נשיא אוניברסיטת בר-אילן והחוקרים
נשיא אוניברסיטת בר-אילן והחוקריםצילום: יחצ

פרופ' אורי פולת, ראש בית הספר לאופטומטריה ומדעי הראייה ופרופ' יוסי מנדל, ראש מעבדת מדע והנדסת עיניים באוניברסיטת בר-אילן, משתמשים בבדיקת ראייה דיגיטלית שנעשית בטאבלט ומאפשרת זיהוי שינויים קלים ביכולות ראייה פונקציונליות בזמן הטיסה לחלל.

הם חברו לד"ר ערן שנקר, המנהל הרפואי של המכון הישראלי לרפואת חלל ותעופה ויחד עשו התאמה של הטכנולוגיה כך שתאפשר לעקוב אחר מצב הראייה של אסטרונאוטים במשימות חלל.

חשיפה ממושכת לתנאי מיקרו-כבידה במהלך משימות חלל עלולות לפגוע בראייה ולגרום לתסמונת נוירו-עיני. התסמינים המדווחים על ידי אסטרונאוטים ששהו בחלל כוללים ירידה בראייה, שינויים בעצב הראייה, ברשתית, ושינוי בשגיאת השבירה.

באמצעות בדיקת הראייה הדיגיטלית שנעשית בטאבלט, החוקרים של אוניברסיטת בר-אילן יוכלו לבדוק את השינויים בראיית האסטרונאוט הישראלי השני, איתן סטיבה.

הטכנולוגיה שמשתמשים בה החוקרים מבר-אילן נבחרה לקחת חלק במשימת החלל "רקיע" ומטרתה לבחון את השפעת תנאי המיקרו-כבידה על תפקוד הראייה.

פרופ' אורי פולת אמר "הטכנולוגיה מבוססת על אפליקציה זמינה שניתן להוריד לכל טאבלט. במהלך השהות של איתן סטיבה בחלל נוכל לבחון מרחוק את מצב ראייתו ולהבין באיזו נקודת זמן נוצרים שינויים ביכולות הראייה. תוצאות המחקר יאפשרו להסיק מסקנות לגבי הפגיעה הנוירו עינית בחלל ויהוו פריצת דרך בטיפול בסיכון זה".

ד"ר ערן שנקר המנהל רפואי של המכון הישראלי לרפואת חלל ותעופה מברך את סוכנות החלל של משרד המדע והטכנולוגיה וקרן רמון על אישור הפרויקט של אוני' בר אילן, "אין לי ספק שהמחקר הישראלי יתרום רבות בהבנה של תפקודי הראיה בתנאי חוסר כבידה ויסייע רבות בתכנון משימות חלל ארוכות טווח לירח ולמאדים".