
ההסתכלות דרומה מביאה אותנו בדרך כלל להתבונן על הנעשה ברצועת עזה וסביב לה. אך צה"ל נערך לאפשרות שמחוז סיני של דאעש יוציא לפועל פיגוע נגדנו הן בגבול עם מצרים בחסות הברחות הסמים שהיקפן גדל והן בדמות פיגוע משטח ירדן.
למרות שיתוף הפעולה ההדוק עם מצרים ממערב ועם ירדן במזרח, פיגוע של דאעש על כביש הערבה או כנגד אחד היישובים במרחב הוא בהחלט מעשי ולכך נערכים באוגדה 80.
רק בשבוע שעבר, כמעט מתחת לרדאר, חמושים אסלאמיסטיים המזוהים עם דאעש בסיני פוצצו את צינור הגז הטבעי בין ישראל למצרים, לא רחוק מהגבול. לפי גורמי הביטחון המצריים, לפחות שישה חמושים רעולי פנים הטמינו את חומרי הנפץ מתחת לצינור בעיירה ביר אל-עבד.
אלוף פיקוד הדרום הרצי הלוי הצליח ליצור עם המצרים מערכת יחסים קרובה עד מאד כשהמטרה של שני הצדדים היא לבלום ולמגר את פעילי דעאש במחוז סיני שמקבלים את גיבוי השבטים הבדואים.
מדובר בארגון טרור אכזרי שמדי חודש מבצע התקפה על שיירות ומוצבים של הצבא המצרי וכאמור רק בשבוע שעבר השבית לכמה שעות את הזרמת הגז בין ישראל למצרים.
לפי פרסומים זרים, צה"ל ביצע תקיפות נגד יעדי טרור בסיני, אבל המחיר של הרג שוטר או חייל מצרי הוא גבוה ויש לכך השלכות ולכן בצה"ל מנהלים סיכונים.
בשנת 2019 היו 350 הברחות סמים ממצרים לישראל, מתוכן 52 אלימות - כאלה הכוללות אירועי ירי או מרדפים - בעלות כוללת של ארבעה מיליארד שקלים לעומת 309 הברחות בשנת 2020, מתוכן 42 אלימות, בעלות כוללת של 1.8 מיליארד שקלים.
אחד האתגרים הגדולים של צה''ל הוא השלב שאחרי המעצר. מרבית החשודים בסחר בסמים מקבלים עונשים קלים במקרה הטוב, משתחררים וחוזרים לסורם. בצבא דורשים גם עונש מאסר על הסוחר הישראלי שמקבל את הסמים.
בצד המזרחי צה"ל השקיע הרבה פחות כוחות ומשאבים בהגנה על הגבול הירדני, ולמרות זאת החשש הגדול בגבול הוא פיגוע של פעילי דעאש שיחצו את קו הגבול לשטח הישראלי וישתלטו על כביש הערבה.
בצד הירדני יש כוחות צבא ממושמעים מאוד ושיתוף הפעולה עם צה"ל בשגרה וחירום הוא מהיר ויעיל. אך כאמור, פיגוע של דאעש על כביש הערבה או כביש 10 ו-12 בדרום הוא בהחלט מעשי ולכך נערכים בפיקוד הדרום.