עו"ד שי הולנדר גרוס
עו"ד שי הולנדר גרוסצילום: רן יחזקאל

לפני מספר ימים אישרה הכנסת את הקפאת הגבלת רשיונות הנהיגה לחייבים. במשך חצי שנה לא יוגבלו רישיונות, צעד שהיה חלק בלתי נפרד מסנקציות ההוצאה לפועל, וזאת בשל משבר הקורונה.

ואולם מסתבר שלהחלטה עלולות להיות, ואולי כבר ישנן, השלכות משמעותיות לתרבות החזרי החובות בישראל.

עו"ד שי הולנדר-גרוס, מומחה בתחום פשיטות רגל, כינוסי נכסים וגביית חובות, קובע כי מאז תחילת המשבר חייבים רבים מנצלים לרעה את ההוראות המקלות, ובכך נפגע מוסר התשלומים של החייבים, שהחריף בחודשים האחרונים.

בדבריו מציין עו"ד הולנדר-גרוס כי לגבי ההחלטה האחרונה עדיין קשה לראות את השפעותיה שכן היא נכנסה לתוקף רק בימים האחרונים "אבל היו החלטות נוספות באותה רוח של עצירה או עיכוב הליכי הוצאה לפועל והליכי גבייה. חלק מההנחיות מוצדקות כי הגיעו בשיאו של משבר הקורונה ולכן מובן למה עצרו את הליכי הגבייה, אבל הוראות שממשיכות להתווסף בהקשר הזה יוצרות בעייתיות שאפשר כבר לראות את ההשלכות שלה".

"הרבה אנשים שלאו דווקא נפגעו ממשבר הקורונה מנצלים את המצב ולא משלמים את החובות שלהם", אומר הולנדר-גרוס המפרט: "ברגע שיש החלטות שעוצרות הליכי גביה ומאפשרות לחייבים להימנע מתשלום, זה שם את הנושים במקום שבו הם חותרים לפשרה על החוב, והמקום הזה כשיודעים שהחלופה לגבייה לא קיימת הוא מקום בעייתי. הביקורת שלי היא שההוראות בנושא הזה הן קטגוריות רוחביות ולא עושות הבחנה בין חייבים שנפגעו ממשבר הקורונה, שכרגע לא עובדים מסיבות שונות ולא יכולים לשלם את החובות שלהם ואיתם באמת ראוי להגיע להבנות ולפריסה שתאפשר לעבור את המשבר הזה, לבין מי שנמצא לצדם, ויש רבים כאלה שלא נפגעו בצורה ישירה או בכלל, ולהחיל עליהם את ההוראות הללו זו טעות בעיניי".

באשר ליכולתה של המערכת לזהות את מי שאכן נפגע לעומת מי שלא נפגע, סבור עו"ד הולנדר-גרוס כי "זה ידרוש יותר מאמץ אבל זה אפשרי. הייתה אפשרות שבה כל מי שסבור שהוא נפגע קורונה ורוצה לעכב הליכי גבייה והוצאה לפועל יוכל להגיש בקשה שתיבדק על פי נתונים בסיסיים, האם הוא עובד בתקופה הרלוונטית, האם ההכנסות נפגעו, האם ההוצאות סבירות, מה רמת החיים שהוא חי וכו'. לתת החלטה בלי להיכנס לרזולוציות האלה נותן אפשרות לאנשים שלא רוצים לשלם ללא קשר לקורונה להיכנס ל'פול' הזה של הגבלות גבייה".

הולנדר-גרוס מעיר כי מאחר ומדובר בהגבלת האפשרות להקפיא רישיונות נהיגה הדבר מעלה שאלה, אם יש לחייב רכב מדוע הוא אינו משלם את חובותיו. עוד הוא מזכיר כי "גם הנושים חייבים לשלם התחייבויות שלהם ויכול להיות שאותם נושים שנמצאים במצב שבו הם לא יכולים לגבות חובות יהפכו בעצמם לחייבים ואולי יתגלגלו למצב של פשיטת רגל".