מצעד הלהט"ב
מצעד הלהט"בצילום: ISTOCK

ועדת הפנים של הכנסת דנה היום (רביעי) בדרישת ''הבית הפתוח'' בירושלים לקבל תקציבים מעיריית ירושלים בדומה ל-31 המנהלים הקהילתיים הפועלים בבירה.

יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ' מכחול לבן אמרה "אני מאמינה שהעתירות לבית המשפט והדיון הזה הם על בסיס תחושה של מצוקה ואפליה. ואם התחושה הזו קיימת, העירייה לא יכולה להתנכר לה אלא להכיל אותה ולתת מענה, לשבת ביחד, ואני מקווה שבקרוב נשמע על תמיכות ותקציבים לבית הפתוח''.

''הבית הפתוח הוא המרכז הקהילתי של הקהילה הגאה בירושלים. העירייה צריכה לתקצב אותו באופן שוויוני ביחס למנהלים הקהילתיים הפועלים בירושלים", הוסיפה חיימוביץ'.

עו"ד דן בן טל מעיריית ירושלים הסביר כי "הרציונל של התמיכה בבית הפתוח הוא פסיקת בית המשפט העליון. השופט עמית קבע שהבית הפתוח שווה למינהל קהילתי. לכן אנו רואים תמיכה מדי שנה מאז 2014, של 480,000 ₪ כל שנה. השנה התמיכה אמורה לעלות ב-27% ל-612,000 ₪, כי הם עברו לבית אחר, ושכר הדירה שלהם עלה".

יו"ר הבית הפתוח, ערן גלובוס, טען: "כל מה שקשור לשכר דירה זו לא מחווה. הם עומדים בפסיקת בג"ץ".

יו"ר הוועדה חיימוביץ' שאלה: "אנו היום באוגוסט. מדוע הכסף עדיין לא הועבר?". בן טל: "הדלתא אושרה. לא היה תקציב לעירייה כי אין תקציב מדינה. לכן הכסף חולק באיחור. ברגע שאושר תקציב העירייה, העברנו. את ההגדלה צריך עוד לאשר בוועדת הכספים ובוועדת התמיכות. זה הליך טכני. ב-1.9 וועדת הכספים תשב ותדון. החודש אין מועצה. יש בירושלים 31 מינהלים והתקציב הוא 12-13 מיליון. בממוצע 400,000 למינהל. הבית הפתוח במקום טוב".

יו"ר הוועדה חיימביץ' הקשתה: "תקציב התמיכות הוא רק חלק קטן מהתמיכה של העירייה במינהלים. אנו יודעים שרוב המינהלים מוכרים שירותים לעיריה וכך מגדילים את תקציבם. למה העירייה לא קונה מהבית הפתוח שירותים?".

אריאלה רג'ואן, סמנכ"לית עיריית ירושלים, הסבירה כי "העיריה מתקשה לקנות ממי שלא מציע. איפה אני יכולה לסייע שלא באמצעות תמיכה ישירה? כשמגישים לי תוכניות עבודה. מהבית הפתוח לא קיבלתי הצעה".

ח"כ איתן גינזבורג, יוזם הדיון, אמר לה: "את מייצגת עירייה. את הגוף החזק. אתם מחליטים מי יקבל. כל הידע אצלכם. העמותה, ככל שהיא חשובה ורצינית, לא יכולה להגיע לידע ולנווט את דרכה בסבך הבירוקרטיה. אני קורא לבית הפתוח להגיש תוכנית עבודה. ההתנגשות לא טובה לשום צד. העירייה היא הגוף החזק, ולכן רוב האחריות עליכם. אם את רוצה לחבק, תכירי בהם כמינהל, ותוסיפו את הבית הפתוח לרשימת 31 המינהלים שמופיעים לאתר של העירייה".

תומר רוזנר, יועמ"ש הוועדה, הוסיף: "יש בשורה שעולה מהדיון הזה: הצהיר היועמ"ש של העירייה, עו"ד דן בן טל, שניתן יהיה לתת פטור ממכרז לבית הפתוח כספק ייחודי. אני מציע 'לנסות' את העירייה ולהגיש בקשה למכירת שירותים כמו חלוקת סלי מזון לנזקקים, תמיכה נפשית לנוער בסיכון ולקשישים בודדים".

עו"ד בן טל: "לא התחייבתי שיהיה פטור ממכרז. שיגישו בקשות. הן תיבחנה. אמרתי שיש אפשרות שיינתן פטור ממכרז".

יו"ר הוועדה ח"כ חיימוביץ': "כל עמותה מציגה תוכנית עבודה". ערן גלובוס יו"ר הבית הפתוח: "אנחנו יכולים לכתוב תוכנית עבודה עד מחר, אבל המסר בפגישה עם ראש העיר, אותו פגשנו בחודש הגאווה, היה שיח טוב אבל התוצאה היא אפליה מתמשכת". היו"ר חיימוביץ': "למה לא להגיש תוכניות עבודה אם זה התהליך? אם הנוהל שלהם כזה וכל המנהלים מגישים תוכניות?".

ערן גלובוס: "זו פעם ראשונה שאומרים לי להגיש תוכנית". סמנכ"לית העירייה אריאלה רג'ואן: "ערן, באמת...". ערן גלובוס: "היה לנו שיח בעבר שנגמר שהעיריה אמרה שמטעמים פוליטיים אי אפשר, שזה לא יעבור את ועדת הכספים. מינהלים מקבלים השנה 150 מיליון ₪ עבור קניית שירותים. ה-12 מיליון לתמיכות זה הכסף הקטן".

ח"כ יוראי להב הרצנו מכחול לבן טען: "העילות של הבית הפתוח כל כך צודקות. אני לא מצליח להבין. אם תתעלמו, הצרכים לא ייעלמו, רק יחריפו. האם העיריה עשתה עבודת מטה? הערכת צרכים, מצוקות ורגישות? למה לא קונים מהם שירותים כמו מ-31 מנהלים אחרים?".

ח"כ ניצן הורביץ ממרצ סיפר "אני מכיר את המאבקים הרבה שנים. כל השנים היה צריך להילחם בעירייה, ותמיד היא הפסידה. גם אם ילכו לבית משפט העירייה תצטרך לשלם בדיעבד. כדאי לעירייה ללמוד מההיסטוריה. אני מבין שזה נובע מלחצים של החרדים ושל הימין, אבל צריך להבין את הצורך. זה מתנ"ס על אזורי".

ח"כ תהילה פרידמן מכחול לבן אמרה: "הדיון על הבית הפתוח הוא דיון על השאלה איזו עיר ירושלים רוצה להיות. האם היא רוצה להיות עיר שחוברה לה יחדיו ושלכולם יש בה מקום? הבית הפתוח הוא נייר לקמוס. הוא היה שותף חשוב בתמיכה ושיקום של צעירים שנפגעו מאירוע הדקירה הנורא של שירה בנקי ז"ל".

יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ' סיכמה: "הוועדה קוראת לשני הצדדים לשבת מחר ולהבהיר מה חסר על מנת שהבית הפתוח יוכל למכור שירותים לעירייה. מי שרוצה שלא יפלו אותו צריך ליישר קו ולהגיש תוכניות עבודה. רק קניית שירותים תגדיל משמעותית את תקציב הבית הפתוח. לבית הפתוח יש שירותים פעילים, מיומנות וניסיון, וראוי שהעירייה תקנה מהם. לעירייה - הוועדה קוראת לנהוג ביד פתוחה, ולא לתת להם תחושה שצריך לחזר על הפתחים".