
במדינת ישראל פועלים עשרות גרעינים תורניים ומשימתיים למעלה משלושה עשורים.
כל הגרעינים התאחדו יחדיו לטובת קמפיין "גיוס המונים" שנועד להמשיך את האור בכל רחבי הארץ.
לרגל יום הגיוס מבקש מנכ"ל רשת שעלים, הרב אליהו בן חיים: "עזרו לנו להמשיך את האור הגדול. כל אחד הוא אור קטן, אך ביחד - אור איתן".
הרב מדגיש כי "הקמפיין נולד מתוך ערבות הדדית. גרעינים שהתאחדו יחדיו כולם למען מטרה משותפת- לעשות טוב למען החברה וקהילות ישראל. הגרעינים מהווים מפעל של עשייה ומקדמים פעילויות רווחה, חסד וחינוך בכל רחבי הארץ, וכמובן סיוע בזמני חירום שישראל".
לפרטים ולתרומות לגרעינים לחצו כאן
הרב מסביר כי בשנים רגילות הגרעינים מקבלים תמיכות מתקציב המדינה, שמספיקות לממן כמחצית מפעילות הגרעין. "המימון החלקי לצד תרומות של אנשים טובים סייעו לגרעינים לאורך השנים להתקיים ולפעול", הוא אומר. "השנה, משבר הקורונה הביא לצמצום ועיכוב תקציבים ותמיכות שהגרעינים היו מקבלים בשנים רגילות בנוסף לירידה משמעותית בתמיכות. בהיעדר מקור תקציבי, גרעינים עלולים להיסגר, ובכך תפגע העשייה הברוכה שהם מביאים עמם לשכונות ולמשפחות המתמודדות יום יום עם מצוקה חברתית וכלכלית".
אוראלי מלכה (28) ייסדה לפני שש שנים ביחד עם בעלה בן מלכה את גרעין "גדי" בבת ים על שמו של גד עזרא הי"ד שנפל במהלך חומת מגן. עמותת עזרא מגד עצמה הוקמה על ידי משפחתו וחבריו של גד לאחר נפילתו. בין הפרויקטים הבולטים שמפעילה העמותה הוא מיזם "משבר לצמיחה" במסגרתו משפחות שבמצוקה כלכלית זוכות לתהליך ליווי ארוך של אנשי מקצוע בתחומים שונים שעוזרים להם להתמודד עם המשבר, מעניקים להם כלים להתנהלות פיננסית נכונה ועוזרים בניצול זכויות כלכליות וסוציאליות לצד ליווי במישור הזוגי והמשפחתי.
כדי להבין באמת מהי המשמעות של גרעין תורני ביקשנו ממספר מנהלי גרעינים ברחבי הארץ לענות על מספר שאלות זהות. מרגש לראות את זיק ההתלהבות בעיניים כשהם מדברים על הפעילויות והיוזמות השונות לאורך השנה.
אוראלי ובן מלכה- מייסדי גרעין "גדי" בבת ים
איך נולד הגרעין ולאיזו מטרה?
"הגרעין הוקם מתוך רצון להרבות עשייה חיובית ולהרחיב ולקדם את הציבור הדתי לאומי בבת ים. גרעין גדי הינו גרעין מגוון ומורכב בחלקו הגדול מבני מקום, ועוסק בגיבוש והבניית הקהילה הדתית לאומית בעיר ופועל בתחומי החינוך, זהות יהודית, רווחה, תרבות קהילתית, ועוד".
מה ההבדל בין גרעין תורני לקהילה?
"בניגוד לקהילה, גרעינים תורניים עוסקים גם בפעילות מול כלל העיר; לדוגמה, בתקופת הקורונה העירייה החליטה להעניק מארזי פירות למשפחות החולים וכגרעין הייתה לנו הזכות לקחת חלק משמעותי בחלוקה ובאריזות. דוגמה נוספת באה לידי ביטוי בסגר הראשון, כשהרבה מאוד ילדים בגרעין אולצו להיכנס לבידוד, ועל מנת לעזור להורים קיימנו קייטנת זום מלאה במשך שבועיים שכללה פעילויות חוויתיות לילדים. העירייה התלהבה מהצלחת הפרויקט ואימצה את הרעיון, וביחד קיימנו קייטנה זום עירונית לכלל ילדי בת ים בשיתוף גורמים עירוניים נוספים".

איך גרעינים מתקצבים את עצמם?
"תמיכה ממשלתית, אבל בשנתיים האחרונות משבר התקציב המתמשך לצד משבר הקורונה גרמו לפגיעה קשה בתקצוב. בנוסף, ישנה תמיכה חשובה של העירייה, המועצה הדתית ושל מרכז צעירים שמשמש כבית עבורנו".
לפרטים ולתרומות לגרעינים לחצו כאן
מה המשמעות של גרעין שממוקם בעיר?
"אתמצת את המשמעות על ידי דוגמה 'חמה'; ח"כ לשעבר יהודה גליק פנה אלינו בימים האחרונים במסגרת מיזם מרגש לשליחת מתנות לילדים יתומים בחנוכה. עם הגעתו לעיר הוא מייד חיפש את הגורמים שקשורים לגרעין. אני חושבת שזוהי תמצית המשמעות והחשיבות של גרעין".
מה הדגשים של הגרעינים בעשייה?
"ישנם דברים רבים שמשיקים בין הגרעינים השונים לצד הייחודיות שקיימת כמובן בכל עיר. אצלנו לדוגמה, הגרעין מאופיין בפעילות חברתית ובשיתופי פעולה עם מגוון הציבורים הקיימים בעיר, ובנוסף פועל לייצור תשתית להבניית הקהילה הדתית בעיר על כלל גווניה".
גרעין ״כנפי נעם״ בכפר יונה
אורית עמר והרב דורון עמר- מייסדי גרעין "כנפי נועם" בכפר יונה
אורית עמר והרב דורון עמר הם מייסדי הגרעין התורני "כנפי נועם" בכפר יונה. הזוג עמר, הורים לתשעה, הגיעו לפני שלוש שנים לכפר יונה מתוך רצון לעבוד עם אוכלוסייה מגוונת ולהשמיע את קולה של התורה הציונית. הם מצאו שם בדיוק את מה שחיפשו – אוכלוסייה של חילונים, מסורתיים, דתיים וחרדים עם זיקה למסורת.
מה ההבדל בין גרעין תורני לקהילה?
"קהילה יכולה לקיים פעילויות ולארגן לעצמה אירועים, אבל משפחות גרעין הן משפחות עם תודעת שליחות ובאות עם ניסיון ונקודת מבט שונים. לכל אחד ואחת תפקיד בארגון הפעילויות והיתרון החשוב הוא שהמשפחות אינן מזוהות עם קהילה מסוימת, ולכן יש להן אפשרות לגעת בכל סוגי התושבים".
איך גרעינים מתקצבים את עצמם?
"ישנם תקציבים ממשלתיים ממשרד החינוך ומשרד החקלאות בהתאם לפעילות וכידוע המצב מורכב מאוד בנושא הזה בשל המשבר הקואליציוני ונגיף הקורונה. בנוסף לכך יש תרומות ותקציבי רשות. במקרה של כפר יונה אין תקציב רשות, ולכן שיתוף הפעולה עם התושבים חשוב מאוד".

מה המשמעות של גרעין בעיר?
"מצד אחד לתת מענה לציבור הדתי מסורתי בעיר ולחבר את התורה הציונית דתית-לאומית לתושבים. אנו מפעילים כולל, תלמוד תורה לילדים ושיעורים לנשים, לצד פעילויות לכלל תושבי העיר דוגמת קבלות שבת בגינות ציבוריות עם פעילויות יצירתית והפרשת חלה ופעילויות התנדבותיות שונות לאורך השנה".
מה הדגשים של הגרעינים בעשייה?
"עשייה יהודית שמתאימה גם לציבור הכללי, דוגמת הדלקת נרות ציבוריות בחנוכה, קבלות שבת וחג קהילתיות, אירועים מחזקים בבתי הכנסת, אמירת קדיש עבור תושבים והקמת מעונות, כשהדגש כמובן הוא על חיזוק הזהות היהודית".
פעילות לנוער בגרעין ״כנפי נעם״
הגרעין התורני פסגת זאב-נווה יעקב
אריאל יפרח (39) , חבר הגרעין התורני נווה יעקב בפסגת זאב
בעקבות עקירתם של אריאל ורעות יפרח מגוש קטיף, החליטו השניים כי המקום בו יגורו חייב להיות בעל משמעות. בסיום הלימודים החלו בני הזוג בחיפוש אחר גרעינים ברחבי הארץ והיה חשוב להם להתמקם במקום שנמצא בבנייה, ולהיות חלק מתהליך הבנייה והעשייה של גרעין חדש. "סיפרו לנו שמקימים גרעין חדש בצפון ירושלים בשכונת נווה יעקב", נזכר אריאל. הזוג הטרי הגיע למפגש ראשוני עם חברי הקבוצה שמעוניינים לעלות על הקרקע, והשאר היסטוריה.
מה זה גרעין תורני?
"קבוצה של משפחות שבאו לצמוח עם הקהילה ולהצמיח כוחות חדשים במקום".
מה ההבדל בין גרעין תורני לקהילה?
"קהילה זו בדרך כלל התאגדות של משפחות שפעילות סביב חברי הקהילה. לעומת זאת, בגרעין מדובר בקבוצת משפחות שמגיעה לאזור מסוים ומטרתה לפתח ולהפריח את האזור במספר מישורים; אם בהיבט התורני ערכי שבמסגרתו הגרעין מקיים אירועים סביב מעגל השנה, יצירת תרבות ערכית, פעילויות חסד עבור נזקקים, ואם בהיבט הפיזי שכולל הקמת מוסדות חינוכיים, חברתיים ותרבותיים. פעמים רבות גרעינים ממוקמים באזורים לא קלים ויש בכך ממד של שליחות למען העם".
איך גרעינים מתקצבים את עצמם?
"הגרעינים מגישים בקשות תקציב מגורמים ממשלתיים ועירוניים, ובקשות מקרנות שונות אבל בתקופה הזו, כידוע, המצב לא פשוט עבור כלל הגרעינים. אנחנו כמובן גם נעזרים באנשים טובים באמצע הדרך שתורמים לפעילות וזאת גם הסיבה שיצאנו לקמפיין גיוס. גרעינים שקמים מתוך רשת או מצטרפים לרשת מקבלים ליווי וסיוע מהרשת. אנחנו למשל מלווים על ידי רשת 'שעלים' שעוזרת ומלווה אותנו מהרגע הראשון וכאן המקום לומר להם תודה רבה על כל הליווי והתמיכה".
מה המשמעות של גרעין בעיר?
"הגרעין מסייע בהיבטים התרבותיים והערכיים, בשירותי חינוך פורמאליים ובלתי פורמאליים, ובפעילויות חסד, וכל זה מתוך היותו חלק מהציבור. למגורים בעיר ישנם יתרונות לצד חסרונות. יתרונות הנגישות למקומות עבודה וחינוך ידועים, אך החיסרון הגדול הוא שלעיתים קיים ניכור בין האנשים כי אין משהו שמאגד אותם. הגרעין נותן מענה ברור לחוסר הזה כי הפעילות שלנו גורמת לחיבורים בין אנשים ובין קהילות על ידי עשייה משותפת, וזה גם מצמיח כוחות מהשטח של אנשים טובים שרוצים לתרום מזמנם וכישוריהם לקהילה, והפלטפורמה הגרעינית נותן להם את האפשרות לעשות זאת".
איך זה עוזר לתושבים?
"כשיש קבוצה של משפחות צעירות אידיאליסטיות שמגיעה לאזור והופכת להיות חלק מהנוף ומשתקות שם ופועלת יחדיו בתחומי התרבות, החינוך, החברה, הרווחה, החסד, ועוד. זה נותן כוחות לתושבי המקום ומזרים 'דם חדש' למערכת".
מה הדגשים של הגרעינים בעשייה?
"העשייה בין גרעין לגרעין משתנה לפי צרכי השטח וסוג האוכלוסייה, אך האידיאל משותף ובא לידי ביטוי בחינוך על צורותיו השונות- אם בחיזוק המסורת היהודית, בפעילויות קהילתיות משותפות ובסיוע בנושאי רווחה. חלק מהעשייה שלנו זה לחבר את האנשים לתורה ולהבין שהתורה שייכת לכולם. התורה מחיה את החיים ומגדלת אותם".
ניסן מזרחי (43) תושב אשקלון, נשוי ואב לשלושה. פרש מצה"ל לפני שנה וחצי, ולפני חמש שנים הקים את גרעין 'קהילת ברנע' באשקלון. לפני כשנה עבר לנהל את גרעין אורות בעיר, הוותיק מבין השניים, שכולל שלוש קהילות שונות וכ-120 משפחות שפועלות במסגרת הגרעין.
מהו גרעין תורני?
"גרעין תורני זו קבוצה של משפחות אידאליסטיות שרוצות לעשות טוב לסביבה, תוך הקרבה אישית ומשפחתית גדולה מאוד. התחום החזק ביותר הוא תחום החינוך, ומשם נוגעים כמעט בכל דבר שקשור לחיי החברה".
מה ההבדל בין גרעין תורני לבין קהילה?
"הגרעין הוא משימתי במהותו; זה אומר להגיע ולבצע בפועל משימות ואתגרים במקומות הכי קשים. לעומת זאת, קהילה פועלת בעיקר במסגרת פנימית ומייצרת לעצמה פעילות. אצלנו בגרעין התחלנו לדוגמה בתוכנית 'חינוך פיננסי לילדים', פרויקט משמעותי שאנחנו מריצים מגילאי גן ועד כיתה ט'. בנוסף, אנו עורכים הדרכות למשפחות ולזוגות, ולאחרונה אף נכנסנו לתחום הגישור. ממש נגיעה בכל תחומי החיים והגעה למשפחות בכל דרך".
מאיפה התקציב לכל זה?
"הגרעינים לא קיבלו תקציב כבר עשרה חודשים, אבל בזמנים נורמליים אנחנו נתמכים על ידי הממשלה מתקציבי משרד החקלאות ומשרד החינוך. מעבר לזה, על פי הפעילות אנו מנסים להגיע לכמה שיותר קולות קוראים ממשלתיים. בימי קורונה כשהפעילות עולה זה כבר לא מספיק, ולכן החלטנו לצאת לפעילות עסקית שנקראת 'מתמחה לצמיחה' ובעצם מצמיחים את הגרעין מתוך הפעילות היום יומית, וכך אנחנו מתחזקים גם בהיבט הזה".
מה המשמעו

מה המשמעות של הגרעין בעיר?
"לגרעינים ישנה השפעה רחבה בכל הנוגע למוסדות תורניים בעיר. בהיבט החינוכי זה משפיע לא רק על הדתיים, אלא נוצר מצב שמשפחות חילוניות רבות שולחות את ילדיהן דווקא לחינוך דתי, מתוך הבנה שהחינוך של הגרעין משפיע ותורם ערכית גם למי שאינו דתי. אבל זה לא מתבטא רק בחינוך; כאשר גרעין מקים בית תמחוי או שהוא מפעיל עשרות מתנדבים בימי הקורונה, אז ודאי שיש לזה השפעה גדולה מאוד על האוכלוסייה. מה גם שאשקלון נהפכה בשנים האחרונות ליעד להתקפות של טילים מכיוון עזה, אז יש לנו גם מרכזי חירום ואנחנו מפעילים מתנדבים ונותנים מענה לכל מה שצריך".
מה מייחד את הפעילות שלכם?
"אנחנו רואים את עצמנו כמרכז שמאחד תחתיו המון קהילות ומעבר לזה מענק שירותים מגוונים לציבור. השאיפה שלנו להגיע לעבודה מאוד חזקה, גם מבחינה פיננסית, וליצור שיתופי פעולה בין הגרעינים, על מנת להגיע לצד שהוא גם עסקי וכך נוכל להשפיע יותר על הקהילה מתוך ערבות הדדית".
הגרעין התורני קהילת ברנע
לירז ישראל נעים, מנהלת גרעין קהילת ברנע אשקלון.
לירז ישראל נעים, נשואה ואם לארבעה. גדלה באשדוד ולפני שבע שנים עברה עם משפחתה לאשקלון ומזה חמש שנים מנהלת את גרעין 'ברנע' בעיר. כיום, היא מנהלת את הקהילה ואחראית על מגוון נושאים ובהם ניהול תקין, תקציבים, הובלת פרויקטים מול גופי ממשל, שלטון מקומי ובני הקהילה. קהילת ברנע נוסדה לפני שש שנים מתוך צורך מקומי של אנשים מהשטח שחיפשו להקיף את עצמם במשפחות עם ערכים וחינוך משותפים ותורניים. הגרעין כולל חרדים, מסורתיים, ודתיים לאומיים בוגרי ישיבות, ומונה כיום למעלה מ-250 משפחות. לצד מוסדות החינוך הוא מפעיל גמ"ח מקומי גדול שמספק מזון לעשרות משפחות בשיתוף עם תנועת הנוער עזרא.
מה זה גרעין תורני?
"התאגדות של מספר רב של משפחות יחדיו במטרה לחזק את הערכים התורניים בעיר ובסביבה, כאשר המוקד הוא הרצון להשתייך לקהילה מגובשת באווירה משפחתית".

מה ההבדל בין גרעין תורני לקהילה?
"הקהילה היא התאגדות של קבוצת אנשים מתוך צרכים מקומיים משותפים, והגרעין לעומת זאת מקיים פעילות נרחבת מול כלל תושבי העיר".
איך גרעינים מתקצבים את עצמם?
"אנחנו מגישים בקשות לכל משרד ממשלתי שאפשר. בעקבות התקופה המורכבת שאנחנו עוברים התקציבים לצערנו תקועים ולא תמיד מתקבלים".
מה המשמעות של גרעין בעיר?
"מטרת הגרעין לשלב ערכים חברתיים ותורניים בצורה נעימה וחיובית, תוך כבוד לתפישות עולם שונות. העולם המודרני רץ בקצב מהיר ומאפשר מציאות שבמבט שטחי נראית מנוגדת לכל מה שקדוש. כדי להצליח להתעלות מעל השגרה השוחקת, גילינו שאנו חייבים להחזיר את התורה הערכים והחסד למרכז החיים".
איך זה עוזר לתושבים?
"מהגילאים הרכים ועד לגילאים מבוגרים כולם נעים בין סדנאות, גמ"חים ושיעורי תורה וכך מאירים על הסביבה שמחזירה לנו אהבה בחזרה. אנחנו מהווים מרכז חינוכי להורים מהאזור כולו מהעיר והמושבים הסמוכים, ומקיימים סדנאות עם מרצים ומרצות מובילים ומעניקים ערך מוסף לחינוך הצעירים באזור".
מה הדגשים של הגרעינים בעשייה?
"הגרעין שלנו פועל סביב בריח תיכון ברור: הענקת תוכן שיוכל לאחד את הסביבה סביב ערכים ותורה כדי לקשור את מעגל החיים של כולם לתורה".
פעילות ילדים בגרעין התורני קהילת ברנע
תנועת יהלום בפסגת זאב
יריד ופעילויות בגרעין התורני קהילת ברנע
נתנאל כהן- ראש גרעין תורני דביר אביה ותנועת יהלום
גרעין תורני 'דביר אביה' ותנועת 'יהלום' פועלים בשכונת פסגת זאב מזה מספר שנים. מי שעומד בראש הגרעין הוא נתנאל כהן (28), נשוי לשיראל ולהם שלושה ילדים. נתנאל גדל בנתיבות, למד בישיבת מצפה יריחו ולפני כשנתיים הגיע לפסגת זאב.
מה זה גרעין תורני?
"גרעין תורני זו קבוצת משפחות שמגיעה לשכונה או עיר של עם ישראל הקלאסי ומוסרת את הנפש כדי לרומם שם את הרוח, התורה והחסד".
מה ההבדל בין גרעין תורני לקהילה?
"גרעין תורני לא עוסק רק בפעילות פנים קהילתית, אלא פועל ביחד עם השכונה ולעיתים מול כלל העיר".
איך גרעינים מתקצבים את עצמם?
"התקציב מגיע קצת מהמדינה והרבה מתורמים עצמאיים שרואים את הפעילות, מתחברים אליה ומבקשים לתרום ולחזק אותה".
כיצד זה עוזר לתושבים?
"בהיבטים רבים; ראשית זה עוזר לאנשים שמרגישים שמחה, רעננות וחיות חדשה שמגיעה ומחזקת לאט לאט את מוסדות החינוך הקיימים, בהקמת חדשים במידה וצריך, בעשיית חסד, בליווי בני נוער שהגיעו לגיל מצוות, בהשתתפות בזמני שמחה לצד אבלות".

מה המשמעות של גרעין?
"אצלנו הדגש הוא על תורה, נתינה וחסד. ייסדנו את הגרעין לפני שנתיים על שם נתנאל יהלומי הי"ד, חברי הטוב שנרצח בפיגוע על גבול מצרים לפני שמונה שנים".
מה הדגשים של הגרעין בעשייה?
"אנחנו מחוברים לגרעין התורני שמקיים פעילויות משותפות לגרעין עצמו וכמובן מול השכונה, מדובר בשכונה של 50 אלף איש, מעין עיר לכל דבר".
סיפור מעניין שהיה?
"באחד הבניינים בשכונה גרה רווקה מבוגרת בת 60. לפני שנה בדיוק היא לא חשה בטוב והתקשרה למד״א שהגיעו והבהילו אותה לבית חולים לאשפוז שנמשך כשבוע וחצי. ב"ה היא ניצלה וחזרה הביתה בנר הראשון של חנוכה ומשפחות הגרעין הזמינו אותה להדליק נר ראשון של חנוכה. היא סרבה ואמרה שהיא עייפה ורוצה לחזור הביתה ולנוח. בסוף נמלכה בדעתה והצטרפה להדלקה, שרה ורקדה ושפכה את לבה והודתה לה' על שניצלה בנס. זמן קצר לאחר מכן לדאבוננו היא נפטרה אבל הדלקת הנרות הייתה אולי הדבר המשמעותי ביותר שעשתה בחייה. זו זכות לגור פה ולהיות שותפים ופעילים בשכונה".