יו"ר הכנסת ה-11, שלמה הלל, הלך אתמול לעולמו. על ראשית פועלו בשורות המוסד להעלאתם של יהודי עיראק לישראל שוחחנו עם איש המוסד לשעבר ואוצר תערוכות היסטוריות של המוסד אבנר אברהם.
"הציבור לא יודע את פרטי הפרטים", מספר אברהם על שלמה הלל שעלה לארץ מעיראק בגיל 11 והיה לאיש המוסד. "הוא הגיע לעיראק בשנות החמישים עם דרכון בריטי כנציג חברת תעופה שרוצה לקבל זיכיון להטיס את היהודים מעיראק ולזרוק אותם בקפריסין. שם הוא פגש את ראש ממשלת עיראק, אותו ראש ממשלה שמחוקק את החוק שמאפשר ליהודים לעזוב לאחר ויתור על אזרחותם ורכושם".
הלל וראש הממשלה העיראקי מקיימים את השיחה ובוחנים את הדרכים בהם ניתן יהיה להעביר את היהודים לקפריסין ו"באמצע הפגישה מבקש ראש הממשלה לקרוא לראש הקהילה היהודית, שהוא בן דוד של אמו של שלמה. שלמה שמבין את השפה המדוברת חושש שראש הקהילה יזהה אותו וישבש את התכנית, אבל ראש הקהילה מגיע לפגישה, לא מזהה אותו והמבצע יוצא לדרך".
"ראש הממשלה דורש שקצין עיראקי יהיה במטוס כדי לוודא שלא מדובר בתרגיל", אומר אברהם ומציין כי לראש הממשלה העיראקי היו מניות בחברת תעופה, כך שמהמבצע הזה הוא עצמו הרוויח לא מעט עמלות.
"הם נוחתים בקפריסין ושלמה הלל לוקח את הקצין העיראקי לשתות בבית מרזח ובינתיים המטוס ממריא לישראל, מוריד את העולים הראשונים, חוזר לקפריסין ולמחרת הקצין ממריא חזרה לעיראק. כך מתחילה רכבת אווירית שבהמשך הופכת לגלויה ישירות לישראל. זהו מבצע עזרא ונחמיה. בעליה זו עלו כמאה ושלושים אלף יהודים, מספר שלא ציפו לו".
אברהם מספר כי הסיבה להסכמתו הראשונית של ראש הממשלה העיראקי הייתה תחושתו שמדינתו מפסידה מבריחה חשאית ועקבית של יהודי המדינה דרך איראן. "הוא חשש שהם משאירים חובות ובעיות ולכן העדיף שמי שרוצה לעזוב יעזוב בצורה מסודרת". פרק זה הוא רק אחד מפרקי פעילותו של שלמה הלל להבאת יהודים מעיראק לישראל.