כבר קרוב לשנה אנו מתמודדים במדינת ישראל, כמו בכל העולם, עם נגיף הקורונה.
מטבע הדברים, כשמדובר בנגיף שהאנושות לא הכירה, ושגרר אחריו סגרים וריחוק חברתי, התעוררו שאלות רבות ביחס לטהרת המשפחה ופוריות, שנובעות מהמציאות החדשה שלא הכרנו כמוה.
שאלות רבות הגיעו מהציבור, והשתדלנו במכון פוע"ה, להתמודד איתן כמיטב יכולתנו, תוך שימוש בכללי פסיקה מקובלים וידועים להתמודדות עם מציאות חדשה ולא מוכרת.
בתחילת הדרך היה חשש גדול בקרב ציבורים רחבים, ונשים לא מועטות אף נמנעו מטבילה במקווה עקב הפחד להידבק במימי המקווה. עסקנו רבות בנושא זה והצלחנו להוביל שינוי חדשני בנושא. ראשית, לאחר בירור הלכתי מקיף הוכח שאין שום תועלת הלכתית בטבילה באמבטיה, ושלכן זו לא הדרך להתמודדות. שנית, המלצנו לנשים פתרונות להארכת ימי הטהרה, על מנת שיוכלו לדחות את קבלת הווסת, ולהישאר בטהרתן זמן ממושך יותר. ולבסוף, יצרנו מתווה המאפשר טבילה בטוחה ללא חששות במקוואות, תוך שיתוף פעולה עם המועצות הדתיות והבלניות במקומות רבים בארץ.
במקומות מסוימים התברר, שלמרות מסירות הנפש של הבלניות, אין אפשרות מעשית לבצע את המתווה תוך שמירה על ההנחיות הקפדניות של משרד הבריאות. במקומות אלו, הועלתה הצעה חדשנית לפתוח את המקוואות גם במהלך שעות היום, ולאפשר לנשים שהיו צריכות לטבול לילה קודם לכן ולא הספיקו, לטבול במהלך היום.
ערכנו בירור הלכתי בעניין, והוציאו פסק הלכה שמאפשר את הדבר, אך מותנה באישור הרב המקומי. פסק ההלכה מבוסס היתר של גזירת חז"ל שמאפשרת, החל מהיום השמיני לנקיים ואילך, לטבול ביום במצב של אונס, והמציאות הנוכחית בהחלט עונה על ההגדרה הזו.
טיפולי הפוריות, נושא מורכב כשלעצמו, הופסקו על ידי משרד הבריאות למשך תקופה מסוימת. מטרתנו הייתה לאפשר את המשך טיפולי פוריות, על פי ההלכה, גם בשגרת הקורונה. לאחר שהוחזרו הטיפולים, התברר שישנה בעיה חדשה – תקנות הקורונה הקשו מאוד על המפקחות של המכון להיכנס למעבדות הפוריות על מנת לפקח על הטיפולים, ועל פי ההלכה – אין אפשרות לבצע טיפולי פוריות, כדוגמת הזרעה תוך רחמית והפריה חוץ גופית, ללא פיקוח הלכתי כיאות. את הבעיה הזו פתרנו בביצוע בדיקות קורונה תדירות למפקחות ההלכתיות.
לצערנו, ישנן גם סוגיות שלא נמצא להן פיתרון נכון לשעה זו. הבולטת שבהן היא טבילתן של נשים מבודדות וחולות קורונה. לנשים כאלו אסור לצאת מביתן, וממילא הן אינן יכולות לטבול. פתרונות שהוצעו, כגון הסבת מקווה מיוחד לנשים חולות ומבודדות (והבאת בלנית שכבר הייתה חולה והחלימה), התבררו למרבה הצער כלא ישימים.
גם יציאה מהבית לטבילה במקום שאינו מקווה מסודר, כדוגמת מעין וים, מלבד האיסור החוקי שקיים על כך (שכן למבודדת ולחולה אסור לצאת מהבית), אינה פיתרון ישים, בראש ובראשונה עקב הסכנה בטבילה במקום שאינו מוסדר, אולם גם עקב חששות שונים שעלולים לפסול את הטבילה. אנו מקווים, שהעובדה שלאחרונה קוצרה תקופת הבידוד, תפתור מאליה חלק מהבעיות שיש במצב זה.
הרב אריה כ"ץ הוא רב פוסק ויועץ במכון פוע"ה
נושא הטהרה והתמודדויות הלכתיות נוספות בקורונה ידונו בהרחבה בכנס הרבנים, הרבניות ואנשי מקצוע של מכון פוע"ה שיתקיים ביום רביעי הקרוב ה-6.1.21