בית הדין הבינלאומי בהאג פתח בחקירה נגד ישראל בגין ''פשעי מלחמה'' שישראל ביצעה לטענת הפלסטינים בעזה וביהודה ושומרון. האם קציני צה"ל ובכירים מישראל יזומנו לחקירה?
עורכת הדין ניצנה דרשן-לייטנר, נשיאת ארגון שורת הדין, אמרה לערוץ 7 כי ישראל נותרה לבד במערכה לנוכח התנהלות ממשל ביידן שהסיר את הסנקציות שטראמפ הטיל על בית הדין.
העמדה הישראלית הרדמית דוחה את סמכות בית הדין בהאג, ולדברי דרשן לייטנר לא הייתה לישראל ברירה אחרת לנוכח הפסיקה הצפויה שם ולאור קריאת בית דין לפלשתינים להיכנס בשעריו. "די ברור מה תהיה ההחלטה שלו בסוף, וישראל לא יכולה להסכים להחלטה שכזו", היא אומרת.
להערכתה של עו"ד דרשן לייטנר, ביידן רוצה גם לבטל את מדיניות קודמו וגם לאלץ את ישראל להתמודד עם טענת אי החוקיות של ההתנחלויות, סוגיה שגם היא תעלה בבית הדין בהאג, ובעוד על האישומים שמוטחים בחיילי צה"ל כמבצעי פשעי המלחמה ישראל יכולה להתמודד בנקל, גם משום שמערכת המשפט הישראלית חוקרת את הדברים ובית הדין בהאג אינו סמכות על, הרי שעם טענת ההתנחלויות ישראל אינה יכולה להתמודד כל עוד היא מגדירה את השטחים ככבושים, מה שאוסר בניית ישובים בהם.
"ביידן אומר לנו להתמודד עם הטענה הזו ואולי הקונסטלציה של בית הדין בהאג היא לא מקום רע כל כך להתמודדות שכזו", אומרת דרשן לייטנר המבהירה כי ישראל הרשמית לא תוכל להשתתף בסאגה המשפטית הזו, אך ארגונים כמו 'שורת הדין' ישתתפו ויציפו את בית הדין בטענות כלפי הפלשתינים ופשעי המלחמה שהם ביצעו. "נעמיד מראה מול בית הדין ונילחם". אך מעבר למישור המשפטי, במישור הציבורי דיפלומטי על ישראל להמשיך ולהיאבק ולפעול לסיכול החקירה הזו, סבורה דרשן לייטנר.
על פעילות ארגונה נגד מימון מחבלים ושליחתם, פעולה שלכאורה היה ראוי שמדינת ישראל היא שתבצע אותה, אומרת דרשן לייטנר כי "מדינת ישראל לא יכולה להגיש תביעות נגד ארגוני טרור, מדינות תומכות טרור ובנקים שמסייעים לטרור. ידי המדינה כבולות. יש אינטרסים שמשתנים מעת לעת, המדינה חתומה על אמנות ויש לה שיקולים מדיניים של מדיניות חוץ שהיא צריכה לקחת בחשבון. כשמגישים תביעה חייבים להמשיך בה וכל השיקולים הללו נמוגים, ומדינה עם אינטרסים מתחלפים לא יכולה לעשות זאת".
ארגוני טרור פלשתיניים יכולים לעמוד למשפט בבתי דין ישראליים ובמידה והם בוחרים שלא להתגונן הרי שתינתן פסיקה בלעדיהם והיא תיאכף. שורת הדין הצליחה לממש פסקים בסדר גודל של 300 מיליון דולר מתוך שני מיליארד דולר, מציינת דרשן לייטנר.
במקרה של "טרור יחידים", אומרת דרשן לייטנר, "הצלחנו להוכיח בבית משפט פדראלי בארה"ב שיש ארגון טרור שעומד מאחורי הזאב הבודד הזה וזו איראן או סוריה. הזאבים הבודדים הללו מגיעים מטעם החמאס או הג'יהאד האיסלאמי. הם לא קמים יום אחד עם סכין ויוצאים לרצוח. הם מוסתים לכך, מגויסים לעשות זאת. הוכחנו את זה בתביעות רבות וקיבלנו פסיקות נגד מדינות שכאלה".
עו"ד דרשן לייטנר מספרת על האופן בו היא ואנשי ארגונה פונים למשפחות שכולות ומסבירים להם שניתן לתבוע את גורמי הטרור, מציגים בפניהם הישגים קודמים ופועלים יחד איתם לתביעה מגובשת. בעבר התהליך היה מורכב יותר, אך כיום, לאור הצלחות קודמות, המהלך מול המשפחות נפגעות הטרור קל ונגיש יותר.
גם נגד רשתות חברתיות הגיש הארגון תביעה שכן גם לרשתות אחריות בהיותן נותנות שירותים לארגוני טרור. כך על פי החוק האמריקאי וגם גוגל, גם טוויטר וגם פייסבוק נתבעות כעת בבתי הדין האמריקאים.
עוד מתייחסת דרשן לייטנר לשחרורו של יונתן פולארד, מי שהיא ייצגה בשנים האחרונות. "האמנתי תמיד שהוא יהיה איתנו. לומר שזה לא היה קשה אני לא יכולה. 30 שנה בכלא הוא דבר שלא יתואר. כשהוא יצא שאלתי אותו איך הוא שרד. הייתי שם וראיתי איך צריך לעבור שבע דלתות כדי להיכנס אל הכלא השמור ביותר בארה"ב, והוא עבר שם עינויים וייסורים. שאלתי אותו איך החזקת מעמד כשמדובר באדם בריא בנפשו עם מוטיבציה ורוח, והוא אמר שמה שהחזיק אותו הם אשתו אסתר שנלחמה עבורו, האהדה הציבורית שקיבל והאמונה בקדוש ברוך הוא".