חלל קורונה. ארכיון
חלל קורונה. ארכיוןצילום: פלאש 90

מדענים טוענים כי יש קשר הדוק בין חשיפה לזיהום אוויר לעלייה במקרי המוות מקורונה. על פי שני מחקרים חדשים חשיפת ארוכת טווח של בני אדם לזיהום אוויר מעלה את אחוזי המוות מנגיף הקורונה בין 11 ל-15 אחוזים.

על פי פרופסור פרנצ'סקה דומיניצ'י מאוניברסיטת הרווארד, שהובילה את המחקר החדש, המדענים יודעים כבר תקופה ארוכה כי שאיפת אוויר מזוהם לאורך תקופה ארוכה גורמת למחלות לב וריאות המחריפות את תסמיני הקורונה, וגם חשיפה קצרת טווח לזיהום אוויר מגבירה את הסיכון מחלת ריאות.

"יש מספיק ראיות לפעול מיד. יש לנו כבר כמות אדירה של עדויות להשפעות הבריאותיות השליליות של זיהום מחלקיקים קטנים, כך שגם ללא קורונה עלינו ליישם רגולציה מחמירה יותר. אבל כמות העדויות הקשורות לנגיף הקורונה והגברת מקרי המוות כתוצאה מחשיפת לזיהום אוויר גדולה מספיק גם עכשיו. כך שאין שום דבר להפסיד אלא רק להרוויח אם נתעדף כמה מהאזורים הפגיעים יותר", ציינה.

המחקר החדש מתפרסם בכתב העת Science Advances. הוא בדק את ההשפעה של עלייה של יחידה אחת בזיהום החלקיקים הממוצע במשך 16 שנה לפני מגיפת הקורונה על מקרי המוות כתוצאה מהקורונה ב-3,089 מחוזות בארה"ב, שמכסים 98 אחוזים מהאוכלוסייה האמריקאית.

המחקר גם כלל את 116,747 מקרי המוות שהתרחשו עד ה-18 ביוני השנה ולקח בחשבון יותר מ-20 גורמים אחרים הכוללים צפיפות אוכלוסין, סגרים כלליים, כמות מיטות אשפוז פנויות, ומעמד כלכלי וחברתי. "זה מדהים שאפילו הבדלים קטנים מאוד ברמות זיהום האוויר קשורים לרמות גבוהות משמעותית של הידבקות ומוות מקורונה", אמר מארק מילר, מומחה להשפעות הבריאותיות של זיהום אוויר באוניברסיטת אדינבורו, שלא היה מעורב בביצוע המחקר.

המחקר השני, שפורסם בכתב העת Cardiovascular Research, השתמש בנתוני זיהום אוויר עולמיים ובמחקרים שונים בכדי לאמוד את שיעור מקרי המוות כתוצאה מקורונה המיוחסים לחשיפה ארוכת טווח לחלקיקי זיהום אוויר קטנים.

החוקרים סיכמו כי 15 אחוזים ממקרי המוות מקורונה ברחבי העולם עשויים לנבוע מהנזק הגורם האוויר מלוכלך ללב ולריאות. נתון זה שווה ליותר מ-180,000 מקרי מוות, בהתחשב בסך כל מקרי המוות מקורונה הידועים עד כה, כ- 1.2 מיליון.