היעדר-הפרטיות של חייל בודד, לא בבסיס, ולא בפתרונות הדיור המוצעים לו, הגיעה אתמול (שלישי) שוב לוועדת העלייה והקליטה.
יו"ר ועדת-המשנה לעניין חיילים-בודדים בשירות ובשחרור, ח''כ אלכס קושניר (ישראל ביתנו), מנהל מאבק למען הענקת פרטיות כזו. לדבריו, "בעמותות פרטיות יש בהחלט חדר לכל חייל, אך בבתי החייל של האגודה למען החייל, ובחדרים בקיבוצים – משוכנים שנים-שלושה בחדר. גם לא ברור מה תנאי ההתקשרות של משרד הביטחון – והסכומים שהוא מעביר לזוכים בהתקשרות עם האגודה למען החייל והתנועה הקיבוצית".
קושניר תהה בדיון על פער-התשלומים עבור דיור לכל חייל, בין האגודה לבין הקיבוצים, היקשה מתי החוזים עם גופים אלו פוקעים, והאם לא ראוי לצבא לקבוע תנאי-סף של חדר לכל חייל, וכיוון שישנן עמותות העומדות בתנאי זה – מדוע לא יידרש אותו התנאי גם מהאגודה למען החייל ומהקיבוצים.
"האגודה למען החייל הפכה להיות קבלן-משנה של המדינה, ועל צה"ל ומשרד הביטחון לבדוק היטב את השימוש בכספים שמקבלת האגודה", הוסיף ח"כ קושניר. "עמותות רבות מצליחים לשכן רק חייל אחד בחדר, ורק האגודה למען החייל לא מצליחה בכך. האגודה מוגדרת במשרד הביטחון כ"ספק יחיד" – למרות שבהחלט יש גופים-מתחרים בשטח. האגודה מסיימת את מחזור השנתי שלה ברווח של 9 מיליון ₪. על צה"ל לדרוש תנאי-סף זה מהאגודה, כי התקציב המיועד לכך – הוא קודש לחיילים-בודדים".
קושניר הראה כי תוך כדי הדיון נבדק אתר יד 2, ונמצאו דירות בנות 5 חדרים ב-5,000 ₪ ומטה בבת ים, חולון, אזור, יהוד, אור יהודה, גני תקווה ועוד.
ברכה הרץ, סגנית ראש מינהל הרכש במשרד הביטחון, השיבה כי תנאי המפרט הנדרשים נקבעים ע"י אגף כח אדם (אכ"א) בצה"ל. הפער בין האגודה לקיבוצים נובע ממיקום הדירות שכן בתי החייל והדירות להשכרה ממוקמות במרכזי הערים ואילו הקיבוצים מצויים בספר – ועלות השכירות שם נמוכה יותר.
גם הבקרה בתוך הדירות נעשית ע"י אכ"א, ולדבריה האגודה למען החייל והתנועה הקיבוצית מוגדרים שניהם כ"ספק יחיד" במשרד הביטחון. על כך הקשה קושניר, כיצד גופים אלו הוגדרו ספקים-יחידים, כאשר ישנם גופים ועמותות נוספים המוכנים להיכנס לתחום זה, אך ההתמודדות במכרז לא ניתנת להם.
לדברי סא"ל קרן וייס, ראש ענף פרט בצה"ל, הצבא דורש עבור חייל בודד דירה בה יש את כל התנאים, כמצעי-מיטה, ארונות-בגדים, מכונת-כביסה ומייבש, מזגן ואינטרנט. פתרון הדיור בקיבוצים מאפשר קהילתיות ומשפחות מאמצות, ומינהל הרכש תרגם זאת לתנועה הקיבוצית. לדבריה, דגם "בית חם" החל לאחרונה, ובו משוכן חייל בכל חדר. העמותות הפרטיות משלימות את תקציבן ע"י תרומות – וכך יכולות לשכן חייל בכל חדר.
בועז בוסאני, מנהל חברת-הבת "בית חם" של האגודה למען החייל, אמר כי רק בפריפריה ניתן לשכן חייל בחדר, בגלל עלות השכירות, וכדי להציע פתרון כזה, צריך שכירות כפולה. האגודה מקבלה מצה"ל 1,240 ₪, עבור כל חייל המתגורר אצלם.
יעלי אייזנר, מנהל תכנית אימוץ חיילים בתנועה הקיבוצית, סיפרה כי הקיבוצים מקבלים 1,035 ₪ על שכירות לכל חייל, זאת למרות שהנדל"ן בקיבוצים עולה כל העת, בוודאי באלו הסמוכים לערים במרכז הארץ. בנוסף, בגרעיני "צבר" מתעקשים על שני חיילים בחדר, כדי ליצור לכידות חברתית. לדבריה, הליקויים שדווחו בעבר על הקיבוצים – תוקנו.
ח''כ קושניר אמר "הלוואי ואתבדה, אבל מהנתונים שאני מקבל מהשטח, אני מזהה שהאגודה למען החייל חוטאת לתפקידה. באותם תקציבים מבלי להמציא את הגלגל, ניתן להביא למציאות בה חייל בודד יקבל את הפרטיות הראויה של חייל אחד בחדר.
''לא אקבל מציאות בה שניים ושלושה חיילים יחלקו אותו חדר, ובמקרים מסוימים גם 8 חיילים בדירה. מן הדוחות התקציביים של האגודה עולה תמונת מצב עגומה, זימנתי דיון נוסף בנושא בוועדה בראשותי, ולחיילים הבודדים אני מתכוון לדאוג", הבטיח חבר הכנסת מישראל ביתנו.