאומן שבאוקראינה, לישראל.

בעתירה נכתב כי על המשיבים לפעול להעלאת עצמותיו של רבי נחמן לישראל, "מתוקף תפקידם, שהחל מקום המדינה ועד ימים אלו, להעלות עצמות יהודים בעלי השפעה לקבורה בארץ, מחמת החובה לקיום רצון המת – רבי נחמן רצה להיקבר בארץ ישראל, ובמקרים שמנהיגי העם היהודי בגולה ביקשו – הסוכנות או הממשלה פעלו להעלותם לקבורה שנית בארץ", וכן "מכיוון שנכס של העם היהודי - קברו של רבי נחמן שישראלים רבים עולים אליו להתפלל - נמצא תחת שלטון זר המחזיק בו ללא רשות".

כמו כן, בעתירה נכתב כי נוכח הודעתו של שר החוץ האוקראיני שהודיע לאחרונה כי השנה, לראשונה מזה עשרות שנים, לא תתאפשר העלייה ההמונית של יהודים לאומן בראש השנה, מתבקש בג"צ לקיים דיון דחוף בנושא, על מנת להורות למשיבים לפעול להבאת עצמות רבי נחמן לקבורה בארץ ישראל, עוד קודם ראש השנה הקרוב.

בעתירה אף מובאים מקרים רבים בהם פעלה ממשלת ישראל להעלאת עצמותיהם של גדולי ישראל לקבורה בארץ, כגון עצמותיו של החיד"א, מגדולי פוסקי ההלכה הספרדים, וכן מנהיגים ואישים בכירים נוספים בתולדות האומה, בהם בנימין זאב הרצל, שעצמותיו הועלו מווינה לקבורה בישראל, זאב ז'בוטינסקי, ועוד.

זאת ועוד, בעתירה מצוין כי לאורך פועלו רב השנים של העותר בנושא, פעלו גורמים מדיניים בכירים בנושא: בתחילת שנות ה-90, פנה נשיא המדינה דאז, חיים הרצוג, לראש ממשלת אוקראינה, בזמן ביקורו בארץ, בבקשה להעתקת הקבר מאומן לארץ ישראל. ראש הממשלה האוקראיני נעתר לבקשתו, אך זו לא יצאה לפועל.

בשנת 2007 כתב הנשיא שמעון פרס לוועד להעלאת עצמות רבי נחמן: "נשיא המדינה חושב כמותכם שיש להעלות את עצמות רבי נחמן מאומן לירושלים וזאת מכל הסיבות שהזכרתם. הנשיא מקווה שמאמציכם הנעשים בנדון ע"י גורמים במשרד ראש הממשלה יישאו פרי והדבר יבוא על פתרונו במהרה בימינו".

על רקע כל הדברים האמורים, מבקש העותר כי בג"צ יורה לממשלת ישראל ולסוכנות היהודית, כאמור, לפעול להעלאת עצמותיו של רבי נחמן לישראל. שופטת בג"צ דפנה ברק ארז, הורתה למשיבים, כאמור, להגיש את תגובתם לעתירה עד לתאריך ה-13.10.

שרון שלצר מסר לאחר הגשת העתירה: "אין לי ספק שבית המשפט העליון יעניק לנו את הסעד המבוקש, שהוא למעשה סעד עבור כל הציבור יראי השם במדינת ישראל ובעולם כולו. העלאת עצמות רבי נחמן לישראל תביא לפריחה בכל התחומים – רוחנית, כלכלית, תיירותית ועוד. זהו צורך חיוני מהמעלה הראשונה".

חסידי ברסלב באומן
חסידי ברסלב באומןצילום: ללא קרדיט

בתוך כך, אוקראינה הודיעה באופן רשמי כי תגביל באופן משמעותי את כניסת ההמונים לעיר אומן לקראת ראש השנה היהודי.

בהודעה שפרסם משרד הפנים של המדינה לאחר התייעצויות עם כל הגורמים המטפלים במשבר הקורונה, הוחלט שכניסת זרים לעיר אומן תוגבל ובמקרים קיצוניים אף תיאסר באמצעות סגר.

שר הפנים במדינה, ארסן אבאקוב, אמר כי "בכל שנה מגיעים מאמינים לעיר אומן - ומדובר בבין 30 ל-50 אלף בני אדם - שמתפללים וחוגגים בעיר במשך שלושה ימים. המתכונת הזו, בשנה הנוכחית בה אנו מתמודדים עם מגיפת הקורונה, יוצרת סיכונים גדולים במיוחד להפצת הנגיף, לא רק בקרב משתתפי האירועים אלא גם לתושבים המקומיים".

"אנו מכבדים מאוד את המסורות של עמים וקהילות שונות ובכל שנה עושים מאמץ עילאי להבטיח את שלומם וביטחונם של המתפללים היהודים באומן. בשבועות האחרונות חלה עלייה משמעותית בהידבקות בקורונה באוכלוסייה באוקראינה, כמו גם במדינות אחרות. הגענו למסקנה שהמצב האפידימיולוגי במדינה ובעולם כולו אינו מאפשר קיום אירועים המוניים כמידי שנה, במיוחד אם מדובר בזרים המגיעים מחוץ למדינה ואין לנו שליטה על מצבם", הוסיף השר.

לדבריו, "הגענו להסכם דומה עם קהילות נוצריות שביטלו אירועים המוניים מתוכננים ואני מקווה להבנה גם מצד קהילה היהודית החסידית. אנחנו נאכוף את המגבלות שיוטלו באומן בכל האמצעים".

במקביל, ראש עיריית אומן, הודיע כי יפעל בכך דרך למנוע את הגעת ההמונים לעירו. הוא הזהיר כי אם לא תתקבל החלטה ממשלתית על הגבלת נכנסים זרים הוא יאכוף אותה בעצמו ויציב מחסומים שימנעו כניסה לעיר.