משרד העבודה והרווחה פרסם בימים האחרונים טיוטה לתקנות הפיקוח על מעונות היום, כשברקע שוב דיווחים על מקרי התעללות מזעזעים בפעוטות.
בשורתם של החוק והתקנות היא בכך שהם מחייבים כל מסגרת אשר בה מטופלים ומתחנכים יותר מ-7 תינוקות ופעוטות לעמוד בסטנדרטים כלשהם. סטנדרטים מחייבים היו עד כה נחלתם הבלעדית של המעונות המפוקחים על ידי משרד העבודה והרווחה.
אלא שבצער רב, בכך מסתכמות הבשורות המשמחות. למען האמת, התקנות החדשות בעיקר ממסמרות את הסטנדרטים הנמוכים שהיו נהוגים עד כה במעונות המפוקחים ומחילים אותם על כולם. בקיצור: זריית חול בעיניו של הציבור.
ההודעה לתקשורת המעידה על מהפכה, לא פחות, ומצהירה על כך שיחס בין מחנכת לתינוקות הוקטן מ-1:6 ל-1:5, לא מתעכבת על העובדה כי התקנות מגדירות מחדש את גודל הקבוצה ומוסיפות עוד חמישה תינוקות (הגדלת הקבוצה מ-15 תינוקות ל-20, כשהתקן המומלץ הוא 6 תינוקות). כמו כן לא מסופר כי כדי להתמודד עם יותר תינוקות במבנים הקיימים - התקנות מצמצמות את השטח היחסי פר ילד.
גם בנושא הכשרת המחנכות-מטפלות אין בשורה ממשית. אמנם בדיקת מסוכנות נוספה, אך הגדרת ההכשרות נשארה חלולה כשהייתה קודם ומשאירה למשרד העבודה והרווחה חופש פעולה שנראה יותר כמו" אליבי" לאזלת היד ולא כדאגה לשלומם של הילדים.
רווחתן של העובדות מוזכרת. מפעיל המעון נדרש לתת "תנאים הולמים". האין זה תפקידן של התקנות להגדיר מהם התנאים ההולמים? גם התנאים הפיזיים של המעון מוגדרים באופן עמום. כך למשל על המעון להיות "מאוורר". בהעדר הגדרה ברורה יותר, כל מפעיל יוכל לטעון לכשירותו של המבנה מבחינה זו. הנה, פתחנו חלון ומשכך "אווררנו".
התקנות הוגשו לאחר שנתיים של עבודה כשהתקופה האחרונה התאפיינה בחוסר הסכמות בין האוצר לאגף מעונות היום. אני עדה לכך שהיה ניסיון להגיש תקנות ראויות יותר מאלו. בפועל, לאחר מספר ישיבות של הוועדה לשלום הילד, בה ננזף האגף על כך שהתקנות לא הוגשו ולאחר שבישיבה האחרונה בנושא פוזרה הוועדה כיוון ששוב הגיע המשרד ללא תקנות, פורסמו התקנות תוך 24 שעות. כשהן חושפות יותר חורים מאשר בגבינה שווייצרית.
הליך התקנת התקנות ממחיש שוב כי על אף המאמצים, משרד העבודה והרווחה לא מצליח לקדם את תחום החינוך-טיפול של תינוקות ופעוטות. המסקנה מכך: שהגיע הזמן להעביר את התחום החברתי-אזרחי החשוב הזה למשרד החינוך במהרה.
ד"ר אורית דרור, מנהלת המכון הישראלי לחינוך בגיל הרך במכללת אורנים, חברה בוועדת ההיגוי של 'הקואליציה לחינוך מלידה' מבית 'אנו עושים שינוי'