"כשתאמר לאנשים 'פסח' - הם יחשבו על ליל הסדר, 'סוכות' - על סוכה, 'ראש השנה' או 'יום כיפור' - זה בית כנסת. המאפיין המרכזי של החג נלקח מאיתנו השנה. לכן אנחנו מרגישים הזדמנות וגם צורך אמיתי להיענות לקריאת הציבור", כך אומר אביעד בזק, מנכ"ל בית מדרש להתחדשות.
"כל שנה בימים אלו אנחנו מקיימים כינוס תפילה ועבודה. התכלית של הכינוס הזה הוא לעצור לרגע בזמן ולהכין את הלב. ממש כמו נגן שלפני שהוא עולה לבמה הוא צריך לכוון את המיתרים, ככה גם אנחנו לפני שפורטים על מיתרי הלב בראש השנה בתפילות, אנחנו צריכים לכוון את עצמנו, אבל השטף של היום יום לא מאפשר לנו את זה, כאן מגיע הכינוס הזה ונותן כבוד וזמן לכוון את הלב, לייצר כלים לעבודה פנימית כשהצד הרוחני של זה זו התפילה.
עד עכשיו הקורונה גרמה לנו לחוות חגים באופן מוזר ושונה, כמו בפסח, כמו יום העצמאות - כאשר בדרך כלל כולנו חוגגים עם אנשים רבים, יוצאים החוצה לטייל, השנה כולם נכנסים פנימה. בראש השנה ויום כיפור זה מתעצם כי מרכז החג נמצא בבית הכנסת והשנה המרכז הזה נלקח מאיתנו ולרובם המוחלט של האנשים זו תהיה פעם ראשונה שהם נפגשים עם עיצומו של היום לא דרך בית הכנסת וזה מביא איתו אתגרים רבים. שמיעת השופר, אורך התפילה, ועוד.
הפעם הציבור הופך להיות גורם דומיננטי בקיום התפילה. אם קודם לכן היית יכול להיבלע בתוך ציבור מתפללים של כמה עשרות או מאות אנשים, השנה אתה זה המניין ויש לך חלק משמעותי בכך.
בחודשים האחרונים, היות ובית מדרש להתחדשות עוסק הרבה בנושא התפילה בעם ישראל ובעולם, קיבלנו פניות רבות מאנשים לחשוב כיצד לשמור על המרקם הקהילתי והתפילות בצורה מוצלחת והבנו שהשנה, כינוס תפילה ועבודה שאנחנו מקיימים צריך לקבל פנים אחרות. בימים כתיקונם, בשעות הצהרים עד שעת לילה מאוחרת, ציבור של כ-700 איש מוזמן לתוך מקום שיש בו כ-12 סדנאות מתחלפות שכולן קשורות בהיבטים שונים של עבודה פנימית.
לאחר מכן יש התוועדות והופעה של אומן אורח. התחלנו לפנות לכל מיני אנשים שיכולים לעזור לציבור למצוקה שאליה הוא נקלע. חשבתי שיהיה קשה להשיג אותם אך להפתעתי ושמחתי הרבה כל מרצה שביקשתי ממנו נענה ברצון לקחת חלק ואלו שלא יכלו הצטערו על כך מאוד. כך נוצר הקונספט הנוכחי, של חמישה ימים עם תוכן עשיר ומגוון של מיטב המרצים כמו הרבנית ימימה מזרחי, הרב יהושע שפירא, רחלי פרנקל, הרב דוב זינגר, הרב אליעזר מלמד ועוד רבים וטובים וכמובן מופע מוזיקלי עם "א'קליינער בענד", עם האומן האורח אביתר בנאי וכן התוועדות עם הרב דוב זינגר והרב יוסי פרומן."
אביעד מספר שהפידבקים חיוביים וההרשמה בעיצומה. "בסוף שנה שעברה ניגש אלי מישהו ואמר: "שנה שלמה אני מחכה לכינוס הזה. אני לא יכול להתחיל את ראש השנה לפני השתתפות בכינוס תפילה ועבודה." "השנה, הוא התקשר שוב בלחץ מה יהיה על הכינוס, כאשר הסברתי לו את המתווה הדיגיטלי הנוכחי הוא נרגע. מבחינתנו, להצליח להיפגש מבעד למסך ולא רק פנים אל פנים, זה מצד אחד קשה, במיוחד כאשר אנחנו נושאים את הדגל של עבודה ולימוד דרך חבורה, אך מצד שני אנחנו מגלים שהאיכות האנושית היא כל כך מיוחדת ומשוכללת שאפשר להיפגש גם כך , דרך המסך.
יש גם יתרון מסוים בכל העניין כי כך יש לנו אפשרות לפנות לקהל רחב יותר, אפילו צעיר יותר, וגם לפנות למרצים במעגלים שונים משנים קודמות. חשוב לציין כי מעבר לכל הטוב שקיים בו, התכנים של הכינוס הולכים להישאר אצל כל משתתף לתמיד, גם המחיר מאוד נוח בכוונה תחילה, כי בעינינו זה שירות לציבור וחשוב לנו שכמה שיותר אנשים יוכלו לקחת חלק. אנחנו מתפללים שהכינוס הזה יעשה טוב וייתן כלים לעם שלנו שהולך לעבור תקופה מיוחדת ושונה מהרגיל ושכל זה יעבור חיש קל מהרה מאיתנו".
השיעורים יועברו בערוץ היוטיוב של 'בית מדרש להתחדשות' בכל אחד מהימים א'-ה' | י"ז-כ"א אלול | 6-10.9 ניתן להירשם כאן.
האירוע לעילוי נשמתה של השופטת נאוה דנון ז"ל והשנה גם לזכרו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ ז"ל.