פרופ׳ מסעד ברהום
פרופ׳ מסעד ברהוםצילום: אלי כהן

על ההתמודדות במחוז הצפון עם נתוני הקורונה שוחחנו עם פרופ' מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי לגליל בנהריה, המספר על הירידה המשמעותית בנתוני ההדבקה דווקא במגזר הערבי.

"הסגר עשה את שלו ונתן את אותותיו. הבעיה העיקרית שלנו בצפון הייתה בעיקר במגזר. היו חתונות רבות והיו הידבקויות במהלך החתונות", אומר פרופ' ברהום הרואה בסגר כמהלך שבלם את רצף החתונות ומאידך גם את ההדבקות.

עוד מציין פרופ' ברהום את הירידה הדרסטית בעקבות סגירת בתי הספר שהיוו גם הם מוקד להעברת הנגיף. "לפני הירידה הייתה עלייה מאסיבית כאשר שישים או שבעים אחוז מהחולים היו מהמגזר הערבי כולל חולים במצב קשה ומונשמים".

על ההסברה ברחוב הערבי אומר פרופ' ברהום כי כאן הדברים שווים בין המגזרים השונים וכשם שבמגזר היהודי יש מי שאינם ממושמעים כך גם במגזר הערבי. "זה לא קשור לחרדים, ערבים או דתיים. יש מי שמבינים מראש שזו בעיה והם ממושמעים, גם במגזר הערבי וגם במגזר היהודי, ויש כאלה שקשה להם לנהוג לפי הנחיות משרד הבריאות שהיו לפעמים מבלבלות ולא חד משמעיות, וגם האכיפה במקום אחד ולא במקום אחר גרמה לפגיעה באמון".

גם פרופ' ברהום ממקד את תשומת הלב האישית בעטיית מסיכה ובשמירת המרחק החברתי שלדבריו הוא חשוב אף יותר מעטיית המסיכה, כאשר בנוסף קיימת חשיבות רבה לשמירת ניקיון הידיים הבאות במגע עם הפנים. "אלה הן הנחיות פשוטות מאוד שאנחנו צריכים לחיות איתן עוד הרבה שנים. זה לא עוד חודשיים וזהו, שנקבל חיסון וזהו. קודם שימצאו את החיסון, אחר כך שנראה כמה החיסון תופס ולכמה חודשים ולאיזה גילאים החיסון. אנחנו צריכים לתרגל את עצמנו לעשות את הדברים האלמנטאריים האלה ולהישמע להנחיות משרד הבריאות".

"אי אפשר לקיים חתונות עם מאתיים או שלוש מאות איש, אלף או אלפיים", אומר ברהום שאינו מקבל את הטענה לפיה עטיית מסכות יכולה לאפשר חתונות גדולות, "מישהו יכול לשלוט על מאתיים אורחים? שלא יתחבקו ולא ישתו ולא ירקדו? כשרוקדים ושרים גם יורקים אחד על השני... אתה לא יכול לשלוט".

בעבר העריך פרופ' ברהום כי המרכז הרפואי בראשותו יצטרך לפתוח מחלקת קורונה חמישית, אך בפועל המרכז נותר עם שלוש מחלקות בלבד, ולדבריו הסגר הוא הגורם המכריע שהוביל לכך. "ללא הסגר אני לא יודע איפה היינו היום. היינו במצב בלתי נסבל בעיקר בצפון".

"אני מקווה שלא נצטרך לחזור למגבלות קשות יותר ולא לסגר שלישי", אומר פרופ' ברהום וכשהוא מנתח את ההבדל בין שני גלי התחלואה הוא מציין כי בגל הראשון היו במרכז הרפואי 72 חולים וחולה אחד שנפטר. בגל השני ישנם כ-600 חולים ו-65 נפטרים. "אנחנו מדברים על מספר חולים הרבה יותר גבוה וכך גם מספר הנפטרים".

"אני רוצה להפנות את תשומת הלב לנקודה נוספת. מדובר בתשעה מיליון איש בישראל כאשר המאומתים הם 300 אלף שבאופן יחסי זה מספר נמוך. המשמעות היא שהמחלה לא נמצאת בכל בית ולכן אנשים אומרים שלי זה לא יקרה ויהיה בסדר, ובאמירה הזו טמון כל הלא בסדר. אנחנו צריכים לשמור על עצמנו. הצעירים שמקבלים את המחלה בצורה לא קשה מדביקים את המבוגרים יותר שהופכים לחולים קשים מאוד. הנדבקים הם השכנים, החברים וההורים שלנו ולכן צריך לשמור ולשמור לעוד הרבה שנים. צריך לקחת שנים ולהבין שהמחלה הזו נשארת לעוד הרבה שנים וללא חלוקה של מגזרים".