אילוסטרציה
אילוסטרציהiStock

שבועיים עברו מאז שהשיח רעש וגעש סביב האונס הקבוצתי באילת. רק בקיץ שעבר דנו בסוגיה בעקבות האירוע בקפריסין. שנה עברה שנה באה, שוב אותם דיווחים קשים על קבוצה של גברים שמקיימים יחסי מין עם נערה אחת בבית מלון באילת.

לא אכנס לסוגיה המשפטית והפרטים המצויים בחקירה כיוון שאני איש חינוך, רק אבקש להדגיש את ההבדל בין חוק לבין מוסר - כפי שמתפרש בהבחנות הדקות שבין הסכמה לבין רצון.

החוק מגדיר בצורה בהירה מהם ההגדרות להסכמה מדעת הנוגעת לקיום יחסי מין. הסכמה היא עניין חוקי, ובלחץ חברתי או באיומים יכולה צעירה להסכים, וגם לזה החוק מתייחס. אך השאלה החינוכית שאני מעלה בדיון עם תלמידי היא שאלה מוסרית: האם היה כאן רצון חופשי.

איני מעלה על דעתי שנערה העלתה משאלת לב לקיים יחסי מין עם קבוצת גברים במקביל. כמחנך וחוקר חינוך למוסריות, אני מעוניין להציע היבטים מוסריים שיסייעו להורים ומחנכים בהכוונת בני נוער בהתנהגות מינית נאותה.

דברו עם ילדיכם על ההבדל בין אשמה, תרומה ואחריות. אשמה היא סוגיה משפטית שכאמור אין בכוונתי לעסוק בה, תרומה ואחריות – הם עניינים חינוכיים. תרומה, היא התנהגות של כל אחד מהנוגעים בדבר. אחריות, מתארת זיקה שיש לכל אחד הנוגע לאירוע כזה ומעורב בו -בין כפסיבי ובין כאקטיבי- על אף שיכל למנוע אותו.

דברו עם ילדיכם על ההבחנה בין הסכמה לבין רצון. הסכמה היא מונח משפטי, אך לעיתים הסכמה נעשית תחת כוח, סחיטה או אילוצים שונים. רצון הוא בחירה חופשית של האדם, תעזרו לילדיכם לפתח את השרירים המבדילים ביניהם.

למדו את ילדיכם לתאם ציפיות וגבולות בטרם מקיימים יחסי מין חלקיים או מלאים. יחסי מין נעשים לעיתים מסקרנות, ולעיתים כחלק ממערכת יחסים אינטימית. בכל מקרה בו ממחליטים לקיים יחסי מין חייב לבצע תיאום ציפיות בין הצדדים.

למדו את ילדיכם להקשיב לרגש. אם מישהו שנכח באירוע חברתי בו הוא ביצע הערכה של מוסרית האירוע, והוא חש צורך להסתיר את השתתפותו – סימן שקרה משהו לא תקין. במקרים כאלו, שיתוף ההורים יכול לסייע להפחית עומס מנטלי מהמתבגרים, להגיש עזרה לאנשים שאולי נפגעו ולמנוע החמרה של המצב.

למדו ותרגלו את ילדיכם לחשוב במונחים של 'מבחן האדם הסביר': האם זוהי משאלת לב לגיטימית של נערה מהשורה לקיים יחסי מין בתנאים שהתפתחו? בהקשר הזה, האם לנערה הסבירה תיתכן משאלת לב לקיים יחסי מין עם קבוצה של צעירים?

עודדו את ילדיכם לשתף אתכם במחשבות, רגשות ותהיות שלהם. למתבגרים יש שאלות רבות, ולעיתים צפייה בסרטי פורנוגרפיה מעודדת התנהגות לא נאותה. ערכו איתם את ההבחנה בין סרטי פורנוגרפיה למציאות ועל העובדה שהסרטים אינם משקפים יחסים תקינים.

כמחנך וכהורה, אני פונה ומבקש, דברו עם ילדיכם על האירוע. קבלו מהם שאלות, ולמדו אותם לחשוב מוסר ולא צדק. בתקווה שזה יהיה האירוע האחרון.

ד"ר גיל מאור, מרצה בחוג לחינוך ולקויות למידה באקדמית גליל מערבי