דודו סעדה
דודו סעדהצילום: מירי שמעונוביץ'

ח"י שנים שאנחנו מקיימים את הכנס הזה, שמעלה את ירושלים על ראש שמחתנו. שהרי ירושלים שבישראל היא בטבורו של עולם והיא אורו של עולם. והמילים הללו מחייבות אותנו.

בפרשיות השבוע אותן אנו קוראים בשבועות אלו, אנו עוסקים בבניית המשכן, קודמו של בית המקדש שבירושלים, מקום של סדר דקדקני ומידות מדויקות.

הבנייה הזו מומנה ממפקד של כלל בני ישראל, כל נדיב לב מביא את תרומת ה'. בניית המשכן הייתה אב טיפוס של בניית החברה אחרי יציאת מצריים, יצירת עולם בזעיר אנפין. כינון של הרמוניה, שמכילה את כל הגוונים וכל הסוגים של בני ישראל.

תהליך בניית המשכן מתואר לפרטים – המידות, החומרים והכמויות לא משאירים שום דבר ליד המקרה. כי רק מי שיודע מה הוא מתכנן בדיוק ולאן פניו מועדות- יגיע אל היעד.

אנו בכנס ירושלים מבקשים להביא לכם את הנושאים האקטואליים ביותר הנמצאים על סדר היום הציבורי, ללא פילטרים וללא אפליה. אין פרות קדושות ואין מגבלה על הנושאים או האישים. השנה ננוע בין דיון על הקול הערבי לחיסון החברתי, מרפואה ועד חינוך, מנשיא המדינה ועד לתלמידת כיתה ה' מבית הספר בעוטף עזה, ממירב מיכאלי ועד לאיתמר בן גביר, מהתפוצות להתיישבות.

זה היעד שלנו. כך ראוי לבנות את ה"משכן" של כולנו פה ביחד. פני הכנס כפני החברה שלנו- מקצה לקצה, בשיח, בכבוד, ויש מקום לכולם. שום נושא אינו טאבו.

הצורך לחזק את המשכן החברתי שלנו מתחדד דווקא בשנה הזו, שנת ההתמודדות עם אתגר הקורונה.

בכנס ירושלים אשתקד, שמענו את המילה "קורונה" לראשונה, אז לא הבנו מה הכוונה ובטח לא ידענו מה תהיינה ההשלכות של הנגיף, על התחלואה ועל התמותה הכואבת לכל אחד מאיתנו.

אם נתעלה לכמה רגעים מעל ההתמודדות היומיומית והמעשית עם הקורונה, נוכל לשמוע את משק כנפי ההיסטוריה, ואת דברי ימי המגיפה העולמית הזו הנכתבים עבור הדורות הבאים, כפי שנכתבו במגיפות קודמות כדוגמת מגפת הפוליו בשנות ה- 50 ומגפת השפעת הספרדית בתחילת המאה ה 20 .

בהיסטוריה, כמו בכל תחום מדעי, אנו מחפשים מה ניתן ללמוד להבא, ושואלים את עצמנו – מה טוב במה שרע.

ימי הקורונה היו והינם בית ספר טוב לחיים. האתגר מחנך. למדנו לחשוב מחוץ לקופסא ולהשתחרר מקיבעון מחשבתי כמעט בכל תחום.

אין לי ספק שבמגיפה הזו בולטת ישראל כמעצמת בריאות ורפואה, שמהווה כבר עכשיו חממת מחקר שממנה לומד העולם כיצד לעצור שיעור תחלואה, וכיצד יש לנהל מבצע חיסונים מהיר ואפקטיבי לאוכלוסייה בת מיליונים.

בשנה הזו למדנו איך להפוך שעה אבודה לשעת עבודה באמצעות טכנולוגיות הפגישה מרחוק כמו הזום ודומותיה, העבודה מרחוק הפכה למחזה שכיח במגזר העסקי והציבורי, אחרי שהייתה נחלתם רק של יחידי סגולה טרום תקופת הקורונה;

הקורונה הקפיצה את המסחר המקוון עשרות שנים קדימה. עסקים רבים פיתחו את היכולות הדיגיטליות שלהם ושיכללו אותן, כדי להתאים את ההיצע לצרכי הלקוחות שמיעטו ביציאה מהבית.

אחרי שנים של דיונים, מחקרים ותהליכים תיאורטיים, טכנולוגיות החינוך מרחוק פרצו קדימה. פלטפורמות חדשניות ומתודות חינוכיות שטרם נראו, סוף סוף הגיעו ליישום במערכת החינוך הציבורית, בכל הגילאים.

גם אנחנו השתנינו לטובה. למדנו להסתפק במועט ולהעריך את המובן מאליו. המשפחה הגרעינית הפכה למושג שגור בכל פה.

הבנו שפחות זה בעצם יותר. התחלנו לאהוב את המשפחה הגרעינית. מיעוט התקהלות בחגים, בשבתות ובאירועים, למדנו להשקיע יותר במהות ובתוכן.

ויתרנו על טיסות לחוץ לארץ והתמקדנו בנופי ארצנו, כמה יופי ורעננות יש בירוק שליד הבית, ובאדום שבבדרום. בהרי הגולן וסיור בתל אביב של הקמת המדינה, באתרים רחוקים יותר שלא הינו מגיעים אליהם לולא הקורונה.

ראוי שנזכור איך אנחנו רוצים את ה"משכן" ואת החברה שלנו כאן. בפרט לאור סחרחורת הבחירות בפעם הרביעית שאנו חווים כעת במדינת ישראל . שוב אנו מתמודדים עם קמפיינים שיראו במה כל אחד טוב מחברו, במה שונה הוא מהמפלגה שדומה לו. קצוות מתחדדים וחיבורים מתנתקים. אנו מקווים שהבחירות הללו יביאו כיוון מחודש לשלטון והמשילות בישראל, להנהגה המקבלת את אמון הציבור, למנהיגים הרואים את טובת הציבור לפני טובת עצמם.

במהלך הכנס נעלה על נס מנהיגים שכאלה; אישים וגופים ששינו ופעלו לטובת עם ישראל בתחומים רבים ומגוונים, כמו התיישבות כלכלה וחברה. אישים אלו לא פעלו כדי לקבל פרס אלא רק מתוך ראייה אמיתית של תיקון עולם. אנו מבקשים להודות להם מתוך הכרת טובה עמוקה, ורצון לחזק את אלה המתכוונים לעשות טוב בחייהם.

לא נסיים מבלי להזכיר כי זה כמעט שבע שנים מאז מבצע צוק איתן ועדיין שני חיילנו היקרים אורון שאול וסגן הדר גולדין לא הובאו למנוחת עולמים בקבר ישראל. חובה על ממשלת ישראל כמי ששלחה אותם אל המערכה על הגנת תושבי המדינה בכלל, ועל אזרחי הדרום בפרט- להשיבם לקבר ישראל. זוהי חובתנו המוסרית בהסכם שאינו כתוב עם כל חייל שיוצא לקרב.

אנו מבקשים להודות לכל מי שנושא בעול של כנס ירושלים בהכנה של התוכן וההפקה, הסדר והארגון כבר חודשים רבים כדי שכנס זה יהיה מוצלח מעניין ופורה.