החברה הישראלית בתחום הביומד, 'בונוס ביוגרופ', פיתחה פטנט שיאפשר קליטה של איברים שיוצרו במעבדה בגוף האדם.

הודעת החברה על פיתוח הפטנט גרמה לזינוק במניית בונוס ביוגרופ בבורסת תל אביב.

הפטנט, שאושר בארה"ב יאפשר "התקנה" של רשת כלי דם ונימים מלאכותיים על איברים שיוצרו במעבדה, דבר שיאפשר להעביר להם חמצן וחומרי הזנה חיוניים, ולהוציא מבעד לדפנותיה, נוטריינטים וגזים מומסים, אל תאים המצויים ברקמות של שתל חי של כל איבר המיוצר במעבדה.

הטכנולוגיה מציעה פתרון לאחד מהאתגרים המשמעותיים ביותר בפיתוח רקמות מהונדסות להשתלה, הצורך להעברת דם ברקמה המהונדסת, באשר היא.

ככל שהרקמה המהונדסת עבה יותר כך הופך אתגר זה למשמעותי יותר. בפרט נכון הדבר לגבי רקמות מהונדסות בעלות עובי העולה על כרבע מ"מ, דוגמת רקמה מהונדסת בעובי של סנטימטרים אחדים המשמשת להחלפת קיר החדר השמאלי של הלב לאחר פגיעה בשריר הלב כתוצאה מאוטם ומהרס הרקמה המקורית, או רקמה מהונדסת לשיקום לבלב לא מתפקד, ואף רקמת שומן מהונדסת לשיקום נזקי טראומה או לכירורגיה אסטטית.

רשת כלי הדם, תוצרת בונוס ביוגרופ, עשויה מצינוריות מיקרוסקופיות, העשויות להיות מיוצרות בקוטר, הנתון לבחירה, של מיקרונים בודדים עד עשרות מיקרונים, ובמגוון שיטות, ממגוון של ביו-חומרים, המתפרקים בצורה ביולוגית לאחר תקופת הצמיחה של כלי דם אנושיים טבעיים בתוך הרקמה המהונדסת, וכל זאת, בהתאמה של תכונות רשת כלי הדם ליישומים שונים. בדרך זו, מובטחים תכונות ואחידות המוצר, באופן העשוי לעלות על מוצרים ביולוגיים רבים אחרים, המפותחים עבור יישומים דומים.

הצינוריות המיקרוסקופיות המוטמעות ברקמה מהונדסת, מתפקדות באופן דומה לתפקוד כלי הדם הקפילריים הזעירים המזינים את רקמות הגוף. בנוסף, ניתן לאסוף צינוריות מיקרוסקופיות אחדות, המצויות בקצוות השתל, ולאגדן לצינור בעל קוטר מתאים לחיבור רשת כלי הדם אל כלי הדם הראשיים הטבעיים המצויים במקום בו מבוצעת ההשתלה, בגוף המטופל.

הצורך בפיתוח מענה זמין למחסור העולמי באיברים חיים להשתלה, הביא לחיפוש תחליפים איכותיים, ומתוך כך, התפתח תחום הנדסת רקמות. בשנת 2019, הסתכם שוק הרקמות המהונדסות בכ-10 מיליארד דולר.

עד שנת 2024, צפוי שוק האיברים והרקמות להשתלה ותחליפיהם, ובכלל זה, רקמות מהונדסות, להגיע לסכום של כ-120 מיליארד דולר.

בעת השתלת רקמה מהונדסת, יחבר הרופא את רשת כלי הדם המוטמעת בה אל כלי הדם הטבעיים המצויים במקום בו מבוצעת ההשתלה, בגוף של המטופל.

בנוסף לפטנט המאושר בארה"ב, הגישה החברה בקשה לאישור פטנט גם באירופה, באוסטרליה ובסין.