במבצע שומר החומות נהרג גרשון פרנקו, אדם עם מוגבלות בן 55 מרמת גן, שהמוגבלות מנעה ממנו להתגונן מהטיל של רוצחי החמאס.
בישראל חיים יותר ממיליון אנשים וילדים שכמו גרשון, גם להם יש מוגבלות תפקודית חמורה. מאות אלפים עם מוגבלות פיזית, חירשות ועיוורון. מאות אלפים מתוכם עם מוגבלויות נפשיות, שכליות או על הרצף האוטיסטי, שהיכולת שלהם להבין סיטואציות שונה מזו של כלל האוכלוסייה, ולכן הפרסומים והחשש מפני האזעקות והטילים - כמו גם מפני הקורונה ומצבי חירום אחרים - מכניסים אותם לחוסר ודאות ולחרדות, ואין להם איך להתגונן!
בשנה שעברה התמודדנו עם איום נגיף הקורונה. הבידוד, חיסול השגרה וההגבלות – כל אלה פגעו בעיקר באוכלוסייה החלשה הזאת. ואני כותב שורות אלה כאב לילדה שלומדת בחינוך המיוחד.
מצבי חירום גורמים לחרדה קיצונית, ולבעלי המוגבלויות אין יכולת להבין את המציאות ולהתגונן מפני הסכנה. אין כמעט הנגשה של המידע ושל המציאות – ברמת פישוט לשוני, חשיבה על הנגשה של האזעקות (לאו דווקא שפת סימנים וברייל) ושל מצב המלחמה, ובקורונה - של הבידוד, הריחוק והצעדים להתגוננות מפני הנגיף למי שיכולת ההבנה שלו דורשת התייחסות רגישה יותר. כמו כן, בקבלת ההחלטות בזמן חירום אין מי שמייצג את הסוגיה של אנשים עם מוגבלות.
חובה לשתף בצוותי החירום מומחים לאוכלוסיית האנשים עם מוגבלות. כך, במקרה שעמו אנחנו מתמודדים וגם בעתיד צרכיהם המיוחדים של כ־15 אחוזים מאוכלוסיית ישראל יילקחו בחשבון. השינוי יבוא רק ממקום אחד: שילוב אמיתי ומלא של אנשים עם מוגבלות.
אורן הלמן
סמנכ"ל שיווק ורגולציה של חברת החשמל, מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה