בדיקת קורונה
בדיקת קורונהצילום: ISTOCK

מרכיב מודל חיזוי הקורונה של מכון ויצמן למדע, פרופ' ערן סגל, טוען כי תמיד יהיה מרוץ אחר איתור המוטציות של הנגיף.

סגל התייחס לעלייה בנתוני התחלואה, ולאפשרות שהמוטציה הבריטית היא הגורם לכך. הוא הודה כי כיום אין נתונים מדויקים באשר להיקף ההתפשטות של המוטציה הבריטית. "אם המוטציה מתקיימת פה ברמות גבוהות היא טורפת לנו את הקלפים. להערכתנו לולא המוטציה ייתכן מאוד שהיינו יכולים לעבור את הגל הנוכחי בעזרת ההשפעה של הסגר הנוכחי, למרות שהוא מחורר, בתוספת החיסונים. אבל אין לנו את הפריבילגיה הזאת כי המוטציה כאן".

"המוטציה מדבקת הרבה יותר, ההערכות הן כ-70% יותר. מקדם הדבקה של 1 הופך ל-1.5 ואם עושים את ההכפלות המאריכיות האלה, יוצא ש-100 מאומתים הופכים ל-10,000 תוך 3 שבועות". מנגד הדגיש: "ההערכה היא שהיקף התחלואה שאנחנו רואים עכשיו לא נובעת מהמוטציה הבריטית. אנחנו לא לחלוטין יודעים, אבל מהדגימות שנעשו ומהעלייה שאנחנו רואים בתחלואה דומה לעלייה שראינו בגל השני, מבחינת ההיקפים שלה והקצב שלה", הוסיף.

פרופ' סגל הבהיר מדוע שוב הטילה הממשלה סגר מלא על האזרחים. "הגענו למצב בו התחלואה באמת מאוד התפשטה, וללא ספק נדרשנו לצעד הזה כיוון שלפני זה לא עשינו הרבה צעדים שיכולנו לעשות, כפי שקרה בדיוק בגל השני. כשראינו את כל התחלואה עולה, באלף מאומתים אמרנו שהסיפור חוזר על עצמו, שהטעות של הגל השני הייתה שחיכינו כל כך הרבה זמן". להערכתו, "אם היינו עושים סגר על אלף מאומתים של שבועיים היה נותן השפעה של הורדת תחלואה ל-250-200 מאומתים ליום וידענו שהחיסונים מגיעים היינו יכולים אחרי זה לפתוח וגם על המוטציה היינו יכולים לשלוט יותר".

בהמשך, הביע את דעתו על ניהול המאבק בנגיף קורונה, והודה: "הטיפול שלנו במגפה לא היה טוב. אנחנו מדינת אי, יש לנו שער אחד וברגע שסוגרים אותו אין יוצא ואין בא. זה מה שעשינו בגל הראשון ובגל הראשון באמת התמודדנו עם זה מצוין. אח"כ לא השכלנו לעשות את זה. יכולנו להתמודד עם זה יותר טוב אבל מה שיוציא אותנו מה'לופ' זה החיסונים. אני חושב שזו גאווה גדולה ההתקדמות הזאת. היו הרבה מאוד הצעות של אנשי מקצוע לאורך התקופה, שחלק גדול מהם לא יושם מסיבות כאלה ואחרות, ייתכן שבחלקן פוליטיות. הכלי האפקטיבי היחיד שהופעל כאן בישראל על מנת לטפל במגפה זה סגר מלא, וזה צריך להיות כלי שבשאיפה לא מגיעים אליו בכלל".

באשר לאפשרות שיתפתחו מוטציות נוספות לנגיף אמר, "אפשר לומר בביטחון די גבוה שיהיו מוטציה, זה אופי הווירוסים. יכול מאוד להיות שאולי לא בתקופה הקרובה אבל מתישהו יצטרכו לעדכן את החיסון פעם בכמה זמן. זה תמיד יהיה מרוץ בין המוטציות החדשות שיתפתחו, לכמה מהר נוכל לנטר אותם ולהבין שהן קיימות. אני חושב שיהיה נכון לחשוב עכשיו על היערכות לטיפול עם תשתיות יותר טובות לטיפול במגפה, אם נסתכל על בתי הספר זו הזדמנות מצוינת לשפר את תשתיות האוורור ולהקטין את גודל הכיתות".