תצהיר שהגיש האלוף במילואים דן הראל לבג"ץ הצליח להרעיד את אמות הסיפים; על פי הפרסומים, התצהיר העלה שאלות רבות בנוגע ללחצים שהופעלו לטענתו מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו, זאת כדי שהמדינה תרכוש צוללות דווקא מהתאגיד 'טיסנקרופ'.
אלוף (מיל') עמוס גלעד, לשעבר ראש האגף הביטחוני מדיני במשרד הביטחון וראש חטיבת המחקר באמ"ן שוחח עם בן כספית וינון מגל על הנושא הבוער.
עמוס גלעד הביע את דעתו על התצהיר שהגיש דן הראל לבג"ץ בפרשת הצוללות, וטען כי "זו השערורייה הכי חמורה שהייתה פה שמערבבים כספים, לכאורה, עם דפוסים של שחיתות, לכאורה, עם סדרי עדיפויות של ההצטיידות של צה"ל. זה בסוף ישפיע על כולנו, זה דבר חמור, לא נקלט בתודעה. זה דבר חמור ביותר, תהיה מלחמה נניח מחר חיזבאללה ישגר, אני מקווה שלא, רקטות. יצטרכו להפעיל את הצבא, מי יכריע את המלחמה? כוחות היבשה, בגלל כסף יכול להיות שלא יהיו טכנולוגיות".
מנגד, הנושא לכאורה נבדק לפני 3 שנים. אם כן מהו החידוש? לטעמו של גלעד "לא חקרו שום דבר. אין חקירה ואין בדיקה, אפילו כתבי אישום עוד לא הוגשו. אין חקירת משטרה בנושא הצוללות ומניות, אין ועדת חקירה ממלכתית לבדוק איך משרד רה"מ נותן הוראה לרדת ממכרז בינלאומי זה אומר שמשלם המיסים משלם יותר כסף, איך כל תהליך קבלת ההחלטות הזה פגום. זה לא עניין טכני, זה לא נקלט בתודעה. פתאום מבטלים מכרז בינלאומי? אסור לבטל. הטעות של משרד הביטחון שהוא ציית להוראות שבאו בשם רה"מ ולא ממנו ישירות. יש דברים שגם הוא לא רשאי, הוא צריך לכנס קבינט".
ראש האגף הביטחוני מדיני במשרד הביטחון טען כי השגיאה הייתה של משרד הביטחון, "היו צריכים להגיד עם כל הכבוד למזכיר הצבאי 'אתם לא תביאו את ההוראה, אתם רוצים? שר הביטחון יזומן לרה"מ, הוא יורה לו והוא יעביר לקבינט שיורה". על החלטת היועמ"ש שלא לחקור או להעמיד לדין את ראש הממשלה נתניהו בפרשה, אמר גלעד: "הוא איש מאוד ישר אני חשוב שזה נובע מזה שאין אנרגיות, אני רואה את המשטרה. איך היא תחקור אם יש לה רוח מפקד כזאת? יש פה נושא של ביטחון לאומי, כל אלה באים מקודקוד אחד. האם צריך צוללות? צריך, השאלה כמה וביחס למה".
הוא הסביר כי יש תהליך של קבלת החלטות, איך מחלקים את המשאב, מהם צרכי צה"ל והשאלה המרכזית – מי יכריע את המלחמה הבאה. "מי שקובע את צרכי צה"ל זה רמטכ"ל ומעליו יושב שר הביטחון ולידו משרד הביטחון, שהוא חלק ממערכת הביטחון וכפוף לשר. אח"כ מגיע לרה"מ וגם הוא לא רשאי בשיטה הישראלית למכור F-35 לאבו דאבי. לא רשאי בשום אופן על כל עסקה אתה חייב להעביר לקבינט, אנחנו שיטה פרלמנטרית לא מלכותית". כספית אמר: "מזמן לא".
בהמשך, הביע את דעתו על אישור הסכם השלום עם האמירויות בממשלה, ואמר שההסכם "מעולה, ההסכם חשוב מאוד ומעולה. אני מברך את רה"מ על ההסכם הזה, הוא חשוב. בארה"ב באמצעות חוק שומרים על היתרון של ישראל. זה מכונת מלחמה רצחנית מודרנית מדור 5 לכן האמריקנים הבטיחו לא למכור. אם המחיר זה F35 ולהפר את מאזן הכוחות של צה"ל, אני מתנגד לזה. השלום עם אבו דאבי חשוב ביותר. זה הישג אדיר של רה"מ וראוי לקרדיט מפה עד השמיים". אך הוסיף כי בכל הקשור לרכש ציוד צבאי מדובר בעניין של "איזונים או שהממשלה מתערבת, לכן צריך את כל האיזונים האלה כדי למנוע שגיאות".