בחנוכה שעבר עוד היינו נפגשים ערב אחד להדלקה משותפת כל המשפחה, מתענגים על הלביבות של סבתא, נזכרים בניגון של סבא, מנסים להיזכר בבדיחה הקבועה שדודה חנה הייתה אומרת כל שנה.
אחר כך מסתכלים על דור הנכדים שלא ממש משתתף בשיחה, ולא יודע על מה מדברים. בשלב זה הייתה מתגנבת לראש המחשבה מה יהיה כשניפגש עוד עשרים שנה – מי בכלל יהיה כאן, מי יזכור את כל מה שאנחנו מספרים, ומי יזכור אותנו.
יש מי שאינם מסתפקים במחשבות, אלא משקיעים מאמץ כדי לשמר את הנכסים המשפחתיים לדורות. יש גם כאלה שמשקיעים יותר, ומקדישים את זמנם ומרצם כדי להדריך אחרים בשימור נכון של הזיכרונות. נעמי האיתן היא אחת מהם.
היא ובעלה אמציה עומדים מאחורי אולפני אתרוג, אולפן להפקת סרטי תיעוד וזיכרון, הפועל כבר עשרים שנה. כל סרט לזכר דמות שנפטרה, או לכבודו של ראש המשפחה בהגיעו לגיל מופלג ועגול, מצריך שילוב של מזכרות מהעבר. כאן מתגלה הבעיה: במקרה הטוב יחסית, רק צוות האולפן התאכזב לגלות שאין לו די חומרים אותנטיים לעבודה.
במקרה הפחות טוב, גם המשפחה התאכזבה לגלות שלא נשארו לה הרבה שרידים מהדור הקודם. הם תמיד ידעו שיש להם במחסן פילמים ישנים, ומסמכים כתובים על נייר דהוי ומתפורר, אבל לא חשבו על העובדה שהמחסן שלהם לא מתעדכן אוטומטית. לעתים מגלים, מאוחר מדי, אחרי פטירת ההורים, שאין לאף אחד מושג את מי רואים בתמונות וכבר אין את מי לשאול, ויש גם מקרים טראגיים יותר, כמו אותה משפחה מחיפה שהעכברים כרסמו את אלבומי העור של אבא עם כל התמונות ההיסטוריות שלו מתקופת עבודתו ב"סולל בונה".
אחרי שנחשפה למאות מקרים של מורשת משפחתית לא מתועדת, החליטה נעמי לקחת את העניין ברצינות. גם בלי קשר להפקת הסרטים, היא מעבירה הרצאות, כותבת מאמרים ואף כתבה ספר, במטרה לתת לאנשים ולמשפחות כלים לשמור ולשמר את הזיכרונות שלהם, לתת להם חיי נצח, כהגדרתה. לספרה קראה על שם השליחות: 'להוציא את הסבתא מהבוידעם'
"אילו לא הייתי משוכנעת שבכל משפחה יש ארכיון, לא הייתי משקיעה בכתיבת ספר ובהעברת סדנאות. יש ארכיון משפחתי כי חשוב לבני המשפחה לשמור מזכרות מהעבר, הבעיה היא שלא יודעים איך לשמור עליהן נכון. גם לא מלמדים את זה בשום מקום. מכיוון שמדובר בפריטים לא שימושיים, חושבים שאפשר להניח אותם בפינה כלשהי ולהתעלם מהם. בעיניי ראיתי נזקים בלתי הפיכים שקרו למכתבים ולתמונות."
לנעמי יש עוד עצות רבות לשימור ולתיעוד, ומידי חודש היא מעבירה שיעור אינטרנטי ללא תשלום, כך שכל מי שירצה יוכל ללמוד ממנו איך להציל את המזכרות המשפחתיות מסכנת אובדן ושכחה.
לקראת חג החנוכה מציעה לנו נעמי להתייעץ איתה בטלפון בנוגע לשימור המורשת המשפחתית, במסגרת בית מדרשת"י, בית מדרש לתרבות יהודית שיזמו המשרד להשכלה גבוהה ומשלימה והאגף לתרבות יהודית:
"זאת משימה מורכבת ומסובכת אם לא יודעים איך לעשותה, והיא יכולה להיות קלה, נעימה וכיפית – אם תדעו מה נכון עבורכם לעשות, איך, מה סדר העדיפות ומאיפה כדאי להתחיל".
רוצים להתייעץ עם נעמי, מנכ"ל אולפני אתרוג ולקבל את הספר שלה במתנה? לחצו כאן