חבר הכנסת ניר ברקת מתייחס בראיון לערוץ 7 לעימות עם שר האוצר ולביקורתו סביב התכנית הכלכלית להתמודדות עם מגיפת הקורונה וגם לדרישתו מהמינהל האזרחי לבלום את התפשטות הבניה הפלשתינית בקרקעות מדינה.
בראשית השיחה עמו התבקש חבר הכנסת ברקת להעלות את הנקודות המרכזיות בהן היה נוקט לבלימת המשבר הכלכלי בניגוד לדרך בה נוקט שר האוצר ישראל כץ.
"הדברים תלויים בגישה. צריך לשים יד כדי למנוע פשיטות רגל ולסייע לאזרחים שמוצאים את עצמם ללא פרנסה לעבור את התקופה, ארוכה ככל שתהיה. זה היה מביא אותנו לאמץ מודלים שרק לאחרונה התחילו לממש, כלומר לתת סיוע לעסקים שנמצאים בירידה תלולה של המחזור. אמרתי את זה בשבוע השני של הקורונה. ראש הממשלה נכנס לתמונה וחלק מהדברים נעשו אבל עדיין יש כשמונים אלף עסקים שלא קיבלו סיוע. עדיין לא הנענו מהלך של הסבת עובדים על מנת לתת לאנשים מענה. יהיו מאה אלף אנשים שלא יהיה להם לאן לחזור כי העסקים ישתנו ויתכווצו ועסקים יסגרו. חייבים להניע מהלך של הסבת עובדים".
"כל הגישה צריכה להיות מוכוונת כדי לסייע לעסקים לעבור את התקופה כדי שיהיה לשכירים לאן לחזור. אם לא נעשה את זה נשלם מחיר יקר. תפיסת האוצר הייתה לחסוך כסף ומשאבי מדינה כי זו הוצאה, אבל אני טוען שצריך להשקיע את משאבי המדינה כי שנוודא שיהיה מגזר עסקי ביום שאחרי הקורונה", אומר ברקת.
האם אין היגיון ברצון לשמר את קופת המדינה מלאה? ברקת מציין בדבריו כי כלל הממשלות מבינות שיש לעזור לעסקים, "הגישה הנכונה יותר היא להסתכל על האירוע כאירוע מלחמה שבו משקיעים כסף עוזרים לאנשים לצלוח את התקופה ובהמשך אתה פורס את העלויות לאורך שנים. נכנסנו במשבר במצב פיננסי טוב כשבאירופה המצב היה גרוע יותר והם השקיעו 15% בסיוע לעסקים ואנחנו עדיין בפער גדול".
בהתייחס למהלך הארכת דמי האבטלה עד חודש יוני, מהלך שמתברר כמעודד בטלה ומונע מעובדים מלחזור למעגל התעסוקה, אומר ברקת כי המודל הנכון הוא המודל הגרמני שאותו יש לאמץ ובו מעודדים מעסיקים שלא לשחרר עובדים בעוד במודל החל"ת היה עידוד לשחרר עובדים, "זה מודל לא טוב. צריך לייצר תמריצים לאנשים לחזור לעבודה. נכון לעכשיו יש פער. כשלא מעודדים אנשים לחזור לעבודה מתפתח שוק שחור והרגלים לא טובים למשק העבודה והדברים האלה חייבים שינוי. בקצב הזה האבטלה תעמיק והיכולת להחזיר עובדים הולכת וקטנה".
האם שינוי נוסף של מתווה האוצר וקבלת הצעותיו שלו לא יוסיפו לתחושת הבלבול הציבורי ולהרגשה של היעדר מנהיגות יציבה? "בכל העולם עושים ניסוי וטעיה וזה בסדר שעושים טעויות לא בכוונה רעה. חלק מההחלטות שמתקבלות מתברר שיש להן יתרונות וחסרונות ואני בעד לשפר ולשנות ולא להתקבע לפי החלטות שקיבלנו ולא נותנות מענה או אפילו מייצרות נזקים. צריך ראש פתוח וחשיבה מחוץ לקופסא".
עוד שאלנו את חבר הכנסת ברקת אם הוא רואה את הביקורת שמטיח חבר הכנסת נפתלי בנט בהתנהלות הממשלה במשבר הכלכלי כביקורת ראויה או כאמירה אוטומטית מספסלי האופוזיציה. לדבריו "חלק מהביקורת של נפתלי מגיעה מהאופוזיציה וזה לגיטימי. הוא אופוזיציה. בעיני לא משנה מניין מגיעה הביקורת, אנחנו כאחד נבחרנו לשרת את הציבור וצריך לאמץ את הרעיונות הטובים ולא משנה מאיפה הם מגיעים. אם נפתלי רוצה להיות חלק הוא מוזמן להצטרף לממשלה וחבל שהוא לא שם ואז הרעיונות נשמעים עם פחות חשש".
על האופן בו מתנהל המאבק הפומבי בינו לבין שר האוצר, ואם לא נכון היה לקיים את העימות בחדרי ישיבות סגורים, אומר ברקת: "עדיף היה לשבת וללבן את הדברים, אבל בשביל זה האוצר צריך להזמין לשבת ולהקשיב. בוועדת הכספים, שהיא זירה חשובה, תפקידי הוא לבקר ולתקן ולהציע חלופות כי אני מחויב לציבור בישראל, מחויב למאות אלפי מחפשי התעסוקה ואני מקשיב להם ועובד צמוד עם מנהיגות המגזר העסקי ומגוון רחב של אנשים ותפקידנו להציע חלופות".
על כך סופג ברקת טענות לפיהן הוא טרם השתחרר מהתסכול על כך שלא מונה לשר אוצר כהבטחת נתניהו. "באופן טבעי אני חושב שצריך לשים את כל הפוליטיקות בצד. אני לא מסתכל אחורה. חשוב יותר להסתכל מה נכון לעשות, איפה יש פערים גדולים. אני מחויב לאתגרים שלפני הציבור. כשיש החלטות טובות, כמו העברת עשרים מיליארד לצמיחה ישירה, תמכתי ומחאתי כפיים. כשיש פערים אני מדבר על הצורך בהסבת עובדים בפיתוח תשתיות ולהתמקד בתעשיית כחול לבן. זה התפקיד שלי ואני משתדל להתחמק מהנושאים הפוליטיים והאישיים".
סוגיה נוספת לה התייחס חבר הכנסת ברקת בשיחה עמו היא בקשתו מראש המינהל האזרחי, תא"ל רסאן עליאן, לצמצם את פלישות הפלשתינים לקרקעות בבעלות המדינה.
"מניסיוני כראש עיריית ירושלים, מאוד חשוב להיות פרו-אקטיבי ואיפה שיש התחלה של בניה לא חוקית להוציא צו מינהלי ולעצור מבעוד מועד את הבניה. הפלשתינים מנסים לממש את תכנית פיאד לסכל את היכולת שלנו לתפוס בשטחי C ולסכל תכניות התיישבות, וכשזה קורה צריך מניעה ובכל מקום שהם משבשים אנחנו צריכים לשבש חזרה, לוודא שלא ישתלם להם לבצע התחלות בניה, הם יוציאו על זה הרבה כסף עם אפס הישגים".
"זה מתחיל במדיניות, ולצערי הרב לא שמעתי את שר הביטחון גנץ שאמור היה לגבש מדיניות ולהנחות את המדיניות, אל שמעתי אותו אומר לממש זאת. אני פונה לשר הביטחון ולממשל לעסוק בסיכול ובמניעה", אומר ברקת המביע תקווה שהגורם לכך הוא לא תפיסת עולם לפיה מדובר בשטח שממילא מיועד למדינה פלשתינית ולכן אין סיבה לבלום את הבניה הערבית בו. "אני מאוד מקווה שלא, כי זו לא מדיניות הממשלה, בוודאי לא שלי. לא חשוב אם זו מדיניות או אימפוטנטיות וחוסר מוכנות לפעול, בכל תרחיש מטרת הפניה לראש המינהל האזרחי היא לוודא שהם אכן עושים את מה שנכון. צריך לוודא שדברים קורים ולא לאפשר לפלשתינים את מימוש תכנית פיאד שפוגעת קשה בהתיישבות וביכולת שלנו להתפתח לעתיד".