כדורגל
כדורגלצילום: istock

כמו בכדורסל. לפני שנתיים נחשף כי ישנן מספר קבוצות מהבכירות בכדורגל העולמי שפועלות מאחורי הקלעים להקמת ליגת כדורגל סגורה שתהווה תחליף למפעל ליגת האלופות המסורתי. שנתיים אחרי, הלילה (בין ראשון לשני) הוקמה הליגה החדשה באופן רשמי, אך נראה כי זו רק ההתחלה של הסוגיה שתשפיע על הכדורגל העולמי כולו.

אז מהי אותה 'סופר ליג' כפי שהיא נקראת, מה עומד מאחורי הרצון להקים אותה ואיך זה ישפיע גם על הקבוצות הישראליות?

הסופר ליג היא מעין מפעל דומה לזה שקיים בענף הכדורסל - היורוליג. ליגה סגורה לקבוצות עשירות בלבד שאינה מתבססת דווקא על הישגים.

הסיבה העיקרית לרצון של הקבוצות העשירות בעולם להקים ליגה סגורה ועצמאית היא שעל פי טענתן, ריבוי המשחקים הגדולים ביניהן עשוי להגדיל את נתח ההכנסות שלהן משמעותית גם ממכירת כרטיסים וגם משידורי טלוויזיה. כמובן שדבר זה יגרום לפערים הגדולים ממילא בין הקבוצות הגדולות לבינוניות וכל שכן לקטנות, לצמוח עוד ועוד.

בליגה ייקחו חלק בין 16 ל-18 מועדוני כדורגל מכל אירופה, כאשר נכון לעכשיו ישנן 12 קבוצות הנמנות על מייסדות המפעל. הקבוצות שחתמו על המכתב שהופץ לתקשורת במהלך הלילה הן ריאל מדריד, ברצלונה, אתלטיקו מדריד, מנצ’סטר סיטי, מנצ’סטר יונייטד, ליברפול, ארסנל, צ’לסי, טוטנהאם, יובנטוס, אינטר ומילאן. בהודעה הרשמית מצוין כי עוד שלושה מועדונים גדולים יחברו בקרוב ויחתמו גם הם על כניסה לליגה החדשה, שאמורה למעשה, לחסל על פי החזון את ליגת האלופות של אופ"א ולסדר מחדש את מפת הכדורגל העולמי.

מי שיעמוד בראש הליגה הוא פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד שהיא גם שיאנית הזכיות בליגת האלופות. בהודעה הרשמית לאמצעי התקשורת נכתב כי "בעתיד, המועדונים המייסדים מצפים לקיים שיחות פתוחות עם אופ"א ועם פיפ"א על מנת לעבוד ביחד ולא בנפרד", אך כעת זהו זמן מלחמה ולא עת שלום כאשר כל 12 המועדונים אשר חתמו על הקמת הסופר ליג, פרשו מה-ECA, התאחדות המועדונים האירופית.

על פי דיווח בניו יורק טיימס, כל מועדון שיצטרף לסופר ליג החדשה יקבל לא פחות מ-425 מיליון דולר, כאשר הקבוצות המייסדות שכבר נרשמו למפעל החדש תקבלנה לא פחות מ-3.5 מיליארד אירו בתמורה להתחייבות שלהן ולנטילת הסיכון המשמעותי מאוד של התחלת המלחמה עם אופ"א. הציפייה היא כי בעזרת הסכום הגבוה יצליחו הקבוצות למעשה לנהל את עצמם כלכלית מבלי להיות תלויות באופ"א ואף להתמודד עם ההשלכות הקשות של נגיף הקורונה על הקבוצות.

שיטת המשחקים שתהיה נהוגה במפעל החדש תהיה גם היא דומה לאחות הבכורה מענף הכדורסל, היורוליג. בדומה ליורוליג בכדורסל, השיטה המדוברת תהיה בשיטת "בית וחוץ", מה שיבטיח עשרות מפגשי ענק בין ענקיות היבשת, כאשר הרצון הוא שהליגה עצמה תהיה מחולקת לשני בתים של 10 קבוצות. לאחר מכן יתקיים מיני טורניר בין המדורגות הבכירות באותה ליגה, כשיהיו מפגשי ראש בראש, שלאחר מכן תוכרז האלופה.

בעוד בתחילה דובר להתחיל את המפעל החדש רק בעוד שנה וחצי, הסנקציות שמתכננת אופ"א להטיל על המועדונים והשחקנים שיקחו חלק במפעל החדש, עשויה להאיץ את תחילתו כבר לתחילת עונת המשחקים הקרובה.

הליגה החדשה אינה אמורה אמנם לבוא על חשבון השתתפות בליגות המקומיות כי אם להחליף את מפעל ליגת האלופות, אך באופ"א, ארגון הכדורגל האירופי האחראים הן על ליגת האלופות והן על הליגות המקומיות וכל טורניר אירופי אחר, הודיעו כי בכוונתם להשעות את כל הקבוצות והשחקנים מכל תחרות מקומית ואירופית עליהם היא אחראית. משמעות הדבר היא כי ברצלונה, ריאל מדריד ויתר הקבוצות לא יוכלו לשחק בליגות המקומיות.

לא פחות מרעיש מכך, גם קיום טורניר היורו נמצא כעת בספק רב לאור הקמת הליגה החדשה וקיימים סיכויים לא קטנים כי זה יבוטל באופן היסטורי.

מדובר כמובן בצעד מרחיק לכת שיפגע כאמור קשות מאוד בקבוצות הבינוניות ובכל עקרון ספורטיבי, כאשר באופ"א שוקלים אם לסיים את מפעל ליגת האלופות הנוכחי בהכרזה על פריז סן ז'רמן הצרפתית שסירבה להצטרף למפעל החדש, כאלופת אירופה, לאור העובדה כי כל יתר המשתתפות שהעפילו לשלב חצי הגמר של המפעל הנוכחי מתעתדות לעבור למפעל החדש מלבדה.

ומה זה אומר על הנציגות הישראליות? אם עד עכשיו היה קשה להעפיל לליגת האלופות ולפגוש יריבות ענק, כעת הדבר יהיה בלתי אפשרי בכלל.