בשבועות האחרונים החלה תופעה חדשה לתפוס תאוצה ברשת החברתית הסינית "טיקטוק", כאשר משתמשים צעירים החלו להעלות סרטונים קצרים בהם הם לובשים מדי אסירים מאושוויץ, ומציגים את עצמם כניצולי שואה. חלקם גם חובשים מגן דוד או טלאי מפוספס.
ראשי מוזיאון אושוויץ-בירקנאו יצאו נגד התופעה החדשה וביקשו ממשתמשי טיקטוק לעצור אותה על מנת שלא לפגוע בניצולי השואה ובזכרם של הקורבנות.
"מגמת 'הקורבנות' בטיקטוק עלולה להיות כואבת ופוגענית. חלק מהסרטונים נמצאים קרוב באופן מסוכן או כבר מעבר לגבול הטריוויאליזציה של ההיסטוריה", צייצו ראשי מוזיאון אושוויץ-בירקנאו.
הם הוסיפו עוד כי "עם זאת, עלינו לדון בכך על מנת שלא לבייש ולתקוף צעירים שהמוטיבציה שלהם נראית מגוונת מאוד. זהו אתגר חינוכי".
המוזיאון גם פירסם הודעה ארוכה בדף הטוויטר שלו בה הוא העביר ביקורת על התפקיד שממלאות הרשתות החברתיות בזכר השואה. ראשי המוזיאון טענו גם כי חלק מהמשתמשים הצעירים העלו את הסרטונים שלהם במדי אסירים באושוויץ כחלק מהבעת זכרון אישי או כבוד לניצולים, בעוד אחרים פשוט הצטרפו "למגמה" מתוך רצון לקחת חלק בתופעה התופסת תאוצה.
"עלינו להיות זהירים מאוד בדיון זה. השפה בה משתמשים לעתים קרובות מאוד גם ברשתות החברתיות נראית כנושאת המון רגשות, לפעמים רגשות חזקים מאוד. המדיה החברתית היא חלק מחיי היומיום והתקשורת שלנו, אך יש לתת כבוד לקורבנות. על המחנכים לעבוד עם צעירים כדי להציג את העובדות והסיפורים, אך גם ללמד ולדון כיצד להנציח בצורה משמעותית ומכבדת", נכתב בהודעת מוזיאון אושוויץ-בירקנאו.