נתניהו וגנץ
נתניהו וגנץצילום: מארק ישראל סלם

הממשלה לא הצביעה הערב (שלישי) על יוזמת השר עמיר פרץ להסדיר שלושה ישובים בדואיים בלתי חוקיים בנגב, בעקבות דרישת מרבית שרי גוש הימין החברים בממשלה.

השרים זעמו על כך שבעוד הסדרת הבדואים מקודמת הצעת ההחלטה הנוגעת להסדרת ההתיישבות הצעירה, אותה קידמו בימין בתקופה האחרונה, נבלמה על ידי מפלגת כחול לבן שאיננה מאפשרת את העלאתה לממשלה.

השרים זאב אלקין, צחי הנגבי, יולי אדלשטיין, דוד אמסלם, גילה גמליאל, אופיר אקוניס, יואב גלנט, רפי פרץ, אלי כהן, מירי רגב, ויעקב אביטן הודיעו כי יתנגדו להחלטה ובעקבות כך נדחתה כאמור ההצבעה.

השר עמיר פרץ, יוזם ההחלטה, זעם על דחיית ההצבעה: "דחיית ההצבעה להקים שלושה יישובי קבע לפזורה הבדואית הוא מעשה חסר אחריות של שריי הליכוד. כל אלה שדיברו גבוהה גבוהה, אחראים לעובדה שאין הסדרה שנים רבות.דווקא כאשר הגענו להסכמות עם החברה הבדואית שייתנו אופק וחידוש האמון בין החברה הישראלית לבדואית, לצערנו, ראש הממשלה נתניהו חזר בו מהתחייבותו להעביר את ההחלטה וביקש ארכה להגיע להסכמות".

השר פרץ הוסיף, "ראש הממשלה החליפי, בני גנץ תמך בעמדתי והתנגד לקשור את החלטת ישובי הקבע לחברה הבדואית להסדרת ישובי יהודה ושומרון. חבל שבגלל סיבות אלה, הוחמץ רגע היסטורי".

ראשי שדולת א"י בכנסת ח"כ חיים כץ וח"כ בצלאל סמוטריץ' תקפו אחר הצהריים את הבאת הצעת ההחלטה לממשלה להקמת יישובים חדשים והסדרה לבדואים בנגב.

 

"ממשלה שמאשרת הסדרת מאחזים בדואים בנגב, ואינה מאשרת את הסדרת ההתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון - מאבדת את המצפן הערכי שלה ואת זכות קיומה", ציינו.

ראשי השדולה הוסיפו כי הם "קוראים לראש הממשלה ולשר הבטחון להתעשת, ולהכניס באופן מיידי לסדר היום את החלטת הממשלה על הסדרת ההתיישבות הצעירה".

בפורום ההתיישבות הצעירה זעמו וציינו "נתניהו ושרי הליכוד יורקים בפרצופם של המתיישבים. הממשלה בראשות נתניהו אשר מעדיפה לאשר כעת הקמת ישובים בדואים חדשים בנגב במסגרת הסדרת ישובים בדואים בלתי חוקיים ובמקביל מונעת את הסדרת ההתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון נמצאת בפשיטת רגל מוסרית".

"ממשלה שמאשרת הסדרת בניה לבדואים, ולא מאשרת תהליך דומה למעל 20000 תושבי יהודה ושומרון, שנשלחו ע״י המדינה, לא ראויה להמשיך לכהן יום אחד נוסף. נתניהו! שלום עכשיו גאים בך", הוסיפו.

בתנועת רגבים מסרו מנגד בתגובה לתכנית הסדרת שלושה ישובים בדואיים בנגב, כי בתכנית המוצעת ישנו "סיכוי לצד סיכון".

"מצד אחד מדובר בהזדמנות לשינוי פני הנגב, החזרת קרקעות לידי מדינת ישראל, והתחלת כינוס הפזורה הבדואית מהשטחים הפתוחים בנגב אל תוך הישובים החוקיים, במקום הרחבת הישובים הקיימים עוד ועוד כפי שהיה נהוג בעשור האחרון. ההחלטה קובעת שאם תנאים אלו לא יתממשו – הקמת הישובים תבוטל", ציינו שם.

"מצד שני, חובת ההוכחה היא על הממשלה. עד היום, ממשלות ישראל ידעו לתת את הגזרים אבל נמנעו מאכיפת המקלות. גם תכנית זו בנויה ממקלות וגזרים ועל הממשל להוכיח כי בכוונתה ליישם את המהלך עד סופו, לרבות פינוי הפזורה והחזרת הקרקעות, ולא להמשיך במדיניות של הרחבת השטחים הניתנים למגזר הבדואי", הוסיפו.

ח"כ אחמד טיבי ברך על ההחלטה שכאמור, לבסוף לא אושרה, "סוף סוף הממשלה מתכנסת ולפי הודעת השר פרץ אלינו הממשלה תאשר הכרה בשלושה כפרים לא מוכרים בנגב. עבדה, רח׳מה וח׳שם זנה. מגיעה מילה טובה לחברינו ח"כ סעיד ח׳רומי".

"כמו כן הודיע לנו השר ניסנקורן שההחלטה על הסרת חסמים תעלה היום להצבעה אחרי דחייה של שבועיים. תודה לח"כ סעדי, מילה טובה לניסנקורן ולפרץ", הוסיף טיבי.

מטעם מועצת קרית ארבע חברון נמסר: "מדובר באבסורד שצועק לשמיים, בעוד שחצי מיליון איש משלמים מיסים מתגייסים לצבא ולשירות הלאומי נאלצים להתמודד עם גידול טבעי מחד וצמצום קרקעות מצד שני מציעה הממשלה להקים יישובים חדשים בנגב לבדואים. אנחנו בטוחים שהממשלה תתעשת ותסייע לתושבי יהודה ושומרון בהמשך בניה פיתוח והסדרת היישובים הצעירים. זה צודק וזה נכון מתוקף היותנו בעלי הקרקע לאורך הדורות ביהודה ושומרון".