בנימין נתניהו
בנימין נתניהוצילום: Yonatan Sindel/Flash90

מפלגות הליכוד, יהדות התורה, ש״ס והציונות הדתית ביקשו בצהריים (רביעי) מנשיא המדינה ראובן ריבלין להעביר את המנדט לכנסת, לאחר שבנימין נתניהו נכשל במלאת הכנסת הממשלה ב-28 הימים שהוקצבו לו.

הליכוד קרא לנפתלי בנט, לאיילת שקד ולכלל חברי ״ימינה״ לעמוד בהתחייבותם בבחירות שלא ללכת לממשלה עם לפיד ושאר מפלגות השמאל. בליכוד משוכנעים שברגע שבנט ושקד יתחייבו להיות חלק מגוש הימין, ניתן יהיה להבטיח רוב בכנסת לממשלת ימין.

במכתב לריבלין כתבו נציגי גוש תומכי נתניהו: ״במענה לפנייתך בעניין שבנידון, נבקש להודיעך שאנו סבורים כי במצב הדברים הנוכחי, אין היתכנות להקמת ממשלה במהלך התקופה של הטלת מנדט נוסף. על כן אנו סבורים שנכון להעביר את ההכרעה לכנסת.

"עמדתנו זו באה גם בהמשך לעמדה שהוצגה על ידך טרם הטלת המנדט הראשון לפיה הדבר הנכון לעשות הוא להעביר את המנדט לכנסת. הנסיבות בעניין זה לא השתנו. העברה לכנסת תגדיל מאוד את הסיכוי להקמת ממשלה תוך זמן קצר בדרך שתמנע בחירות. בכך ייחסך פרק זמן נוסף של חוסר וודאות למדינת ישראל״, נכתב.

עד השעה 14:00 בצהריים (רביעי) יכלו סיעות הכנסת להודיע לנשיא המדינה ראובן ריבלין האם הן מבקשות להמליץ על אחד מחברי הכנסת שיהיה המועמד המועדף עליהן להרכבת הממשלה הבאה.

לאחר שבנימין נתניהו נכשל ולא הקים ממשלה ב-28 הימים שהיו לו, המנדט חזר לנשיא המדינה שנפגש הבוקר עם יאיר לפיד ובהמשך נפגש גם עם נפתלי בנט.

ריבלין ניסה להבין האם הענקת המנדט ללפיד או לבנט תאפשר להקים ממשלה בישראל, או שמא כדאי כבר עכשיו להחזיר את המנדט לכנסת ולתת לחברי הכנסת 21 ימים למצוא מועמד עם 61 תומכים.

בפגישות בבית הנשיא, לפיד ביקש לקבל את המנדט אליו ובנט ביקש לקבל את המנדט לעצמו. יו"ר תקווה חדשה גדעון סער שלח מכתב לנשיא ריבלין והודיע כי הוא ממליץ להטיל את המנדט על יאיר לפיד.

מאחורי הקלעים, ח"כ איילת שקד ניסתה לשכנע את ראש הממשלה נתניהו ואת בכירי הליכוד להמליץ על נפתלי בנט. לדבריה 59 המנדטים של גוש נתניהו יחד עם המנדטים של ''ימינה'' יחייבו את ריבלין להעניק את המנדט לבנט וכך המנדט יישאר אצל מחנה הימין.

נתניהו ובכירי הליכוד לא השתכנעו, ודרשו התחייבות מפורשת של נפתלי בנט לתמוך בהקמת ממשלת ימין. בבלפור חששו כי בנט עשוי להשתמש במנדט שיינתן לו כדי להקים ממשלת אחדות עם מפלגות השמאל ויאיר לפיד.

בתוך כך, חבר הכנסת עמיחי שיקלי ממפלגת ימינה הודיע ליו״ר המפלגה נפתלי בנט כי אין בכוונתו לתמוך בממשלת אחדות עם מפלגות השמאל ויאיר לפיד. "כמו רבים וטובים בעם ישראל אני מאמין שהליכה לבחירות חמישיות היא אפשרות רעה מאוד, מוצא אחרון", כתב ח"כ שיקלי לבנט, "כמו רבים וטובים אני מאמין שריענון ההנהגה והכוחות הפוליטיים חיונית, אך לא בכל מחיר".

שיקלי הסביר מה עומד מאחורי התנגדותו להקמת ממשלה בראשות בנט ולפיד. "אני מתנגד לממשלה המסתמנת בשלושה מישורים: בצד האתי – אני מתקשה להשלים עם הפרה סיטונאית של התחייבויות מפורשות שלנו לבוחרינו: התחייבנו להקים ממשלת ימין טובה, רחבה שתוציאה אותנו מהבוץ. התחייבנו 'שלא נשב עם מרצ שראשיה מצדדים בתביעת קציני ולוחמי צה"ל בהאג'.

״התחייבנו ש'לא נכתיר את יאיר לפיד לראשות הממשלה, לא בצורה רגילה, לא ברוטציה ולא בשום דרך'. אפשר ולא נוכל לממש את מלוא התחייבותינו לבוחר וזה אכן מובן, אך אין לנו את המנדט להפר את כולן. הקמת ממשלה כזו משמעה סתירה מובהקת לזהותה הבסיסית של מפלגת ימינה.

"בציר הדמוקרטי – ימינה היא למוטב ידיעתי חלק בלתי נפרד מהמחנה הלאומי, אל לנו לתת יד לשלילת הצבעתם של למעלה ממיליון מצביעי ליכוד, אחים, שותפים לדרך. אין לנו מנדט ליטול מהם את בחירתם הדמוקרטית. במפלגת הליכוד ובעומד בראשו. מה לנו ולרוחות השנאה, מה לנו ולדגלים השחורים?

''בציר הלאומי – המחשבה לפיה הממשלה הצפויה תוכל לחמוק מעיסוק בסוגיות לאומיות נפיצות, בטעות מרה יסודה, ואינה מתכתבת עם המציאות המדינית והביטחונית".

שקלי הוסיף במכתב: "יש לי אמון בטוהר כוונותיך ולכן בשמם של רבים מאוד מבוחרינו אני מבקש ממך לשקול שנית את המהלך".

רק לפני יומיים הכחיש ח"כ שיקלי כל אפשרות של פיצול במפלגת ימינה. "דמיון פורה יש במסדרונות הכנסת. אני עם נפתלי ומאחוריו במאמצים להקמת ממשלה - ממשלת ימין תחילה!!!!! ואם זה לא מסתייע אז ממשלת אחדות. סומך על נפתלי ומהלכיו מלא-מלא. בקיצור - אנחנו אגרוף אחד. נקסט", הוא צייץ בטוויטר.

במפלגת ימינה הגיבו להודעת שיקלי: "מכבדים את עמדת ח"כ עמיחי שיקלי, שהייתה ידועה לנו. ימינה מחוייבת לעשות הכל כדי להקים ממשלה יציבה ומתפקדת כדי למנוע הידרדרות לכאוס של בחירות חמישיות, וכך תעשה".