דבורה גונן
דבורה גונןצילום: חזקי ברוך

בית המשפט ביקש מעיריית תל אביב לנהוג לפנים משורת הדין בדבורה גונן, תושבת לוד ששכלה את בנה דני הי"ד בפיגוע ירי ונדרשת כעת לשלום חובות של בעלה המנוח, שחי בנפרד ממנה עוד לפני הרצח, כך פורסם ב'ידיעות אחרונות'.

גונן גידלה את חמשת ילדיהם המשותפים שלה ושל בעלה לבד והוא לא היה מעורב בחיי המשפחה ואף לא שילם מזונות.

לפני תשע שנים מת הבעל מדום לב. חמש שנים מאוחר יותר דרשה ממנה עיריית תל אביב לשלם חוב ארנונה על מוסך שהיה שייך לבעל והיא לא ידעה על קיומו.

סכום החוב עמד על 400 אלף שקלים. "אני חיה ביום־יום עם השכול. הולכת איתו יד ביד. כעת נפל עליי החוב הזה. אם אשלם אותו אשאר בלי כלום. יש לי ילדים ונכדים שתלויים בי. בשנים האחרונות לקחתי הלוואה והקמתי מעון לפעוטות בגיל הרך. לא קיבלנו נדבות וגם לא ביקשנו", סיפרה גונן.

היא פנתה לבית המשפט המחוזי בלוד שקבע כי על פי החוק היא מחוייבת בתשלום החוב אך ביקש מעיריית תל אביב לנהוג בה לפנים משורת הדין.

השופט שפסר כתב בפסק הדין, "קודם חתימת פסק דיני ועל אף כשלון מאמצי עד כה, אני מבקש לשוב ולפנות אל הצדדים, לשקול פעם נוספת את אפשרויות אחד מהמתווים אותם הצעתי או כל מתווה אפשרי אחר לסילוק המחלוקת נושא הנדון. קריאתי זו מופנית במיוחד ובעיקר לעירית תל אביב, על אף שזכתה בבקשתה זו, לנהוג בנדיבות, ובפיתחון לב כלפי המשיבה. לא זו בלבד שככל הנראה נוצרו החובות בעטיו של המנוח בלא מעורבות המשיבה שחייה לא האירו לה פנים, לשון המעטה, והיא עברה גם טרגדיות אישיות ומשפחתיות קשות המצדיקות ללא ספק הקלה ומחילת חובות משמעותית בעניינה."

דבורה גונן מסרה, "שיקמתי את עצמי , אף אחד לא עזר לי ועכשיו עיריית תל אביב רוצה לזרוק אותי מהבית. ראשי העירייה רוצים לקבור אותנו חיים. לצערי הרב, סיפור גזילת כבשת הרש עולה שוב כאן אלפי שנים אחרי הסיפור התנ"כי. זו בושה. לצערי יש אלפים כמוני אשר סובלים בכל הרשויות המקומיות מאוזלת יד אבל עיריית תל אביב מוסיפה חטא על פשע. הרשויות מתעללות בנו, יורקות עלינו ושוכחות שגם אנחנו בני אדם".

גונן מתארת מציאות עצובה מאוד ולפיה: "היו ימים שלא היה לנו גז, חשמל, חיינו עם נרות. בלי מקרר . עכשיו העירייה רוצה לקחת גם את זה. עיריית ת"א מגלגלת סכומי ריבית כמו בשוק האפור. כלל המכתבים והפניות ששלחנו לעיריית ת"א נותרו ללא מענה ראוי. ישנה כיום מציאות הזויה ולפיה לא רק שהרשויות המקומיות מתעללות בבנות הזוג שננטשו היא גם מנסה לייאש אותן. נראה שמערכת החוק ובמקרה שלי עיריית ת"א רוצות אותנו קטנות וחלשות- נשים בודדות, עם החובות וכל העולם נגדן. אני קוראת לעיריית ת"א ולמדינה להתעורר ולעצור את החרפה היום ולמנוע את החרפה העתידית הזו גם מנשים אחרות".

עו"ד אורי כהן מלוד המלווה את דבורה גונן למעלה מחמש שנים מסר, "אנו עדים למחזה אבסורדי בו עיריית תל אביב מוכנה לעשות הכל על מנת שלא להגיע לפשרה עם מי שלא יצרה את החוב – דבורה גונן, אך בפועל היא זאת שמשלמת אותו מכיסה. גם כאשר הונחה על שולחן העירייה הצעת פשרה מצידנו היא נדחתה בדרגים הגבוהים. אף שופט בית משפט המחוזי בלוד שדן בתיק כתב כי היה מצפה מעיריית תל אביב ללכת לפנים משורת הדין ולהגיע לפשרה אך נראה כי מול עיניה של העירייה עמד גביית מלוא החוב ללא התחשבות בנסיבות החיים במקרה זה. המקרה של דבורה גונן אשר בבסיסו עומדת האלימות הכלכלית שספגה מבן זוגה משך שנים, לא יכול להעלים את העובדה כי ישנם עוד אלפי נשים שקופות במעמדה שסופגות אלימות כלכלית מבני זוגם לשעבר."

עיריית תל־אביב מסרה בתגובה, "כל טענותיה של גברת גונן הועלו ונדחו מספר פעמים בכל הערכאות המשפטיות. בעבר ניסתה העירייה להגיע עימה לפשרה והיא סירבה. במסגרת ההליכים המשפטיים התגלה לאחרונה כי הנכס נמכר. גם לאחר הליכי הגבייה שאותם מנהלת העירייה בגין חובות הגרוש המנוח בלבד, גברת גונן זכאית לקבל לפחות מחצית משווי המכירה אשר בבעלותה כמו גם יתרת כספי הגרוש לאחר פירעון החוב לעירייה".