
ישראל לא התכוונה להחזיק בסד"כ של יותר משש צוללות - כך עולה ממסמך שהגיע לידי "ישראל היום" ונחשף לראשונה.
מדובר בנייר עבודה, שהוכן במשותף על ידי הגורמים הבכירים ביותר במל"ל ובמשרד הביטחון שעסקו נושא.
הנייר הוכן לקראת פגישת ראש הממשלה וקנצלרית גרמניה בברלין ב-21 באוקטובר .2015 על בסיס נייר זה הוכנה גם טיוטת מזכר ההבנות עם הגרמנים, שהוצגה בפני מרקל ויועצה לביטחון לאומי כריסטוף הוייזגן בביקור נוסף של בנימין נתניהו בבירת גרמניה, בסוף פברואר .2016
נייר העבודה, שאושר לאחרונה לפרסום, מפרט את הרקע להבנות בין ישראל לגרמניה לרכישת צוללות בשנים האחרונות ובשנים הקרובות. "התרומה של הצוללות לביטחון ישראל היא גדולה ביותר", נכתב בנייר, "ממשלת ישראל רואה חשיבות גדולה לשיתוף הפעולה המתמשך באזור, במטרה לשמר קווי ייצור בגרמניה ולשמר את מספר הצוללות בעשורים הקרובים".
בהמשך מצוין כי "ממשלת גרמניה סיפקה לממשלת ישראל שש צוללות (חמש בפועל, אחת בעתיד)". מדובר בשלוש צוללות מסוג "דולפין", שהישנה מביניהן תצא משימוש ב-,2028 שתי צוללות מתקדמות יותר מסוג דולפין ,AIP שנכנסו לשימוש בשנים 2014 ו-,2016 וצוללת שישית, שבמקור תוכננה להגיע בשנה שעברה, אך הגעתה מתעכבת מטעמים מקצועיים והיא צפויה כעת להיכנס לשימוש לקראת .2023
תרשים המופיע בסוף הנייר מבהיר כי אותן שלוש צוללות מתקדמות (9-7) אינן נוסף על אלו הנוכחיות, אלא במקומן. המשמעות: בכל זמן נתון ישראל תחזיק בסד"כ מקסימלי של שש צוללות - לא יותר מכך.
בתגובה לפניית "ישראל היום" הבהיר סגן ראש המל"ל עד ינואר 2016 ובהמשך היועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל בפועל, תא"ל (מיל') יעקב נגל, כי נייר העבודה "לא הוכן במחשכים", כפי שנטען.
לדבריו, עבודת המטה לכתיבתו נעשתה בשיתוף פעולה מלא עם הגורם האחראי במשרד הביטחון לנושא הצוללות, שלא ניתן לחשוף את זהותו מטעמי ביטחון. עוד טוען נגל כי הטיוטה המבוססת על נייר העבודה אשר הוצגה למרקל ולאנשיה, אושרה לפני הנסיעה על ידי שר הביטחון ומנכ"ל משרד הביטחון באותה עת - משה (בוגי) יעלון ודן הראל, והשינויים שהם ביקשו להכניס בה נכללו בטיוטה. כעת יעלון והראל, כמו גם בכירים אחרים במערכת הביטחון, טוענים כי היו עדים להתנהלות לא תקינה המחייבת לחקור את עסקת הצוללות.
עובדות אלו סותרות לכאורה את הגרסאות שמסר שר הביטחון באותה תקופה יעלון. לטענת יעלון, בפברואר ,2016הוא גילה "במקרה שרה"מ מתכוון לנסוע לגרמניה לפגישה עם הקנצלרית ומתכוון לחתום איתה על חוזה לאספקת עוד 3 צוללות".
בפועל, נייר העבודה שעליו התבסס מזכר ההבנות אליו התכוון יעלון, מפריך חלק ניכר מטענותיו. ראשית, נייר העבודה הוכן לפני הפגישה הראשונה בין הקנצלרית מרקל עם ראש הממשלה בברלין באוקטובר ,2015 כלומר ארבעה חודשים תמימים לפני שיעלון "גילה במקרה" שנתניהו עומד לנסוע בשנית לגרמניה ולדון בנושא הצוללות. שנית, מנייר העבודה עולה בבירור כי ישראל תמשיך להחזיק בלא יותר מ6- צוללות בו בזמן. כלומר, אין מדובר ב"עוד 3 צוללות", באופן שיגדיל את הצי ל-9 כפי שטוען יעלון, אלא ב3- צוללות שיחליפו 3 צוללות ישנות.
ח"כ משה יעלון מסר בתגובה: "בשום שלב, באותה עת, לא עלתה דרישה מבצעית ממשרד הביטחון או מצה"ל וחיל הים, לרכש 3 צוללות ו-2 ספינות נגד צוללות. איני מכיר שום נייר עבודה בנושא זה מאוקטובר .2015 כשגיליתי את טיוטת מזכר ההבנות שנתניהו התכוון לחתום עליו בפגישתו עם הקנצלרית בסך של כ-2 מיליארד יורו, התנגדתי ומנעתי חתימה עליו".