
בישראל 2020 זה קורה! ארבע בנות החליטו לשנות סדרי צבא ופנו לבג"צ לקבלת רישיון לתכניתן זו.
היום (שני) מתכנס הרכב בג"צ לדון בעתירה בבג"צ 3227/20 שהגישו ארבע צעירות שחפצות להתגייס לסיירת מטכ"ל וליתר יחידות החוד, קרי סיירות ויחידות מיוחדות לתפקידי לחימה.
הבנות עותרות לאפשר להן לעבור מבדקים לצורך גיוסן ליחידות דובדבן, גדוד צנחנים, שייטת 13 וסיירת גולני. העותרות מתארות עצמן כבעלות כושר גופני גבוה במיוחד ורצון שמגיע "לשמים" לעשות שרות משמעותי בצה"ל בדיוק כמו גברים ולענייננו נכנה אותן "העותרות הקרביות" .
עוד טוענות העותרות הקרביות כי קצה נפשן במדיניות צה"ל הנוכחית שמוגדרת על ידן כ"נצל/הדר" ותשאלו מה זה? אז כך:
העותרות הקרביות טוענות כי צה"ל אינו באמת מתייחס אל בנות בצורה שוויונית אלא מגייס בנות לתפקידים משניים ש"מתאימים לו" וכך כותבות העותרות בסעיף 69 לעתירה:
"צה"ל תרגם הבדלים אלה לשורה של פרקטיקות כח אדם, אשר הדירו נשים מאזורי הליבה של הצבא, הגבילו את תפקידן הצבאי לכח עזר ושירותים ומיצבו את מעמדן המוחלש בצה"ל. פרקטיקות אלה שיקפו מדיניות צבאית קוהרנטית וברורה ביחס לנשים. ניתן לכנות מדיניות זו 'נצל/הדר' (להלן: 'מדיניות נצל/הדר') שעיקרה שימוש בגיוס החובה החל על נשים על מנת לפתור בעיות ומחסורים בכח האדם המועדף והראשי של הצבא - הגברים מחד, תוך שמירה על הפרדה וגבולות מגדריים חדים והיררכיים מאידך....."
אם נתבונן במערך התפקידים שממלאות בנות בצבא ניווכח כי מספר רב של תפקידים נפתחו בהדרגה לבנות ובין היתר התפקידים הבאים:
טייסות, לוחמות במג"ב, לוחמות נ"מ, חובלות, לוחמות רפואיות מוטסות, לוחמות תותחנים (בתפקידים מוגבלים), לוחמות עוקץ (לוחמי יחידת הכלבנים), לוחמות איסוף מודיעין שדה ועוד. MLRS משקיות, נוריות ואח"כ בהמשך נפתח גדוד מעורב ראשון - קרקל ולאחריו גדודים נוספים כגון אריות הירדן והיד עוד נטויה.
כלומר, אנו רואים שצה"ל בוחן בצורה שמרנית את שילובן של בנות במקצועות לחימה ועושה כן כשהדבר מוצדק לפי שקול דעתו ובהתאם לצרכיו. ואולם העותרות אינן מרוצות – גם לתהליך זה הן מתנגדות ומכנות אותו "תהליך מדיר" אשר מסתפק בהגדרת הבנות "כפורצות דרך" ולא "כשוות בן שווים". כך ממש. כלומר בת שמגויסת לתפקיד לחימה אינה מבחינתן "פורצת דרך" ולא זו אף זו עצם הגדרתה ככזו הוא מעליב ומפלה!
עיון נוסף בעתירה מגלה כי היא מהווה אוסף עצום וחזרתי של המילה" שוויון" אך אין בה ולו נתון מספרי אחד שיבסס את הטענה כי נשים שוות לגברים ביכולותיהן או בתרומתן למערך הלוחם של צה"ל. העותרות הקרביות "מנופפות לבית המשפט בדגל השוויון" ובדרך פופוליסטית זו מתחמקות מדיון עניני ומקצועי בערכים נוספים שראוי שיעלו על "שולחן האיזונים" של בג"צ בדרך להגשמת חלומותיהן.
בעודי כותבת שורות אלו הסתבר כי עותרת נוספת הצטרפה והגישה עתירה מקבילה בבג"צ 6522/20 והיא רוצה, כן שימו לב, להתגייס לסיירת מטכ"ל.
עיון בעתירה מעלה את השאלה – האם תפקידו של צה"ל הוא לשלב בנות במערך הלוחם? או שמא תפקידו של צה"ל הוא להגן על אזרחי מדינת ישראל ולנצח? "העותרות הקרביות" אינן מתמודדות בעתירה ואינן מעלות אף אחת מהשאלות הבאות:
1. האם על צה"ל לאפשר גיוס בנות למערך הלוחם למרות שכבר ידוע כי בנות נפצעות פי 6 מבנים במהלך שירותן ביחידות במבצעיות?
2. מדוע יש לשלב בנות כלוחמות בשעה שכבר כיום ידוע שצה"ל מוריד את סרגל המאמצים ביחידות קרקל למשל כדי להתאימו לנשים שיכולתן הפיסית נמוכה משל גברים .
3. מהו המחיר שצה"ל משלם וישלם עבור ההתאמות הנדרשות להכשרת בנות לשרות קרבי?
4. ומה בדבר שרות במילואים שבנות אינן משרתות בו? שהרי שרות זה הנו עיקר תכליתו ותועלתו של החייל הקרבי עבור צה"ל.
5. ומה בעניין מיטב בנינו הבנים הדתיים אשר נוהגים לפי הכלל של "והיה מחנך קדוש"? חיילים אלו ממלאים את שורות היחידות המובחרות ונמצאים בחזית כיום מבחינת המוטיבציה הצבאית.
6. מה יהא על צה"ל (אשר בדומה לשאר גופי המנהל והמשרדים הממשלתיים לרבות כנסת ישראל) הפך עם השנים לשק חבטות של בית המשפט העליון ובג"צ? האם "הכל שפיט"? האם לא הגיע העת שבית המשפט יעצור ויחשוב אם בהתערבותו בשקול דעת הרמטכ"ל אין הוא " שופך את התינוק עם המים" ומתחיל לנהל את צה"ל?
7. אם שוויון אז למה לא שוויון מלא - אם בית המשפט אכן סבור כי בכל הטענות לעיל אין ממש ובנות אכן זהות לבנים בתפקודי קרב ,אזי יואיל נא וילך צעד אחד מכריע קדימה וינחה את צה"ל על גיוס חובה מקיף לבנות וכן יורה לצה"ל לפתוח את חטיבות הבנות בלבד - "הצנחניות" "הגולנצ'יקיות" וכן הלאה ו"אז נראה את "גבורתן של הבנות הקרביות" מתמודדות עם ישראל וליתר דיוק עם אימותיהן ואבותיהן של חברותיהן.
ולסיום – הרהורים -מהי מטרתן האמיתית של בנות קרביות אלו? מי עומד מאחורי העתירות הללו ? מי מממן אותן? הבנות? כיצד הצטרפו להן 4 בנות ואליהן הצטרפה עותרת נוספת באותו הזמן ? לאן נגררת מדינת ישראל בשם ערך השוויון ?
האם נרצה שילדנו יתמודדו עם שאלת שובן – או אי שובן - של אימהות מהמלחמה? והאם ניצחון של העותרות בבג"צ עלול לעלות לנו בתבוסה במלחמה האמיתית שבשדה הקרב?
לתגובות: [email protected]