Amnesty
Amnestyצילום: איסטוק

שיטור פוגעני והסתמכות מופרזת על מערכת אכיפת החוק ביישום אמצעי המענה למגפת קורונה הביאו להפרת זכויות אדם ובמקרים מסוימים גרמו להחמרת משבר הבריאות, כך קובע דו"ח שפרסמה 'אמנסטי אינטרנשיונל'

בדו"ח החדש שכותרתו "פשיטות קורונה: ניצול המשטרה לרעה על רקע המגפה העולמית", תיעדה אמנסטי מקרים ב־ 60 מדינות, שכללו הפרות זכויות אדם מצד רשויות אכיפת החוק באצטלה של התמודדות עם הנגיף, כולל מקרים שבהם אנשים נהרגו או נפצעו קשה בשל הפרת המגבלות כביכול, או בשל מחאה נגד תנאי כליאה.

באיראן למשל, כוחות הביטחון עשו שימוש בתחמושת חיה ובגז מדמיע כדי לדכא מחאות שפרצו בבתי הסוהר עקב חששות של האסירים לבטיחותם על רקע מגפת הקורונה. כתוצאה מדיכוי המחאות נרשמו מספר הרוגים ופצועים.

בקניה, לפחות שבעה בני אדם נהרגו ו־ 16 אושפזו כתוצאה מפעילויות משטרתיות בחמשת הימים הראשונים לאכיפת הסגר.

באמנסטי טוענים כי בעוד שחלק מהמגבלות על זכויות אדם ניתנות להצדקה בזמן מגפה עולמית כהגנה על בריאות הציבור או כמענה על צורך חברתי דחוף אחר, ממשלות רבות הרחיקו במידה רבה מעבר למגבלות סבירות ומוצדקות.

”כוחות בטחון ברחבי העולם אחראים להפרות נרחבות של החוק הבינלאומי במהלך המגפה העולמית, המתבטאות בשימוש בכוח מופרז ומיותר כדי ליישם מדיניות של סגר ועוצר. הפרות זכויות האדם המחרידות שבוצעו באמתלה של לחימה בנגיף הקורונה כוללות ירי בנער בגין הפרת עוצר לכאורה באנגולה, וירי ברגליו של אדם שיצא לקנות אוכל על ידי משטרת אל־סלבדור", אמר פטריק ווילקן, סגן מנהל מחלקת התכניות הגלובליות באמנסטי אינטרנשיונל.

”פעילות אכיפת החוק חיונית כרגע כדי להגן על בריאותם וחייהם של אנשים, אך ההסתמכות המופרזת על אמצעי כפיה לצורך אכיפת הגבלות בריאות הציבור מחמירה את המצב. ההשפעה העמוקה של המגיפה על חייהם של אנשים מחייבת נקיטת פעולות שיטור תוך כיבוד מלא של זכויות אדם“, הוסיף ווילקן.

בדו"ח מפורטים מקרים של מעצרים שרירותיים והמוניים על ידי רשויות אכיפת החוק. אמנסטי אינטרנשיונל תיעדה ביצוע מעצרים בגין הפרת הנחיות הסגר, הפרת הגבלות על נסיעות או קיום פגישות, השתתפות במחאות בדרכי שלום והתבטאויות העולות לכדי ביקורת על טיפול הממשלה במגפה, כחלק ממגוון סיבות שאינן מצדיקות כליאת אנשים.

ברפובליקה הדומיניקנית, למשל, עצרה המשטרה כ־ 85,000 איש בין ה־ 20 במרץ ל־ 30 ביוני, לכאורה בשל אי־עמידה בהנחיות העוצר.

בין מרץ למאי דווח על 510 מקרים של עיכוב אזרחים לחקירה בטורקיה בשל ”שיתוף מידע פרובוקטיבי בנושא נגיף הקורונה“ במדיה החברתית, תוך הפרה ברורה של זכותם לחופש הביטוי.

בסלובקיה, אנשי אכיפת החוק ואנשי צבא הטילו כתר על יישובי של צוענים בסגר כפוי, והוסיפו לסטיגמה ולדעות הקדומות שהקהילות הללו כבר סבלו מהן. היישום האגרסיבי של הגבלות הקשורות לנגיף הקורונה הוביל גם לפינוי בכוח של אנשים מביתם ולהשארתם ללא מקום שבו יוכלו להתגונן מפני מגפת הקורונה. פעולות אלה משפיעות לעתים קרובות על קבוצות שממילא נדחקו כבר לשוליים.