בשנה וחצי האחרונות מנהל ארז צדוק קרן שמשקיעה בבורסה, במניות של חברות ישראליות, עם שני דגשים: דגש ראשון על חברות שמתנהלות בהוגנות או כדברי צדוק, חברות שמשתדלות לקיים את 'לא תונו איש את אחיו', 'לא תלין פעולת שכיר' ועוד.
הדגש השני הוא על חברות שלא פועלות בשבת ומחזיקות בהיתר עסקא. מתחילת יולי 2019, אז החלה הקרן לפעול, ועד לסוף החודש האחרון, נובמבר 2020, השיגה הקרן תשואה של 41% לעומת 19% של מדד ההשוואה. מתחילת השנה, בתקופת הקורונה, השיגה הקרן תשואה של 27% לעומת 7% בלבד של מדד ההשוואה.
לצדוק היסטוריה ותיקה יותר, עם הקרן הראשונה בישראל שמשקיעה בחברות שמתנהלות בהוגנות, שהוקמה ביולי 2013 ופועלת כשבע וחצי שנים. צדוק הקים את הקרן במטרה להוכיח שחברות שמתנהלות בהוגנות, מרוויחות יותר לאורך זמן. ואכן הקרן הניבה תשואה שנתית ממוצעת של 17% לעומת 10% של השוק.
"ישנם מאות מחקרים בעולם," אומר צדוק, "שמראים שחברות שמתנהלות בהוגנות, מרוויחות יותר לאורך זמן. גם הסטטיסטיקות במדדים מובילים בעולם מראות שמנהלים שמשקיעים בחברות הוגנות, מרוויחים יותר לאורך זמן. גם הביצועים העודפים של הקרנות שאני מנהל, נובעים מההוגנות."
לפרטים נוספים והצטרפות לחצו כאן >>>
ומה באשר לשמירת שבת והיתר עסקא, אנחנו שואלים ומקשים עוד - הרי מי שמשקיע בקרנות פנסיוניות ובקופות כשרות (שמקפידות על שמירת שבת והיתר עסקא אבל לא על הוגנות), מרוויח לרוב פחות מאשר באפיקים הרגילים.
"אני מניח שהתשואות הנמוכות באפיקים הכשרים, נובעות מכך שהמנהלים המוסדיים חושבים שהקהל שמחפש את הכשר הוא קהל שבוי וקהל שלא מחפש תשואות אלא ביטחון, ולכן משקיעים באפיקים הכי סולידיים שלא מספקים תשואה," אומר צדוק. "לפחות לפי הביצועים שלי, אין לכך כל הצדקה. בכל מקרה, ברוך השם אנחנו מצליחים להוכיח שהשקעות על פי ההלכה יכולות ואפילו צריכות להיות רווחיות יותר. הרי חלק מההלכה זה הוגנות, וידוע בעולם שהוגנות מביאה לתוצאות עודפות. אז כבר החלק הזה בהלכה, שלא בא לידי ביטוי באפיקים הפנסיוניים עדיין, לצערי, אמור להביא לפוטנציאל תשואה אטרקטיבי."
ומה לגבי נושא השבת והיתר העסקא, אנחנו שואלים. הרי זה מצמצם את מספר החברות המהוות הזדמנויות השקעה.
ובכן, הנתונים מפתיעים. למעשה הרכב הקרן ההלכתית של צדוק, זהה להרכב הקרן הוותיקה יותר, רק ללא החברות שפועלות בשבת או שעוסקות בריבית ללא היתר עסקא. בעוד שהקרן ההלכתית הניבה תשואה של 41% בשנה וחצי האחרונות, הקרן הוותיקה הניבה באותה תקופה 33%. אמנם יותר מ-19% של השוק, אך פחות מההלכתית.
"פה כמובן אין הסבר רציונאלי אלא אמוני בלבד," עונה צדוק ומוסיף: "אני לא יודע איזה קרן תעשה תשואה טובה יותר בהמשך, אבל אני יודע להגיד דבר אחד ברור – להשקעות עפ"י ההלכה, שמשלבות גם הוגנות וגם שבת וריבית, יש פוטנציאל תשואה לא פחות מהשקעות רגילות ואולי אף יותר. תיקחו את קידוש השם, תיקון עולם וכיבוד ההלכה, ותוסיפו לכל אלה פוטנציאל תשואה אטרקטיבי. מה עוד צריך?"
השאיפה של צדוק היא לשנות את עולם ההשקעות בקרב המשקיעים הדתיים. צדוק מאמין שכאשר משקיעים יבינו שלא צריכה להיות בהכרח בעיה של תשואות בהשקעות הלכתיות אלא אולי אפילו להיפך, יותר ויותר מנהלי השקעות יוסיפו אפיקי השקעות על פי ההלכה, כדי לספק את הביקוש שיבוא מצד קהל המשקיעים הדתי.
לפרטים נוספים והצטרפות לחצו כאן >>>