ניתוח שרוול
ניתוח שרוולצילום: ISTOCK

ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית, המוכרים גם בשם ניתוחים בריאטריים הפכו בעשורים האחרונים לנושאי שיח שעולים בסעודות שבת, בשיחות סלון ובמפגשי שכנים ועלו למודעות בקרב הציבור הרחב. אבל מתברר שטיפול ניתוחי לא מהווה תחליף לשינוי הנדרש באורחות חייהם של הסובלים מהשמנת יתר חולנית. זהו המענה הרפואי היעיל ביותר שניתן במקום שבו יש צורך רפואי אמיתי, אך על מנת להגיע לתוצאה הרצויה נדרש אימוץ אורח חיים בריא ומאוזן, שכולל תזונה נכונה, היפרדות ממאכלים עתירי סוכר ושומנים ופעילות גופנית. בבית החולים אסותא אשדוד ישנו צוות רפואי המומחה בטיפול בהשמנת יתר חולנית. הצוות מיומן בכל מגוון הניתוחים הבריאטרים הקיימים ויודע להתאים לכל מטופל את המענה הייחודי המתאים לו לצד ליווי הוליסטי ומקצועי בכל שלבי התהליך.

השמנת יתר היא מחלה

ד"ר עידן כרמלי, סגן מנהל המחלקה לכירורגיה כללית ואחראי תחום ניתוחי ושט־קיבה במרכז הרפואי אסותא באשדוד, מספר על עבודתו בתחום כאחראי על הטיפול הניתוחי בהשמנת יתר, תחום שבו נצבר ניסיון רב בארץ ובעולם על ידי טובי הרופאים.

"לפני שנדרשים לעניין צריך להבין דבר חשוב: השמנת יתר היא מחלה כרונית", אומר ד"ר כרמלי. "זו מחלה לכל דבר ועניין. כך מתייחסים אליה וכך היא הוגדרה על ידי המומחים ועל ידי ארגון הבריאות העולמי. לכל מחלה יש דרכי טיפול שונות ומגוונות שקשורות לגורמי המחלה ולמקום שממנו היא מגיעה ומתפתחת. השמנת יתר יכולה להיגרם בין היתר מסיבות פסיכולוגיות, תורשתיות, מהרגלים מסוימים שאדם רוכש במהלך חייו או מנסיבות שונות. מאחר ויש גורמים שונים שיכולים להביא להתפתחות המחלה כך גם יש דרכי טיפול שונות ומגוונות כדי להתגבר עליה", הוא מציין.

"אנחנו בודקים מה המקור להשמנת היתר אצל כל מטופל, ובהתאם לכך יש לנו את הכלים להציע את הטיפול המתאים לו באופן אישי. יש טיפול במישור התזונתי, בתחום הפסיכולוגי ובמקרה הצורך ניתוח. מחקרים מצאו כי התערבות ניתוחית היא הטיפול היעיל ביותר להרזיה, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך", הוא מדגיש.

למרות הנתונים האופטימיים, ד"ר כרמלי מבקש לציין כי הניתוח הוא רק צעד אחד בהליך ממושך וכולל שהמטופל צריך לעבור. "הניתוח לא מהווה פתרון קסם. מטופל שנמצא מתאים לניתוח נדרש לעבור תהליך, לפעמים יחד עם בני משפחתו, של אימוץ תזונה נכונה, מעבר לאכילה מחושבת, הוצאה של האוכל המתוק מהבית ומרשימת הקניות, כולל משקאות מתוקים ומאכלים נוספים שאינם בריאים. אם לא מתמסרים ומשלימים את המהלך במלואו לא מגיעים לתוצאה המיטבית אליה אנחנו שואפים ולאחר תקופה של ירידה משמעותית במשקל אנחנו עשויים לצפות בעליה חוזרת", הוא מתריע.

ד"ר כרמלי מדגיש כי הניתוח אינו מיועד לכל אדם שרוצה להוריד ממשקלו אלא כחלק מהליך רפואי למי שנשקפת סכנה ממשית לבריאותו. "ההצלחה אינה נמדדת במראה חיצוני בלבד", הוא אומר מחויך, "המטרה שאנחנו מגדירים גם לנו וגם לחולים היא היכולת לשפר את איכות החיים, להפחית את הבעיות הבריאותיות שכרוכות בהשמנת יתר, ובסופו של דבר גם הארכה של תוחלת החיים. השמנה היא מחלה מאוד קשה, היא מסוכנת ומחמירה בעיות רפואיות אחרות. היא חושפת אנשים לפגיעה של מחלות מטאבוליות כגון סכרת, כבד שומני ועודף שומנים בדם, מעלה את הסיכון ללקות באירוע מוחי או לבבי וכן מהווה גורם סיכון להופעת מחלת הסרטן. הטיפול בהשמנה יכול להאריך את תוחלת החיים של המטופל. זה לא עניין של מראה חיצוני ואסתטיקה אלא לחלוטין נושא של הצלת חיים".

בשיחה הוא חושף גם את הסיכונים הטמונים במהלך. לדבריו, "ישנם כשבעה סוגי ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. כשאנחנו מגיעים למסקנה שמטופל צריך לעשות ניתוח שכזה, הרופא המנתח יושב איתו ומתאים יחד איתו את הניתוח הכי נכון למצב שלו. כמובן, שכמו בכל ניתוח וכמו בכל הליך רפואי ישנם גם סיכונים. ישנם הסיכונים כלליים כמו בכל הליך ניתוחי, ביניהם דלקת ריאות, זיהום וקריש דם. לצד סיכונים ספציפיים לניתוח מסוג זה כמו זיהום או דליפה, אבל חשוב לומר שאלו סיבוכים שקורים בשכיחות מאוד נמוכה", הוא מסייג. "כמובן שהמטופל מקבל את כל המידע בתחילת התהליך בשיחות שהוא מנהל מול הרופאים. הכול פתוח והכול פרוש לפניו".

לא ניתוח קוסמטי

למרות הסיכונים האמורים, אומר ד"ר כרמלי כי ישנם מקרים שבהם אין מנוס מביצוע מהלך כירורגי. לדבריו, "ככל שהשמנת היתר קשה יותר אצל המטופל היא גוררת סיכונים קשים יותר והם בהכרח גבוהים בהרבה מהסיכונים שיש בהליך הניתוח. אני תמיד אומר למטופל מה רמת הציפיות מניתוח במקרה האישי שלו", הוא אומר.

"אבל לא בכל מצב ממהרים לנתח. הניתוח מתאים לאנשים מסוימים. לא כל אדם עם השמנת יתר מועמד לניתוח בריאטרי. אנחנו עושים תחשיב שלBMI , לוקחים בחשבון מחלות נלוות, והוא נדרש לעמוד בקריטריונים. אנשים שסובלים מהשמנה קלה עדיף להם לעבור קודם טיפול תזונתי או תרופתי שאנחנו ממליצים להם עליו. מצד שני, לעיתים אנשים מגיעים אלינו אחרי עשרים שנה של התמודדות עם סוכרת והם סובלים כבר מפגיעה של הסכרת באברים שונים כגון ראייה, תפקוד כלייתי, פגיעה במערכת העצבים ועוד - ברור לי שאם הם היו מגיעים לניתוח לפני עשרים שנה הם היו היום במצב בריאותי טוב יותר. יש אנשים שזקוקים להשתלת כליה אך הם לא יכולים להתחיל תהליך של השתלה לפני שיטפלו בהשמנת היתר, לכן הם מוכרחים לעבור ניתוח אצלנו לפני שימשיכו בהליך השתלת כליה חדשה. אם הם היו באים אלינו כמה שנים קודם לכן, אולי היום הם לא היו צריכים השתלת כליה. ההליך הרפואי של ניתוח בריאטרי יכול במקרים מסוימים לרפא סוכרת. בניגוד למה שאולי מקובל לחשוב, צריך לומר: ניתוח בריאטרי הוא לא ניתוח פלסטי או ניתוח קוסמטי. זהו בראש ובראשונה הליך כירורגי שבא לפתור בעיה רפואית", הוא מדגיש. "היתרונות האסטטיים, הינם רווחים משניים שיש לברך עליהם, אבל זו ממש לא המטרה שלנו כרופאים ואנשי מקצוע".

ד"ר כרמלי פורש בדבריו את הנתונים שבידיו: "לצערי, אחוזי ההצלחה בדיאטה לטווח ארוך הינם נמוכים מאד ועומדים על כשלושה אחוזים בלבד. לעומת זאת, בקרב מטופלים שעברו ניתוח לצורך ירידה במשקל ניתן לראות למעלה מחמישים אחוזי הצלחה בטווח הארוך. מדובר באנשים שהורידו לפחות מחצית מהמשקל העודף, ושמרו על התוצאה הזאת לאורך שנים. חמישים אחוזים זה מספר שקשה לראות בהליכי הרזיה שאינם כירורגים".

מלבד החשיבות הרבה שד"ר כרמלי מייחס לניתוח הוא מבהיר כי חלק חשוב בהצלחת התהליך הרפואי הוא בחירת מקום עם צוות רפואי מתאים. דר' כרמלי, שלמד רפואה בטכניון ועבר התמחות כירורגית בבית החולים בילינסון, עבר גם התמחויות בניתוחי ושט־קיבה וטיפול בהשמנת יתר עם טובי המומחים העולמיים בקוריאה ובבריטניה. לדבריו, "בבחירת המרכז הרפואי בו הולכים לעבור את הניתוח, יש לבחון האם נעשית הכנה טובה לניתוח, האם יש צוות מנתחים מיומן המסוגל לבצע את כל הניתוחים המקובלים בתחום זה וכן הימצאות מומחים בתחומי רפואה שונים שיכולים לייעץ, ללוות ולכוון ובמידת הצורך להתמודד עם סיבוך כתוצאה מניתוח. צריך להבין שזה לא קסם, זה לא פתרון בזק אלא נדרשים זמן ומאמץ. יש מגוון ניתוחים ומגוון תהליכים, ורק צוות המיומן במגוון הניתוחים האפשריים יוכל להבטיח התאמה של הניתוח הטוב ביותר והמתאים ביותר לצורכי החולה הספציפי. אצלנו יש צוות רחב של מנתחים המיומנים במגוון הניתוחים הקיימים כיום בעולם ויודעים לתת מענה ולגבות אחד את השני בכל מקרה של סיבוך. כל אחד תורם מניסיונו ומהידע שלו".

"מתוך הבנת חשיבות תהליך העומק שנדרש מהמנותח ומשפחתו אנחנו מקפידים שהתהליך שעובר המטופל טרום הניתוח ייעשה בתוך הקהילה. את ההכנה לניתוח והפגישות המקדימות אנחנו לא עושים בבית החולים אלא במסגרת הקהילה. אנחנו ממליצים לערב את בני המשפחה ואת הסביבה שבה הוא חי, מסבירים להם על התהליך ומה הוא דורש מהם. נדרש גיוס של כל סביבת המטופל – בני זוג, ילדים, חברים וכן רופא המשפחה - על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר לבריאותו ולשיפור איכות חייו".