סגר בערים חרדיות
סגר בערים חרדיותצילום: אוליבר פיטוסי, פלאש 90

אבי בלומנטל, מנהל מטה ההסברה לציבור החרדי במשרד הבריאות, מספר לערוץ 7 כיצד מנהלים קמפיין נכון בציבור החרדי, אל מול הכעס השורר בו.

"ברור שהפנייה נעשית באופן שונה כי מבחינת הציבור החרדי כל ההתמודדות עם הקורונה שונה. הציבור החרדי מתמודד עם הקורונה במספר חזיתות. הראשונה כמו כל אזרחי ישראל והשנייה מול נגיף ההסתה״, אומר בלומנטל.

הוא מזכיר כי ״מהרגע הראשון ציירו את הציבור החרדי כמפיצי מחלות. ההתמודדות הזו יוצרת בעיה בקרב מי שרוצים לשמור או להקפיד. הם אומרים לעצמם – תראו איך מטנפים עלינו – והדבר לא מסייע להסברה".

לדבריו, "לחרדים יש תנאים אובייקטיביים שלא מקשים עליהם בשמירת ההנחיות, כמו שמקשים בקטיעת שרשרת ההדבקה. גרים בצפיפות וקשה לייצר בידוד במצב כזה. הנושא של ויתור על בית כנסת ותפילה במניין יחד עם אחרים יצר אתגרים קשים שצריך להתמודד איתם. אנחנו באנו בקו הסברתי ערכי.

״לכל שומר תורה ומצוות יש נושא מוסרי של לא להזיק לאחר. גם אם אתה לא רוצה ללבוש מסכה, אין לך יכולת מבחינה מצפונית, ערכית ומוסרית לבוא ולהחליט שאתה מזלזל כי יכול להיות שבמכולת לידך עומד אדם בקבוצת סיכון ותסכן אותו".

בלומנטל יכול להבין את הקושי של הציבור החרדי כעת. "אני מסכים שבימים האחרונים אחרי פתיחת המוסדות אנחנו רואים עליהום יותר גדול. אבל מי שמכיר את העובדות יודע שההנחיות מתחלקות לשתיים: חלק אחד הוא של עטיית מסכה, שמירת מרחק, היגיינה ובלי התקהלויות. ראינו שמרבית הציבור החרדי כן נשמר. הבעיות מתחילות כשאנחנו מגיעים למקום שלא רואים בו את הקצה והסוף – נוצרת עייפות – ואנשים מחכים לדעת מתי ייפתחו המוסדות. כששבעה ילדים בבית, ואין זום, וצריכים לספק אפשרויות טכניות ללמוד וההורים מחכים לפתרונות. כשאין פתרונות לגיל הרך והילדים נשארים באותה צפיפות מדוברת, זה הופך לבלתי אפשרי ונוצר קושי אובייקטיבי אמיתי".

"הציבור עדיין מקפיד על מסכות, היגיינה וריחוק, אבל בנושא ההנחיות המשניות החליטו החלטות אחרות, למרות שבפנים שומרים על ההנחיות", הוא מוסיף.

בהסברה לציבור חשוב לו להבהיר את נזקי המגיפה. "הנתונים מראים כי חצי מהמאושפזים בבתי החולים בארץ מעל גיל 65 הם חרדים. זה לא תואם לגודלו של הציבור החרדי באוכלוסייה. זה נתון מאוד קשה. ניסינו להימנע מפרסום נתוני התמותה עד כה כי רצינו לדבר בשיח של ערכים. אבל נוצרת עם הזמן קהות חושים ואחרי ימים שבהם שומעים על 51 נפטרים מקורונה ואף אחד לא תופס את הראש וצועק הצילו. צריך לעורר את הציבור".

"בתקופה הזו אנחנו צריכים לדבר גם לגבי החזרה לחתונות שמתרחשת על בסיס יומיומי. אי אפשר לבקש מאנשים לא להתחתן, אבל כן אפשר לבקש שהכל ייעשה בהקפדה על פי הכללים. גם לגבי מוסדות החינוך, נעסוק בהקפדה על ההנחיות", הוא מוסיף.

"אנחנו משתדלים לשוחח עם גדולי ישראל ולבקש מכתבים לעידוד בדיקות, מניעת התקהלויות, עריכת תפילות בחוץ ועוד. גם מתווה החזרה לישיבות מלווה על ידינו בצד ההסברתי כדי שהוא יצליח הפעם, יותר מהפעם הקודמת", מסכם בלומנטל.