נעמי לנדאו
נעמי לנדאוצילום: יונתן זינדל - פלאש 90

55% מהצעירים שיצאו לחל"ת לא מעוניינים לחזור לעבוד. כך עולה ממחקר שביצע מכון Fast Forward, על רקע הצהרת שר האוצר ישראל כ''ץ על המשך תשלום דמי האבטלה מעבר ליוני 2021, כל עוד שיעור האבטלה לא יפחת מ-7.5%.

עו"ד נעמי לנדאו, מומחית לדיני עבודה ולייצוג עובדים ואיגודים מקצועיים, אמרה בשיחה עם ערוץ 7 כי היא מבינה לליבם של הצעירים הנשארים בבית. "אני מצדיקה אותם מאוד. עובד שמרוויח כ-8,000 ש"ח ברוטו לחודש ועובד משרה מלאה, ופתאום מוציאים אותו לחל"ת והוא מקבל 5,000 ש"ח בלי לעבוד ולהיות מחוץ לבית - הוא יכול לעשות מה שבא לו והוא ממומן מוחלט על ידי המדינה. אז למה שיחזור לעבוד?".

לדבריה, החל"ת יכול להוות פתרון לעובדים שבאמת לא יכולים למצוא עבודה כי מקום העבודה שלהם מהווה סכנה להידבקות בקורונה. "כדוגמה חנות בגדים", אמרה. "הם נמצאים בחל"ת ולא מחזירים אותם לעבודה כי המעסיק לא עובד. אבל המעסיקים היום היד קלה מאוד על ההדק לרשום לעובד חל"ת, ועד היום לא החזירו אותם לעבודה. אנשים כבר לא יודעים מה זה לעבוד".

"אני לא מבינה את המעסיקים עצמם", הוסיפה. "ביום שבו הקורונה תלך מן העולם, והלוואי כמה שיותר מהר, והמעסיק ירצה לחדש את העסק שלו - אני לא בטוחה שהעובדים יחזרו".

"הארכת החל"ת מייצרת תמריץ שלילי לחזור למעגל העבודה בקרב מאות אלפי מובטלים. מדובר על מצב אבסורדי, בו מדינת ישראל משלמת עשרות מיליארדי שקלים לעידוד אבטלה ולשיתוק הכלכלה, במקום למינוף התעסוקה והצמיחה".

עו"ד לנדאו קוראת לממשלה לאמץ את המודלים הגרמני והקנדי הנשענים על העסקה חלקית וגמישה, ולהעניק את דמי האבטלה באופן מאוזן ומותאם לצרכיה המגוונים של האוכלוסיה, במקום חל"ת גורף ואחיד לכלל המובטלים.

"על המדינה לספק מענקי עידוד נרחבים לעובדים החוזרים ולמעסיקים הקולטים, להשקיע משאבים בתכניות התמחות והכשרה מקצועית במקומות העבודה, ובפרוייקטים ממשלתיים נרחבים ליצירת מקומות תעסוקה חדשים", הוסיפה.