רבה של סלוניקי לשעבר הרב מרדכי פריזיס
רבה של סלוניקי לשעבר הרב מרדכי פריזיסצילום: חזקי ברוך

רבה של העיר סלוניקי לשעבר, הרב מרדכי פריזיס, מספר לערוץ 7 על ההתמודדות עם מגיפת הקורונה בימים בהם יוון נכנסת לסגר מלא.

''הקהילה היהודית בסלוניקי כמו הקהילות היהודיות ביוון בכלל מתמודדות פחות או יותר כמו כל האוכלוסייה היוונית. שומרים על הכללים והנחיות. גם באתונה וגם בסלוניקי הקהילה היהודית החליטה לסגור את בתי הכנסת גם בימים הנוראים".

לאור סגירת שדה התעופה, הקהילה היהודית מסייעת לישראלים שמבקשים לחזור לארץ. "צריך לזכור שגם בסגר הראשון הייתה בעיה אך בסוף מצאו פתרונות. יש קשרים טובים בין ישראל ליוון. הקהיל היהודית מסייעת וכמובן גם שליחי חב"ד שנמצאים במקום".

הרב פריזיס מספר על הקושי לשמור תורה ומצוות ביוון של שנת 2020. ''מבחינה דתית ודאי שקשה כי הקהילות היהודיות לא ממש דתיות. לא קל לשמור על תפילה, כשרות ושבת. מצד שני יש עדין אנטישמיות ולא הכי נוח וקל להיות יהודי ביוון".

מפלס האנטישמיות ירד בגלל הקורונה?

"יש הרבה אנטישמיות ביוון ולא הכי קל להיות יהודי. יש לא מעט פגיעות באנדרטאות של השואה ובבתי קברות יהודים. רק בחודש האחרון היו ארבעה אירועי אנטישמיות ברחבי המדינה, פגעו בסמלים יהודים. לשמחתי אין תקיפות פיזיות כלפי יהודים אך זאת בגלל שהיהודים ביוון הם ללא סממנים יהודיים''.

''בגלל הקורונה דווקא אנטישמיות גברה ולא רק ביוון, רואים את זה בעוד מדינות בעולם. יש הרבה קונספירציות על הקורונה שמי שעומד מאחורי המגיפה הם יהודים כדי לשלוט בעולם. בזמן האחרון יש התקדמות ואהדה כלפי ישראל בגלל יחסי ישראל-יוון שהתחממו על רקע היחסים עם טורקיה וזה מוביל לכך שרואים את ישראל וגם את היהודים בעין יותר חיובית".

כמה יהודים יש כיום ביוון ואיך אתה רואה את עתיד הקהילה היהודית?

''הקהילה היהודית ביוון מונה כ-5000 אנשים. עתיד הקהילה היהודית לא קל. יש הרבה התבוללות והיא נורמה בתוך הקהילה. יש יותר מספר של יהודים שנפטרים ופחות יהודים שנולדים. הקהילה היהודית פותחת את הדלתות שלה לאוכלוסיות שונות ואני לא רואה עתיד ליהודי יוון יותר מ-50 שנה".