מזכיר המדינה האמריקאי, מייק פומפאו, הכריז כי ארה"ב תכיר באופן מידי בגופי BDS ושאר ארגוני החרם על ישראל כארגונים אנטישמיים, על כל המשתמע מכך, כולל שלילת מימון ממשלתי.
על משמעות ההכרזה הזו שוחחנו עם עו"ד ניצנה דרשן לייטנר, ראש ארגון 'שורת הדין'.
"זו הצהרה מדהימה מטעם השלטון האמריקאי", קובעת דרשן לייטנר הרואה בהצהרה זו המשך ישיר ל"כל צעדי מדיניות האחרים שהממשל הזה נקט בהם, השגרירות, הגולן וכו'". לדבריה אמנם האמירה אינה מתוקף חוק ולכן יכולה להתבטל, ובכל זאת "יש כאן אמירה מדהימה של הממשל האמריקאי שאומר את האמת הגלויה שתופעת ה-BDS היא תופעה אנטישמית והגיעה הזמן להכיר בכך".
"אנשי ה-BDS לא רוצים בקיומה של ישראל. הם רוצים להחליף את ישראל במדינה פלשתינית, הם דוגלים בשיבה ובכך שהדמוגרפיה תכריע מי ישלוט כאן. זו תופעה אנטישמית ולא אנטי ציונית וכשזה בא מבכיר בממשל האמריקאי יש לה תוקף".
באשר למשמעות המעשית של אמירה שכזו, אומרת עו"ד דרשן לייטנר כי מדובר למעשה ב"הוצאה מחוץ לחוק של גופים שכאלה מבחינת התמיכה של הממשל האמריקאי. עד עכשיו אוניברסיטאות בארה"ב נזהרו שלא להחרים מרצים מישראל או עבודות מחקר ישראליות לא בגלל שזה אנטישמי אלא כי זו אפליה על רקע גזעני, ולפי חוקי הרבה מדינות בארה"ב זה אסור. עכשיו נותנים לזה משנה תוקף וקובעים שזו לא רק גזענות אלא גם הפרה של החוק נגד גזענות,.
בפועל הממשל לא יוכל כעת לשתף פעולה עם אוניברסיטה שמקיימת בתוכה כנס BDS וההשלכות קיימות גם לגבי הרצאות אנטישמיות. עוד מציינת דרשן לייטנר כי להכרזה יש משמעות גם בהיבט העסקי, על אף שאין בארה"ב החרמה של תוצרת ישראלית, למרות זאת יש לקביעתו של פומפאו אמירה הצהרתית ברורה.
האם יכול עורך דין מטעם תנועות ה-BDS להוכיח שתנועתו אינה אנטישמית אלא רק דוגלת בשינוי המדיניות הישראלית? "אם הם ימחקו את כל אתרי ה-BDS הקוראים לחרם על ישראל וימחקו את כל נאומים הקוראים לחרם על ישראל ולא תהיה שום קריאה שישראל צריכה להיות מדינת כל אזרחיה ולא מדינת העם היהודי ושישראל צריכה להתרפס בפני הפלשתינים ולהפוך בסופו של דבר למדינה שאינה מדינת העם היהודי, רק אז אולי יגידו שזו מטרת ה-BDS", היא אומרת ומזכירה כי "דרישת הפלשתינים היא על כל שטחי ארץ ישראל ותנועות ה-BDS מצדדות בכך".
באשר לתוקפה של אמירה שכזו בתקופת מעבר בין ממשלים, מעירה דרשן לייטנר כי "מאחר וזו אמירה נשיאותית שלא מעוגנת בחוק בקונגרס או בסנאט, זה יכול להתהפך".
עם זאת היא מזכירה כי רבים חששו שכשייבחר נשיא דמוקרטי השגרירות תחזור לתל אביב אבל הדברים השתנו והתקבעו מאז באופן שאין כל כוונה להחזיר את הגלגל לאחור. "אמנם יש מהפך בממשל, אבל הוא לאו דווקא עוקר את רעיונות הממשל הקודם אם הם נראים סבירים ומקובלים".