הדלקת שישה נרות לזכר קורבנות השואה, תפילת 'יזכור' וביצוע מיוחד ל"רקמה אנושית אחת חיה" הם חלק בלתי נפרד מהוויה הישראלית בשבוע שבין יום השואה ליום העצמאות. אך כשכל אלה קורים בדובאי זוהי בשורה היסטורית של ממש, בשורה שלפני שנה היינו יכולים רק לדמיין.
אחד מרגעי השיא ביחסים הנרקמים בין מדינת ישראל למדינות ערב היה טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה שנערך בתוך משרד ראש הממשלה האמירתי בדובאי. המעמד המרגש, שכלל קטעי קריאה, פסוקי תנ"ך, שירה וסיפורים היסטוריים, הוא ללא ספק פרי מבורך של השלום. אך במקרה הזה מי שעומדים מאחוריו הם לא נשיאים, ראשי ממשלות ונבחרי ציבור, וגם לא מדובר בתיווך של ארצות הברית מבחוץ.
היוזמה המרגשת והייחודית מגיעה דווקא מהשטח. מי שעומדים מאחוריה הם צעירים מישראל וממדינות ערב שמבקשים לחולל יחסים בין המדינות לא רק ברמת המנהיגים וההצהרות המשותפות אלא גם דרך קשרי ידידות בין צעירים מהמדינות השונות, למידה הדדית, היכרות עם התרבויות השונות ויצירת שיתופי פעולה במגוון תחומים.
15 מיליון צפיות
מי שמוביל את מיזמי שיתוף הפעולה בין הצעירים הוא ארגון 'ישראליז' שנוסד בשנת 2017 ומטרתו ליצור חיבורים בין צעירים ישראלים לבני גילם במדינות שונות. הארגון הוקם במטרה לרתום את "הטיול הגדול" של חיילים משוחררים רבים לשיפור הדימוי של ישראל בעיני צעירים מהעולם באמצעות סדנאות, מפגשים משותפים והדרכות. המיזמים השונים של הארגון הוכתרו בהצלחה במדינות אירופה, בארצות הברית ועוד. הסכמי השלום שנחתמו בקיץ האחרון בין ישראל למדינות ערביות שלא היו עמן קשרים מדיניים בעבר פתחו פתח גם לקשר בין הצעירים במדינות אלו. מדינות שציון ימי הזיכרון לשואה ולחללי צה"ל ויום העצמאות בשטחן נראה עד לפני שנה כחלום.
"הסיפור החל לפני שמונה חודשים", מספר אייל בירם, מנכ"ל 'ישראליז', "כשאנחנו יושבים במשרדנו בתל אביב ושומעים על הסכמי השלום המתגבשים עם מדינות המפרץ. ראינו פה הזדמנות ייחודית ליצור שיח וקשרים בין ישראלים לצעירים בבחריין, איחוד האמירויות ומדינות נוספות".
בירם מספר כיצד הוא ואנשיו החלו מיד בהקמת מערך שיבנה את הגשר בין העמים. "כיאה לשנת הקורונה הרבה מהקשרים שיצרנו החלו בזום וברשתות החברתיות. הדרך הכי טובה להשפיע על קשרים בין המדינות, לפי התפיסה שלנו, היא לעשות זאת דרך האנשים. העולם הערבי חשוב לנו, ואפשר לעשות איתו מה שעשינו בארצות הברית ובאירופה".
השיחה הראשונה שיזם הארגון בזום עם צעירים משתי המדינות הפכה לכתבה ששודרה ב־BBC ובני משפחתו של נשיא ארצות הברית לשעבר טראמפ שיתפו אותה בדפי הפייסבוק שלהם. "התחלנו לעמול על קשרים אישיים, לבנות קבוצות לפי תחומי עניין כמו בישול, ראפ, תרבות, יזמות, טכנולוגיה. עם פתיחת השמיים באופן חלקי התחלנו ליזום גם מפגשים פיזיים שמגיעים לרשתות החברתיות וכך יצרנו את כנס המשפיענים".
כנס משפיעני הרשת מישראל ומאיחוד האמירויות היה אירוע ייחודי בן שבעה ימים שבו נפגשו כוכבי רשתות חברתיות משתי המדינות למיזמים משותפים של ישראלים ואמירתים יחד. "המטרה שלנו הייתה להביא את השלום כמציאות בשטח. יחד עם המשרד לנושאים אסטרטגיים ובשיתוף פעולה עם חברת ישראייר, ארגון 'קונצרט' ובשילוב ONG יצאה משלחת של משפיענים ישראלים בהם העיתונאית מעיין אדם, סטפן לגר, לואי עלי, ליאל אלי, איזי, דניאל עמית ואיש ההסברה הערבי־ישראלי יוסף חדאד. החברים נפגשו עם משפיענים אמירתים, מרוקנים ובחריינים".
המשפיענים העלו תכנים רבים שחלקם הפכו לפופולריים מאוד ברשתות החברתיות ובתקשורת. זה הביא לכך שהפעילות מכנס המשפעינים הגיע ל־15 מיליון צפיות בקרב גולשים מישראל, איחוד האמירויות, בחריין וכן מדינות שלישראל עדיין אין קשרים מדיניים איתן.
בין הפעילויות שהועלו לרשת היו סרטוני אוכל משותפים שבהם הוצגו מאכלים ייחודיים, שירי ראפרים וציור גרפיטי שיצרו יחד האומן הישראלי אור בר אל והאומן האמירתי חאליד אבדול ווחיד, במטרה לחשוף בפני מיליוני תושבי דובאי את החברות החדשה בין המדינות.
"שתי דקות משמעותיות"
סעוד אל־חוסייני, יו"ר יוזמת 'מנהיגי המחר', התרגש מאוד לארח את הישראלים ולקיים את שבוע הפעילות המשותף. לדבריו, "היוזמה הזאת שקראנו לה 'בני דודים' היא בסופו של דבר רעיון שמטרתו לחבר בין עמים ובין אנשים. בסופו של דבר, אם מסתכלים על ההיסטוריה המשותפת לשני העמים, אנחנו בני דודים. למושג הזה, בני דודים, יש אחריות גדולה שהמנהיגים שלנו, ובמיוחד הצעירים, צריכים לקחת אחריות על השלום ולוודא שהוא יישאר כך לתמיד".
באחד המפגשים בין הישראלים לאמירתים אמרה אשת התקשורת מעיין אדם כשקולה נסדק מהתרגשות: "אולי בעוד שלוש שנים או עשר שנים אני ארגיש בטוחה במדינה שלי כמו שאני מרגישה במדינה שלכם, ונרגיש בטוחים בכל מדינה מוסלמית, ומוסלמים ירגישו בטוחים בישראל. זה החלום שלי ואולי זה אפשרי".
השיא של השבוע היה בעריכת טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה במשרד ראש המשלה של דובאי, מלווה בקטעי שירה של הזמרים לואי עלי, איזי ועידו דנקנר. "האמירתים התרגשו מאוד בטקס", מתאר בירם. "קיום של טקס כזה בלב דובאי הוא מיוחד מאוד. העובדה שאנחנו מקיימים אותו מלמדת כמה העולם הערבי רוצה להכיר אותנו ולהתחבר אלינו גם דרך ההיסטוריה הקשה, הסיפורים הלא פשוטים וגם דרך העתיד שאנחנו רוצים לבנות וליצור. הסיפור של השואה היהודית הוא דבר מוכר בכל העולם ודרכו החיבור הוא מיוחד".
את האירוע הנחה יוסף חדאד, ובמהלכו אמר: "זהו אירוע מרגש והיסטורי, פעם ראשונה שמתקיים אירוע לזיכרון השואה על אדמת מדינה ערבית, ואני בטוח שבשנים הקרובות נראה אירועים כאלה במדינות נוספות. השואה שייכת לכל אדם בעולם, מכל דת ומוצא. על כולנו מוטלת החובה לזכור ולהזכיר ולפעול בכל דרך כדי להנחיל את זיכרון השואה גם לדורות הבאים".
"אומנם לא הייתה צפירה, אבל אלה היו שתי דקות דומייה משמעותיות לכולנו", סיפר חדאד אחרי הטקס, "הרשתות החברתיות בעולם הערבי מלאות מאתמול בשיח ובתכנים על השואה, וזו הייתה המטרה האמיתית של הטקס, אז אפשר לומר שהצלחנו. זה היה אירוע היסטורי, אבל זה ממש לא אירוע חד פעמי - אנחנו נגדל ובשנים הבאות נגיע למדינות ערב נוספות ונמשיך לפעול לכך שזיכרון השואה יונגש לעולם הערבי כולו. אנחנו חייבים להפיץ את המסר, לחנך את הדורות הבאים, לזכור ולהזכיר את השואה בלי קשר לדת או למוצא שלנו - כולנו בני אדם ומוטלת עלינו החובה לפעול כדי לוודא שדבר כזה לא יקרה לעולם שוב, לאף אחד".
המיזם המרגש זכה גם לברכת ממשלת ישראל. מיכאל ביטון, השר לנושאים אסטרטגיים, התייחס ליוזמה ואמר: "השבוע עשינו היסטוריה בדובאי. יחד עם השותפים החדשים שלנו בעולם הערבי מימשנו בפועל את הסכמי אברהם. הכנס המחיש הלכה למעשה את החיבור האנושי שיש לנו כישראלים עם תושבי האמירויות, ומכאן חשיבותו האסטרטגית. המשימה שעומדת בפנינו כעת היא לשכפל את ההצלחה גם עם מדינות ערב נוספות שעמן כוננו יחסים דיפלומטיים לאחרונה".