עשהאל בהר חברון
עשהאל בהר חברוןצילום: ליחי נוי

דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מציג את היקפי הסדרת הבניה הבלתי חוקית במגזר הערבי.

בשנה האחרונה, 2020, ממשלת נתניהו הסדירה 60 אלף יחידות דיור, ובשנה שעברה הוסדרו 120 אלף יחידות דיור בלתי חוקיות.

מדובר בהסדרה בהיקף אדיר, ואלו רק הנתונים מהשנתיים האחרונות. ההסדרה בוצעה באמצעות מספר החלטות ממשלה שהתקבלו בשנים האחרונות, ובהן הוחלט על הקמת ישובים חדשים לבדואים בנגב ולערביי הגליל, הסדרת ישובים קיימים, הקצאת תקציבי עתק להליכי הסדרה ובינוי תשתיות ומבני חינוך.

בפורום ההתיישבות הצעירה שהצליחו לסכל אתמול (שלישי) את החלטת הממשלה להקים כפרים חדשים לבדואים בנגב, זועמים על התמונה ההולכת ונחשפת במה שנראה כמו אפליה קשה ועיקבית מצד הממשלה ביחס להסדרת ההתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון לעומת ההתיישבות הלא מוסדרת בנגב ובגליל.

גורם בכיר בהנהגת התושבים אמר כי "את ההסדרה של ההתיישבות הצעירה ביו"ש יש לקדם במהירות, קודם כל כיוון שזה מהלך צודק, הגון ואחראי. 20,000 תושבים בעשרות ישובים שהוקמו בעידוד ותמיכת המדינה זכאים לקבל תשתיות ושירותים בסיסים. החדלון של הממשלה בהסדרת הישובים עד כה, בולט שבעתיים לנוכח הליכי ההסדרה העמוקים והרחבים אותם מובילה הממשלה במגזר הערבי בשנים האחרונות.

"לא יעלה על הדעת שהממשלה - כל ממשלה, ובוודאי ממשלה בראשות יו"ר הליכוד - לא תהיה מוכנה לאפשר למתיישבים מה שהיא מאפשרת לבדואים. גם לציניות ולגרירת הרגלים יש גבול", אמר הבכיר.

בפורום ההתיישבות הצעירה ביו''ש דורשים מראש הממשלה ומשר הבטחון לעלות באופן מיידי את החלטת הממשלה שנועדה להסדיר את מעמדם, ושאושרה על-ידי גורמי המקצוע במינהל האזרחי והיועצים המשפטיים.

"חלון הזמנים קצרצר, המשך גרירת הרגלים בענייננו, עלולים לגרור אותנו לעוד שנים ארוכות של מגורים בתנאים-לא תנאים. ראש הממשלה צריך לגלות יוזמה והחלטיות ולהביא לידי סיום את הסאגה ארוכת השנים הזו", הוסיפו.