יו"ר ועדת חוקה: לאפשר למחלימים מקורונה פעילות מלאה

וועדת החוקה של הכנסת מקיימת היום (חמישי) דיון בתקנות החדשות של הממשלה להגבלת הפעילות במרחב הציבורי ובתוכה הגבלת ההפגנות

יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה), פנה בדיון למשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו ואמר, "כ-200,000 איש עברו קורונה. נכון שאין בדיקה מדעית סופית שהם לא מדבקים אבל ברור שההסתברות שואפת לאפס. אם המדינה תבוא עם מתווה מסודר אפשר יהיה להעלות את ההשתתפות בכוח העבודה וכן להטיל פחות הגבלות ולאפשר עזרה בסיעוד, במקומות רווחה ונוספים".

"אני פונה למשרד הבריאות לחשוב מחוץ לקופסה ודורש שיוקם צוות שיביא תכנית אופרטיבית איך מזהים את האנשים, האם אפשר לצייד אותם בזיהוי כתוב או מגנטי, אישור מרופא שאדם עבר קורונה. זה יעזור ליציאה מדורגת מהסגר. במשרדים בהם אנשים עברו את הקורונה הם יכולים להחזיק את המקום בלי שהענף ייפול", ציין אשר.

לדבריו, "אם משרד הבריאות לא יציג מתווה ברור בדיון הראשון לאחר החגים, אתקע על זה ואעמוד על כך שיוצג מתווה וייצא לדרך. זה לא פתרון קסם והוא לא מלא אך יכול לעזור בחזרה לשגרה. לפני כשבועיים אישרנו חתימה דיגיטלית לאישורים רגולטוריים שונים. ישראל יכולה להיות הראשונה, מה גם שבמדינות אחרות אין סגרים מה שהופך את זה לחשוב עוד יותר בישראל".

פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, השיב "הרעיון חשוב אך אין פתרון כזה בעולם, כולל במדינות עם הרבה אזרחים בריאים. מעבר לבדיקה, הבעיה היא הקושי הטכנולוגי למנוע זיופים ויצירת זיהוי חד-חד ערכי. אנחנו נמצאים בקשר עם חברות טכנולוגיה ישראליות במטרה להביא לפתרון כזה. זה לא יוכל להיות מוכן בשבוע שבועיים אך נציג מתווה שאנחנו מקדמים בנושא".

ח"כ יואב סגלוביץ' אמר בדיון, "אנחנו נמצאים היום בתהליך של תקנות - אנחנו יכולים לאשר או לא לאשר. אין לנו יכולת לעשות תיקונים או להציע אפשרויות ייעול, אבל כן יש אפשרות לנציגי הקואליציה שיושבים פה, לעשות כל מה שהם עשו בשבוע שעבר וזה לרוץ למשרדו של היו''ר, להיכנס ולבדוק את התיקונים, מפני שמי שאחראי לתיקונים האלה הם הממשלה"

עוד הוסיף ח"כ סגלוביץ': "חבל שנציגי כחול לבן לא נמצאים כאן. הייתי מנסה לשכנע אותם בדברים שאני אומר מאחר וניתן לעשות תיקון. אני בדרך כלל לא מתהדר בדברים האלה, גם כאיש משפט שמבין עניין בתחום, גם כמפקד במשטרת ישראל הרבה מאד שנים וגם כנבחר ציבור. החוק עבר אתמול לפנות בוקר - אני יכול להסכים או שלא, אבל זה עבר. החוק נותן נקודת קצה, הוא אומר מה המקסימום שהממשלה יכולה לעשות ולא מה המינמום. התקנות צריכות לעמוד במבחנים חוקתיים ולכן אני פונה לנציגי הקואליציה ולנציגי היועץ המשפטי לממשלה להקשיב בקולי. התקנות שנמצאות בפנינו, חלקן, בלתי מידתיות. במובן הזה צריך לבחון אותן בהיבט המשפטי, האם הדבר הזה הוא נכון וישים.
בדמוקרטיה צריך בלמים ואיזונים. צריך לבחון את התקנות הללו כל אחת לגופה ולבדוק האם קיימת אלטרנטיבה יותר טובה. ההפגנות הן זכות יסוד ויש לבחון מחדש את הנושא של התקהלות ברכבים. החוק צריך להיות חכם עם שכל במשטר דמוקרטי".