אילן רמון ז"ל
אילן רמון ז"לפלאש 90

שבוע החלל הישראלי הנערך ביוזמת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה יתקיים בין התאריכים ה-24 עד ה-29 בינואר.

המועד נקבע בסמוך לאסון המעבורת קולומביה אשר אירע ב-1 בפברואר 2003, בו נספה צוות המשימה 107-STS שאחד מחבריו היה טייס החלל הישראלי אל"מ אילן רמון ז"ל.

לדברי שי-לי שפיגלמן, מנכ"לית משרד המדע והטכנולוגיה, מטרת שבוע החלל היא להגביר את הקשר וההזדהות של הקהל הרחב לתחום החלל ולהרחיב את העניין והסקרנות של צעירים בפעילות החלל שמקדמת מדינת ישראל.

"בשל התפרצות נגיף הקורונה הוחלט להפוך את האתגר להזדמנות, ולקיים השנה את שבוע החלל הישראלי במתכונת דיגיטלית באמצעות אתר אינטרנט שבו ירוכזו שפע של פעילויות אינטראקטיביות לילדים בתחום החלל, ביניהן גם שידורים חיים ממרכזים מדעיים ברחבי הארץ בכל ימי שבוע החלל ושיחות עם אסטרונאוטים. כל זאת, לצד כנסים מקצועיים שיועברו גם הם בפלטפורמות מקוונות", ציינה.

אירוע הפתיחה החגיגי יתקיים ביום ראשון הבא בשעה 12:00 ומיועד לתלמידי בתי הספר וכלל הציבור. במסגרת האירוע יפגשו התלמידים את האנשים שחולמים רחוק: כפיר דמרי מייסד עמותת SPACEIL שעתידה לשלוח את החללית השנייה "בראשית 2" לירח, גסיקה מאייר, אסטרונאוטית נאס"א ששהתה בתחנת החלל הבינלאומית ותשתתף בפרוייקט ארטמיס שינחית את האישה הראשונה על הירח ונציגי משרד המדע והטכנולוגיה ומשרד החינוך.

מדי ערב בשעה 17:00 תערך סדרת משדרים אינטראקטיביים ממרכזי מדעים וחלל ברחבי הארץ שיועברו בלייב-סטרימינג באתר שבוע החלל . את המשדרים בשפה העברית ינחו: אליאנה תדהר, טום באום, לי בירן, קווין רובין, עודד פז ולירון רביבו ובשפה הערבית עוביידה זיד. בכל אחד מהמוקדים יתקיים שידור חי: פעילויות מדעיות אינטראקטיביות, ראיונות, חידונים, ניסויים, הדגמות, שעשועונים, ומשימות בשיתוף הילדים בבית.

בכל יום המשדר יסתיים במפגש קרוב עם אסטרונאוט/ית – "שעת האסטרונאוט". המפגש יחל בכל ערב בשעה 18:30. האסטרונאוטים ישתפו את הצופים/הגולשים בחוויותיהם ויענו על שאלותיהם. בין המשתתפים: הזא אל מנסורי, האסטרונאוט האמירתי הראשון, אי סו-יון, האסטרונאוטית הדרום קוריאנית הראשונה, צ'ארלי בולדן, ראש נאס"א לשעבר, אנדרו פיוסטל אסטרונאוט וסולן להקת הקאנטרי רוק מקס Q שכל חבריה אסטרונאוטים, סקוט קלי ששהה שנה בתחנת החלל הבינלאומית במסגרת ניסוי האחים האסטרונאוטיים התאומים.

שבוע החלל ילווה בפעילויות בוקר: לאורך השבוע יקיימו 11 מרכזי מדעיים ברחבי הארץ פעילויות לבתי הספר. הפעילויות יועברו באופן כיתתי, כשעה וחצי לכל כיתה, שבחלקם ישלבו אמצעים היברידיים.