איסוף הנשק הבלתי חוקי מהאוכלוסייה הערבית בישראל היא אחת המשימות שעליהן מדובר כהכרח אחרי הפרעות של הימים האחרונים בערים המעורבות, אבל איך מבצעים זאת בפועל בלי להסתכן? על כך שוחחנו עם ניצב בדימוס משולם עמית, מפקד מג"ב בעבר
"איסוף נשק בלתי חוקי מותנה בכמה צעדים נוספים. צריך לבדוק הרחבת סמכויות חוקיות בנושא, לדוגמא הגברת הענישה למי שמחזיק, אפשרות לדרוש הצהרות מכל אזרח במדינה שאין ברשותו או במגוריו או תחת אחריותו נשק בלתי חוקי. זו הצהרה משפטית שאי מילויה מוביל לעונש. כל זה דורש שינוי בחקיקה", אומר ניצב בדימוס עמית.
בנוסף, אומר עמית, יהיה צורך ב"הסברה לאוכלוסייה על המשמעות של החזקת נשק בלתי חוקי". באשר לעצם האיסוף, הפעולה הטכנית, כהגדרתו, הרי שזו מחייבת "סגרים, חיפושים בבתים וברכבים, במודיעין כאשר נותנים דגש ארגוני למשימה הזו".
האם מבצע שכזה מסכן את כוחות מג"ב או המשטרה המעורבים בו? "שינויים חקיקתיים נותנים גם ביטחון לכוחות שעוסקים בנושא", אומר עמית. "למשל, אם פועלים נגד מיידי בקת"בים ואבנים בכבישים צריך לשנות את הוראות פתיחה באש. מי שזורק אבנים או בקת"ב צריך לקחת בחשבון שהוא נכנס לסכנת חיים. צריך לבדוק אם זה קשור לתקנות לשעת חירום ולבצע את השינויים הללו".
כמו כן אומר עמית כי בטרם מבצע האיסוף עצמו יש להודיע על תאריך מסוים שעד אליו ניתן יהיה למסור נשק בלתי חוקי בנקודות איסוף ובתחנות המשטרה ללא צורך להזדהות, ומיד לאחר מכן לפתוח בתכנית מבצעית מוסדרת המגובה במודיעין מדוייק.
האם להצהרה חתומה יש ערך כאשר מדובר במשפחות פשע חמושות שעד כה החוק לא הטריד אותן במיוחד? להערכת ניצב עמית גם משפחות שכאלה ישנו את יחסן "כשתהיה לאי קיום ההצהרה סנקציה של שנות מאסר רבות, קנסות כבדים ומנופי לחץ נוספים". כשהוא מדבר על מנופי לחץ נוספים מעלה עמית אפשרות של אכיפה מוגברת על הבניה הבלתי חוקית כל עוד הנשק הבלתי חוקי אינו מוחזר ומוחרם.
"דרוש מנגנון שיפוטי יעיל ותקנות מתאימות. זו לא פעולה של פשיטה על בית כזה או אחר אלא פעילות מערכתית סדורה על בסיס מודיעין עם מנופי ענישה מתאימים וקשים", מסכם משולם עמית.