
דלקת הגת, או בשמה המוכר יותר סינוסיטיס, היא תופעה שכיחה למדי שתוקפת בכל שנה כ-15% מהחולים בשפעת.
הגרסה הכרונית של אותה דלקת סינוסים היא מעט יותר נדירה, אולם מגיעה גם עם סט של סימפטומים חמורים יותר וקשים יותר לטיפול. כיום ישנה טכניקה חדשנית ויעילה עבור טיפול בסינוסיטיס שיכולה לתת מענה סוף סוף לרבים הסובלים מהמחלה ומתקשים להיפטר ממנה.
כיצד נוצר סינוסיטיס
הסינוסים הם חללים מלאי אוויר הממוקמים במספר נקודות קבועות בגולגולת שלנו. קיומם מאפשר להפחית את משקלה של הגולגולת הכבדה שלנו, והם ממלאים תפקיד בתפקודים פיזיולוגיים שונים החשובים לבריאות ולאיכות החיים שלנו. בין השאר, הם אחראים ללכוד ולסלק בקטריות ומזהמים המשוטטים בגופנו ומאיימים ליצור בעיות.
כאשר החללים האלה סובלים מדלקת, הם מתמלאים בנוזל שלא מצליח להתנקז, והופכים לנפוחים וכאובים. לרוב מדובר בסינוסיטיס חריף (אקוטי), כלומר מחלה שעוברת מעצמה בתוך 4 שבועות לכל היום. אולם לעתים הסינוסיטיס האקוטי הופך לכרוני, מצב בריאותי שפחות נוטה להיפתר מעצמו ולעתים אפילו חוזר ונשנה פעמים רבות במהלך החיים.
הגורמים לדלקת בסינוסים הם לרוב נגיפים (וירוסים), בעיקר אלה הקשורים לצינון ולשפעת. לעתים ניתן להיתקל בסינוסיטיס חיידקי או פטרייתי, אולם במקרים רבים מדובר בסיבוך שניוני של וירוס שתקף את הגוף ראשון.
הסימפטומים והסכנות
סינוסיטיס כרוני הוא הרבה מעבר לאף סתום. מעבר לסימפטומים הפשוטים כגון כאבי שיניים, חום, עייפות, שיעול, ירידה בחוש הריח, ריח רע מהפה, כאבי ראש או לחץ באוזניים – קיימת תמיד האפשרות לסיבוכים ולסימפטומים קשים ומסוכנים יותר. מומלץ לגשת לרופא באופן מידי ולקבל טיפול בסינוסיטיס לכל מי שסובל מחום גבוה וממושך, מטשטוש הראייה או ראיה כפולה, משינויים במצב ההכרתי, ואפילו נפיחות מסביב לעין או בלט של העין עצמה. סיבוך נדיר אך רציני הוא התפשטות של הדלקת לאיברים הסמוכים לסינוסים, כמו ארובת העין או אפילו לתוך המוח.
כיצד עובד טיפול בסינוסיטיס בעזרת בלון סינופלסטי?
הבלון הסינופלסטי הוא פתרון אנדוסקופי חדשני ומבוסס צנתר שיכול לפתור את בעיית הסינוסיטיס הכרוני אחת ולתמיד עבור רבים הסובלים מכך. למעשה הטיפול עובד עבור הסינוסים ותעלות האף בצורה דומה לאופן שבו צנתור לב עובד בלב ובדרכי הדם. עוד בדומה לצנתור לבבי, הבלון הסינופלסטי מייצג מהפכה מבחינת היכולת שלנו לטפל בסינוסיטיס כרוני בצורה בטוחה ולא פולשנית.
במהלך הטיפול, מוחדר צנתר מנחה במעלה חלל האף עד שקצהו מגיע ממש עד לסינוס הבעייתי. שיטות הדמיה אנדוסקופיות מאפשרות לרופא למצוא את הדרך הנכונה לסינוס המטרה, ולהגיע לשם עם הצנתר המנחה בצורה עדינה ורגישה שלא תפגע במבני חלל האף הפנימיים. כאשר הצנתר המנחה ממוקם כראוי בפתח סינוס המטרה, הרופא משתמש בכבל המנחה על מנת להחדיר את צנתר הסינוס שבקצהו בלון קטן. את הבלון ניתן לנפח בלחץ של עד 8 אטמוספירות, עד שהוא מעצב מחדש את פתח הסינוס ומאלץ אותו להתרחב על מנת שניקוז הנוזלים מהסינוס יוכל להתבצע בקלות מעתה ואילך באופן טבעי. לאחר הרחבה מספקת של ניקוז הסינוס, הרופא פשוט מרוקן את הבלון מחדש ומסיר את הצנתר כולו מתוך חלל האף.
יתרונות הטיפול בבלון סינופלסטי
הטיפול מתבצע תחת הרדמה חלקית או מלאה, והוא קצר ביותר יחסית לטיפולים וניתוחים אחרים המוצעים כיום לסובלים מסינוסיטיס. בנוסף, האפשרות לבצע אותו תחת הרדמה חלקית בלבד יוצאת את האופציה למטופלים לעבור את ההליך ולחזור להמשך השיקום בבית עוד באותו יום, ללא אשפוז וללא אי הנוחות והסיבוכים הנובעים מכך. המטופלים בבלון סינופלסטי תחת הרדמה מקומית בלבד יוכלו לחזור לשגרת חייהם ולתפקד כרגיל בתוך זמן קצר, בלי כאבים או סיבוכים משמעותיים.
מעבר לקיצור משך הטיפול, שיטת הצנתור האנדוסקופית הזו גם מאפשרת טיפול מדויק ועדין הרבה יותר, ללא דימומים משמעותיים, עם סיכוי נמוך ביותר לסיבוכים לאחר ההליך, וכמובן עם זמן החלמה קצר הרבה יותר מאשר אחרי ניתוחים סינוסים קלאסי.