מנתונים שמפרסם הבוקר (שלישי) שירות התעסוקה על נתוני התעסוקה לחודש אפריל בהתפלגות לפי ערים בהן למעלה מ-40,000 תושבים, נראה כי בדומה לחודש מרץ גם באפריל נמשכה מגמת הירידה במספר דורשי העבודה, אך בעצימות וקצב משתנים מעיר לעיר.
נכון לסוף חודש אפריל, בראש הטבלה ניצבת אום אל פחם עם שיעור דורשי עבודה של 24.4%, אחריה נצרת עם 24.3%, ואת החמישייה סוגרות רהט (19.9%), עכו (19%) וביתר עילית (18.6%).
בדומה למגמות מרץ, גם באפריל עולה כי הנפגעות ביותר הן הערים בעלות נוכחות משמעותית של ערבים וחרדים. למעשה, 11 מבין 15 הערים בעלות שיעור דורשי העבודה הגבוה ביותר לחודש אפריל הן ערביות (5), יהודיות-ערביות (2), חרדיות (2) ובעלות שיעור חרדים גבוה (2).
נתונים אלה מאששים שוב את טענת שירות התעסוקה לכל אורך המשבר ולפיה מי שיתקשה יותר לשוב למעגל העבודה גם בשוך המשבר יהיו השכבות החלשות ומרוויחי השכר הנמוך.
"הארכת הזכאות לדמי אבטלה באופן גורף", מסבירים בשירות התעסוקה, "הפכה את דמי האבטלה מרשת ביטחון חיונית ונצרכת מאוד בשעתה לחסם בפני חזרה לעבודה, בפרט עבור מרוויחי שכר נמוך שדמי האבטלה שלהם קרובים מאוד לשכר שיובטח להם באם ישובו לעבודה".
בשירות מעריכים כי קצב ההתאוששות האיטי יותר של היישובים החרדים והערבים צפוי להישאר נמוך יותר בהשוואה ליתר הערים, ובשירות מביעים חשש מפני זליגה של רבים מדו"ע בערים הללו לאבטלה ארוכת טווח וייתכן שאף לתלות בקצבאות סוציאליות, ולפיכך טוענים בשירות כי הסיוע לתושבי ערים אלה חייב לעמוד בראש סדרי העדיפויות בכל תכנית צמיחה.
מנתוני אפריל עולה גם כי כלכלת אילת מוסיפה להתאושש, ואחרי שכמעט לכל אורך שנת הקורונה הובילה את ראש טבלת הערים בעלות שיעור דו"ע הגבוה בישראל שיעור דו"ע שבה עומד כעת על 16% זאת לעומת 21.3% בחודש מרץ ולמעלה מ 40% במהלך השנה החולפת.
יודגש, כי בדומה לחודש מרץ, גם באפריל שיעור הירידה הגבוה ביותר שנרשם במספר דו"ע היה באילת ועמד על 11.6%, ואחריה מודיעין עם 8.4%. יצוין, כי ב 33 ערים נרשמה ירידה של 5% במספר דו"ע במהלך אפריל – 20 מהן ממרכז הארץ ובהן מודיעין, תל אביב, הרצליה, רמת גן, הוד השרון ורמת השרון; 9 מהן מהצפון או הדרום (7 מהצפון ו 2 מהדרום), ורק 4 ערים בעלות צביון חרדי/ערבי/מעורב (2 ערים חרדים, אחת ערבית ואחת יהודית-ערבית).