גלעד ארדן
גלעד ארדןצילום: יונתן זינדל פלאש 90

שגריר ישראל באו"ם ומתחילת השנה האזרחית הבאה גם שגריר ישראל בוושינגטון, גלעד ארדן, משוכנע כי החלת הריבונות ביהודה ושומרון ובבקעת הירדן לא ירדה מסדר היום.

"אני לא חושב שיש שיח על מדינה פלסטינית והוא לא על סדר היום. אני כן מבין את התסכול בנוגע להחלת הריבונות", אמר ארדן בראיון לערוץ 7.

"אני העליתי את הדרישה להחלת ריבונות עוד ב-2014 כשאבו מאזן הלך לאו"ם והכריז חד צדדית על מדינה, חשבתי שזו היתה ההזדמנות לממש בעיתוי הנכון את זכותנו על ארץ ישראל ולסמן לעולם שאנחנו לא ניסוג אף פעם מהיישובים ומהאחיזה שלנו ביהודה ושומרון.

''אי אפשר להתעלם מכך שמי שהעלה את זה עכשיו וזיהה את ההזדמנות עם הממשל הנוכחי היה ראש הממשלה. הוא זה שהתחייב לקדם את החלת הריבונות, הוא שם את זה על סדר היום ותיאם עם הממשל האמריקני", מוסיף השגריר.

לדבריו, "יש משהו קצת לא הוגן בלבוא אליו בטענות כשלא הוא זה ששינה את עמדתו, אלא הממשל האמריקני ממגוון של שיקולים מעדיף לדחות את ההחלטה הזו ואנחנו זקוקים לגיבוי שלו ביישום שלו, כדי לעצור החלטות נגדנו במועצת הביטחון שעלולות לעבור ללא וטו אמריקני".

ארדן חושב שדווקא עצם ההסכם מהווה הצהרה בסוגיית הריבונות. "לדעתי קיבלנו כאן בתמורה דבר שבעיני הוא לא פחות חשוב, בדיוק בהקשר הזה של ריבונותנו על יהודה ושומרון. הרי נשברה כאן פרדיגמה של עשרות שנים שלפיה אי אפשר להגיע לשלום ונורמליזציה עם מדינות ערביות בלי להיכנע לדרישות הפלסטיניות לנסיגה לקווי 67'.

''הנה, מדינה ערבית מתקדמת שברה את הפרדיגמה ובעקבותיה יגיעו עוד מדינות וזה גם יגדיל את הסיכוי שתהיה בעתיד מנהיגות פלסטינית שתבין שאיש לא יחכה להם ואם לא יוותרו על הדרישות ההזויות והקיצוניות שלהם בסוף הם יישארו מבודדים בעולם".

"אני חושב שההסכם עם איחוד האמירויות בהקשר הימני לאומי – והיום אני דיפלומט שלא יכול להתבטא לגבי עמדות פוליטיות אבל כולם יודעים מהיכן הגעתי ומה עמדותי – יש לו ערך לדרישה ולהתעקשות שלנו להישאר בכל ההתיישבות ביהודה ושומרון בכל תרחיש עתידי שיהיה", הוא מוסיף.

אתמול שיגר השגריר מכתב לחברות מועצת הביטחון ובו הוכחות לכך שחיזבאללה הוא זה שביצע ניסיון חדירה בגבול בצפון במטרה לפגוע בישראלים. "מדובר באותו אירוע שבגללו תושבי הצפון נקראו שלא לצאת מבתיהם ומזכ"ל חיזבאללה הכחיש שהיה מדובר בחדירה של מחבלים מארגונו. בשיתוף פעולה עם הצבא הצגתי לחברות מועצת הביטחון את ההוכחות לכך שמדובר במחבלי חיזבאללה ששוב מפירים את החלטות מועצת הביטחון וממשיכים בפעילות טרור".

"אנחנו יודעים שביום שבו נתדרדר לעימות נוסף עם חיזבאללה בצפון, ניאלץ להכות בלבנון באופן רחב, בגלל שהארגון פועל בשטחה. חשוב כבר מהיום להכין את הקרקע לפעולה כזו ולהראות לאו"ם שחיזבאללה עלול להמיט אסון וחורבן על לבנון ומה שראינו בנמל בביירות יתגמד לעומת האסונות הבאים שייגרמו בגלל הטרור של חיזבאללה".

לדבריו חלק גדול מההתרחשויות במזרח התיכון, לטוב ולרע, קשור לסוגיה האיראנית. "הכל שלוב בהכל, גם אמברגו הנשק, גם הסכם השלום שייחתם עם איחוד האמירויות וגם חיזבאללה הוא מיופה כוח איראני. הסיכון הגדול ביותר לעתידה של ישראל הוא המשטר באיראן".

"אנחנו יודעים שבגלל הסכם הגרעין שנחתם בתקופת הנשיא אובמה, לאחר חמש שנים פוקע אמברגו הנשק שהוחל על איראן ב-13 השנים האחרונות. המשמעות היא שאם לא יקרה משהו יוצא דופן בעוד חודשיים איראן תוכל לרכוש ספינות, צוללות ומטוסי קרב, דבר שיפגום עוד יותר ביציבות במזרח התיכון. אם אמברגו הנשק יוסר – ולחרפתה של מועצת הביטחון ההצעה האמריקנית להאריך אותו לא עברה – הדבר עלול לפתוח מערכה מאוד נרחבת במזרח התיכון ואנחנו בשיתוף פעולה מלא עם הממשל האמריקני כדי לפעול מול המצב הזה בכל דרך".

"בשבוע הבא, כנראה, יפעיל כלי נוסף של סנקציות כדי למנוע מאמברגו הנשק לפקוע ולא לאפשר לאיראנים לרכוש את אותם כלי נשק קטלניים", מגלה השגריר.

הוא גם מתווה את הדרך שתוביל אותו באו"ם. "אני מאוד מאמין בפסוק 'והאמת והשלום אהבו'. מדינת ישראל צריכה להיתפס תמיד כמי שמושיטה יד לשלום כי זה ערך יהודי שכולנו מאמינים בו. מצד שני אנחנו מאוד מאמינים באמת ואני לעולם לא אסכים לעשות שקר בנפשי, לא בעובדות ולא במה שמציגים נגד מדינת ישראל. אני תמיד אהיה בהתקפה ולעולם לא אתגונן או אתנצל".

"אני מאמין שאני מייצג את המוסרית, הערכית והצודקת ביותר שיש באומות המאוחדות ואני גאה עד מאוד לייצג אותה. אנחנו תמיד צריכים להיות בהתקפה ולא בהגנה ולהתעקש על האמת הנצחית שלנו שיש לנו בזכות ולא בחסד", מסכם השגריר ארדן.