הרב רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ'
הרב רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ'צילום: פלאש 90

ד"ר עדו ליברמן, המנהל המדעי של מכון מסקר ומרצה באקדמית גליל מערבי, בחן את עמדותיו הפוליטיות של הציבור הדתי לאומי סביב האירועים האחרונים, היתכנות ההליכה לבחירות, הקמת מפלגתו של גדעון סער, היעלמותה בסקרים של 'הבית היהודי' ועוד. שוחחנו אתו על מסקנות הסקר.

"הבית היהודי, בלי להתאחד עם מפלגה גדולה ומשמעותית, הגיעה לסוף דרכה", קובע ד"ר ליברמן ומציין כי מסקנה זו תקפה גם אם תוחלף ההנהגה, אם כי חילופי גברי בהנהגה מעניקים למפלגה יתרון מסוים, הבית היהודי, בלי להתאחד עם מפלגה גדולה ומשמעותית, הגיעה לסוף דרכה
גם אם קטן. הנתונים המספריים מלמדים על 86.8 אחוזים מהציונות הדתית שקובעים שלא יצביעו ל'בית היהודי' ורק 13.2 סבורים שיצביעו למפלגה. על השאלה אם החלטתם תשתנה במידה ותוחלף ההנהגה, השיבו 61.1 מהטוענים שלא יצביעו למפלגה בשלילה.

ד"ר ליברמן רואה בקריסתה והיעלמותה של מפלגת הבית היהודי תופעה דומה לזו המתרחשת למפלגת העבודה, לא רק בהיבט המנדטים הנעלמים, אלא גם בהיבט משמעותה של התופעה ומשמעותם של הנתונים. "הבית היהודי ומפלגת העבודה הן מפלגות של דור הקמת המדינה. הן איבדו את המומנטום הציוני של דור הקמת המדינה ולא התעדכנו", הוא אומר ונשאל אם לא נכון להפריד בין השתיים, לנוכח העובדה שבעוד חזון מפלגת העבודה הסתיים עם הקמת בית לאומי לעם היהודי, הרי שחזון 'הבית היהודי' כולל עוד הרבה דגלים שטרם התממשו ויש עוד דרך ארוכה עד להגשמתם. על כך הוא משיב שאכן ל'בית היהודי' יש דגלים רבים, אך המפלגה לא דאגה להתעדכן בכלים למימושם בהתאם לפוליטיקה העכשווית. "המפלגה לא התעדכנה בכלים, דגלים ומנהיגות ואיבדה את המומנטום הפוליטי, למרות שהרעיון לא סמוטריץ' הוא פוליטיקאי של הדור החדש שיודע לממש במתכונת החדשה את הרעיונות הוותיקים של דור מייסדי המדינה
אבד".

לעומת המתרחש ב'בית היהודי' סבור ד"ר ליברמן כי המפלגה האחות, מפלגת 'האיחוד הלאומי', הציבה בראשה מנהיגות התואמת את רוח התקופה, ומשום כך מצבה הפוליטי ציבורי טוב בהרבה. "ח"כ סמוטריץ' הוא פוליטיקאי של הדור החדש שיודע לממש במתכונת החדשה את הרעיונות הוותיקים של דור מייסדי המדינה. הוא פוליטיקאי שמראה את ההבדל בין הפוליטיקה של המאה העשרים לזו של המאה ה-21", אומר ליברמן ומוסיף כי "גם השותף הפוליטי שלו, בנט, גם הוא פוליטיקאי של המאה ה-21 שיודע להשתמש בכלים החדשים לרעיונות הוותיקים".

ובכל זאת, שאלנו, שתי המפלגות גם יחד עדיין אינן משחזרות את 12 המנדטים שהיו בעברה הרחוק של המפד"ל, אז לאן נעלמו הבוחרים? "כשלא מחויבים למפלגת הבית נכנס השוק החופשי וכל אחד עם טעמו גם מבחינת הדרך והמנהיג וגם מבחינת המחשבות על טקטיקות פוליטיות", אומר ד"ר ליברמן המזכיר את הישיבה יחד של אנשי שמאל מרכז וימין במפד"ל הוותיקה שליכדה כבית מאוחד את הציונות הדתית. לעומת זאת מהרגע בו התרסקה המפלגה והנאמנות לה אבדה, כמעט כל המפלגות, מהליכוד, דרך זהות, יש עתיד וכחול לבן, קלטו את הרסיסים שהתנפצו בקריסת 'הבית היהודי'.

הסקר אותו ביצע ד"ר ליברמן בחן גם את התייחסות הציונות הדתית למפלגתו של גדעון סער והתוצאה אולי תפתיע: "גדעון סער, מפלגה חדשה ורעננה עם הרבה רעש פוליטי, לא זוכה לתמיכה נלהבת בציונות הדתית. היא לא לוקחת קולות. הציונות הדתית רואה את גדעון סער בעין לא חיובית וכך גם את האנשים שמצטרפים אליו". הנתונים המספריים מלמדים כי רק 8.6 אחוזים מהציונות הדתית סבורים שיצביעו נתניהו אמנם מעיד על עצמו שהוא לא איש דתי ואמנם סער מעיד על עצמו שהוא מקיים מצוות כמו שבת ותפילין, ולמרות זאת סער לא נתפס כמי שהרחוב היהודי חשוב לו, הוא לא תומך במונח מדינה יהודית כפי שהציונות הדתית רואה אותה
לגדעון סער.

"בציונות הדתית תומכת בביבי לחלוטין למרות היחלשות מסוימת שקיימת", אומר ליברמן ומסביר את מניעי ההתרחקות של הציונות הדתית ממפלגתו של סער: "נתניהו אמנם מעיד על עצמו שהוא לא איש דתי ואמנם סער מעיד על עצמו שהוא מקיים מצוות כמו שבת ותפילין, ולמרות זאת סער לא נתפס כמי שהרחוב היהודי חשוב לו, הוא לא תומך במונח מדינה יהודית כפי שהציונות הדתית רואה אותה. נתניהו לעומת זאת, כן תומך במדינה יהודית ומתקבל כשומר על הזהות היהודית של ישראל, וזה הרבה יותר חשוב לציונות הדתית".

"כשעולה השאלה מי יתמוך בשינויים בבית המשפט זה לא יהיה גדעון סער. הוא הלך אחרי הצד הליבראלי יותר לאורך כל הדרך, בכל הצעת חוק לחיזוק הלהט"ב ולגיוס נשים ליחידות קרביות הוא היה שם".

האם גם לסלידה ממי ש"בגד" במפלגת האם שלו יש חלק להתנערות הציונית דתית מסער? ד"ר ליברמן סבור שלפן זה אין משמעות רבה מדי והוא מציין כי "יש בהיסטוריה של הפוליטיקה הרבה תופעות שכאלה ולא תמיד נקמו במי שביצע מהלכים כאלה".

עוד שאלנו על הנתונים המלמדים על נסיגה מסוימת, גם אם לא דרמטית, בתמיכת הציונות הדתית בנתניהו, ועל כך משיב ד"ר ליברמן: "המשפט שמתנהל נגדו לא עושה לו טוב. כל איש ישר והגון לא שש לתמוך בנאשם החשוד בתיקים כאלה, למרות כל מה שאנחנו יודעים על תהליכי החקירה והגשת האישום. רוב הציונות הדתית אנשים ישרים שלא שמחים לתמוך. נזכיר שגדולי רבני הציונות הדתית כבר נכוו במקרה של קצב. אבל הדבר המשמעותי יותר שמוריד את התמיכה הוא השידור של ארגוני הימין סער מצהיר שלא יישב עם נתניהו? עוד אחת מהטעויות הקשות שעשה בשבוע האחרון
הפוליטי, מועצת יש"ע וארגוני התיישבות, שעם כל היותו מנהיג המחנה הימין נתניהו לא מציג קו מדיני ברור וחד משמעי שתומך במאווים של ההתיישבות והרבה פעמים הוא משיג הישגים על הראש שלהם. הציונות הדתית מרגישה מנוצלת וכזו שנכוותה מידיו של נתניהו".

האם גם נטישת בנט באופוזיציה מוסיפה נקודות רעות לנתניהו בעיני הציונות הדתית? ד"ר ליברמן סבור שיש בכך משהו, אם כי "זה לא מאוד חזק ומשמעותי", להערכתו, והוא מסביר: "הציונות הדתית רואה את השדה הפוליטי כחזק וכוחני, כמקום של הורדת ידיים ולא כמקום של אהבה ואחווה. זה שנתניהו לא קיבל את בנט צרב וכאב בלב, אבל זה לא הפריע להמשיך בתמיכה בו בצורה דרמטית. מובן לציבור הציוני דתי שיש צורך במהלכים פוליטיים גם אם הם לא תמיד ברורים לנו".

סוגיה שלא נבדקה היא האם בשיקולי התמיכה בנתניהו נמצא גם הרצון שלא להביא במפלת נתניהו לשמחה רבה מדי במחנה השמאל. "לא בדקנו את השאלה הזו, אבל דרך המחשבה הפוליטית הזו מאוד חזקה", מעריך ליברמן.

לנוכח מכלול הנתונים הללו, מסביר ד"ר ליברמן כי איחוד בין הבית היהודי לאיחוד הלאומי יהיה בגדר הצלה של ממש לבית היהודי וגם לאיחוד הלאומי שנמצאת סביב אחוז החסימה. איחוד של בנט וסער יכול לחזק את שניהם, גם אם לפי שעה לא ברורה עמדת הימין הליבראלי על איחוד שכזה, אך ניתן לשער שגם הליבראלים שבימין לא נרתעים ממי שכיהנו כשר ביטחון כלכלה וחינוך וכשרת משפטים.

עם כל זאת סבור ד"ר ליברמן שאיחוד של ארבע המפלגות יהווה מהלך משמעותי ביותר שכן גם סער צפוי לראות כיצד הקולות שכעת שוכנים באמתחתו עוברים לכיוון מפלגתו המוקמת של רון חולדאי, בעיקר אם יצטרף אליו גדי אייזנקוט. אשר על כן "איחוד כזה יוסיף לו הרבה". האם אמירתו של סער שלא יישב עם נתניהו, אמירה שבנט ושקד מקפידים שלא לומר אותה גם הם, תהיה בעוכריו? ד"ר ליברמן סבור שזו רק עוד אחת מהטעויות הפוליטיות הרבות שסער ביצע במהלך הימים הסבורים שחלפו מאז הקים את מפלגתו.