הדמיית מרכז המבקרים
הדמיית מרכז המבקריםצילום: הקדש בינבנישתי

השבוע נוסדה באופן רשמי מועצה ציבורית למרכז המבקרים ולמתחם בית הכנסת העתיק בכפר השילוח, בראשות גדי בשארי, חבר הנהלת הארכיון הציוני.

מטרות המועצה החדשה הן לספר את סיפורו ההיסטורי של כפר השילוח באמצעות סיורים, כנסים, וסיוע בהקמת ארכיון.

שני ספרים עתיקים מבית הכנסת אותרו בביתה של משפחת מליח בכפר סבא ויוחזרו בקרוב לבית הכנסת. סב המשפחה אהרון מליח כיהן כמוכתר הכפר בשנותיו האחרונות עד שנת 1938 בה גורשו תושבי הכפר היהודים על ידי הבריטים.

בשנת 2018 החל תהליך השיקום של בית הכנסת העתיק על ידי המועצה לשימור אתרים ופמ"י (פיתוח מזרח ירושלים), בתקצוב של משרד ירושלים ומשרד התרבות.

לאחרונה האיצו במשרד ירושלים ומורשת את הקמת מרכז המבקרים, וחברת הבת של המשרד, פמ"י, הוציאה מכרז להקמת המוזיאון ומרכז המבקרים. לפי הערכות, שיקום בית הכנסת העתיק יימשך עד חודש דצמבר 2021.

אחר מספרי הקודש
צילום: הקדש בינבנישתי

מרכז המבקרים יכלול תערוכת תמונות ומסמכים מהחיים בכפר ההיסטורי, מיצג אור קולי הכולל את סיפור הכפר, הגירוש והניסיונות לשיקומו, ביקור בבית הכנסת העתיק המשוחזר, תצפית על עיר דוד, הר ציון והעיר העתיקה.

שר ירושלים ומורשת הרב רפי פרץ: ״סיפורם של העולים מתימן שהתיישבו בכפר השילוח בתנאים קשים סוף סוף מקבל הכרה. הפרויקט החשוב הזה הוא עוד צעד בחיזוק הריבונות שלנו באזור, אמשיך לפתח ולהנגיש את המקום כפי שראוי לעשות באזור בו דוד המלך ומלכות ישראל הייתה״.

שר המודיעין אלי כהן: ''להתיישבות היהודית במקום זה יש חשיבות היסטורית רבה. מן הראוי שסיפורם מעורר ההשראה של יהודי תימן שהקימו את ההתיישבות הזו, יונצח ויגיע לכל בית בישראל. אנחנו נחזק את ההתיישבות היהודית בכל מקום בירושלים, בירת הנצח של העם היהודי''.