ראובן ריבלין
ראובן ריבליןצילום: מארק ניימן / לע"מ

לאחר שבסוף שנת 2020 דחה נשיא המדינה הנוכחי ראובן (רובי) ריבלין את בקשת החנינה של אריקה פרישקין, הוא יידרש לשקול את בקשת החנינה שלה שוב רגע לפני סיום כהונתו כפי שהצהיר.

פורום הארגונים למען המשפחה שיגר היום (ראשון) מכתב לנשיא ומדינה ובו דרישה כי לא יעניק חנינה לפרישקין. "בשל אכזריות וחומרת הרצח אין מקום לקצוב עונשה או לשחרר את הרוצחת טרם סיימה לרצות את מלוא העונש", כתבו.

פרישקין הורשעה בשנת 2004 ברצח בכוונה תחילה של דניאל טטרואשוילי שהיה בן זוגה ונדונה למאסר עולם שנקצב ל-30 שנה.. היא הורשעה בחמש עבירות נוספות, והן: כליאת שווא, התעללות בקטין, החזקת סכין, איומים, והפרעה לשוטר במילוי תפקידו.

בפסיקת בית המשפט בעניינה מתואר מעשה רצח אכזרי, במהלכו דקרה פרישקין את טטרואשוילי המנוח במשך כחמש שעות כשבתם בת ה-4 שוהה בדירה. הוא מת לבסוף כתוצאה מאיבוד דם.

תוך כדי שהיא דוקרת אותו היא הטיחה בו: "אני לא אפסיק עם זה עד שתמות"; "אני רוצה לראות אותך מדמם כמו שראיתי את אח שלי עד שתמות"; "אם אתה רוצה למות אז בבקשה"; "עוד מעט אתה מחליף צבעים ועוד מעט פניך יהיו בצבע סגול, עד שאני לא אראה צבע סגול אני לא אעזוב אותך".

במהלך הקשר הזוגי בין פרישקין לטטרואשוילי היא סבלה, לדבריה, מגילויי אלימות מצדו. "בהודעותיה במשטרה ובעדותה בבית המשפט סיפרה על מקרי תקיפה ואלימות רבים שהיו מנת חלקה", נאמר בערעור שהגישה לבית המשפט העליון על העונש שקיבלה. "במהלך השנים הגישה מספר תלונות למשטרה. באחד המקרים אף הוגש כתב אישום כנגד המנוח, והוא הורשע בתקיפתה בנסיבות מחמירות. המנוח נדון למאסר על תנאי של שישה חודשים למשך שלוש שנים. במקרים אחרים הוחלט שלא להעמיד את המנוח לדין, מחמת חוסר ראיות או משום שהמערערת ביטלה את תלונותיה".

כשלושה חודשים לפני שרצחה את טטרואשוילי, השניים הפסיקו להתגורר יחד אך עדיין ניהלו קשר. לפי עדותה, הפעם האחרונה שטטרואשוילי התעלל בה פיזית הייתה כשלושה שבועות לפני הרצח.

בשנת 2008 דחה בית המשפט העליון את ערעורה של פרישקין ופסק כי היא דקרה אותו בכוונה תחילה מתוך מטרה להמיתו ואף כי לא הייתה במצב פסיכוטי אשר מנע ממנה לחשוב ולהבין את תוצאות מעשיה. בנוסף, בית המשפט דחה את טענתה כי היא רצחה את טטרואשוילי על רקע ההתעללות הקשה שסבלה ממנו.

השופטת אילה פרוקצ'יה כתבה בפסק הדין: "מדובר במעשה רצח מחריד שבו הגיעה המערערת לדירה בה שהה הקרבן, כשבכליה חמישה סכינים ושיפוד מתכת. משעה 14:30 אחר הצהרים ועד השעה 20:04 שהתה בדירה, כשהיא דוקרת באכזריות את המנוח בחלקים שונים של גופו באמצעות הסכינים שהביאה, כשבין דקירה לדקירה עברו פרקי זמן ממושכים. הוא התמוטט בדירה, איבד דם רב, התבוסס בדמו עד שנפח את נפשו. אין מנוס מהטלת מאסר עולם כעונש חובה על המערערת בגין מעשה נורא זה".

השופט דוד חשין כתב בפסק הדין: "העובדה כי המערערת חזרה ודקרה את המנוח אף כשהיה שכוב על הספה, חסר ישע ודמו ניגר לאורך הספה ועל הרצפה. אינה מאפשרת אף היא לקבל טענתה זו. יש להוסיף את העובדה שהמערערת הצטיידה בכלי משחית רבים – רבים מכדי שניתן יהיה לטעון כי נועדו אך כדי לאפשר לה לדבר עם המנוח על הסבל שגרם לה, מבלי שיפעיל אלימות כלפיה. יצוין, כי נוסף על חמשת הסכינים שנטלה עימה המערערת, היא הביאה עימה גם מטהר אוויר, שעל פי עדותה לאחר מעשה, מטרתו הייתה 'אם זה מגיע למצב כזה לשרוף את כל הבית'. מצבו של המנוח הלך והידרדר אל מול עיניה של המערערת, אך היא לא פסקה ממעשיה ומאיומיה".

במהלך חודש נובמבר 2020 דחה הנשיא ריבלין את בקשת החנינה שלה, אך ציין כי משום שהיא "סבלה מהתעללות פיזית ונפשית מהמנוח במהלך חייהם המשותפים, ככל שתתמיד בהליכי השיקום בכלא, והמגמה החיובית בתהליך השיקום שלה תימשך - יהיה נכון לשקול הקלה בעונש המאסר שנקצב לה, אם תוגש על ידיה בקשה נוספת בחלוף שישה חודשים".

את בקשת החנינה החוזרת הגישה פרישקין באמצעות עו"ד מיכל פומרנץ המייצגת אותה מטעם הסנגוריה הציבורית. לבקשה הצטרפו 16 ארגוני נשים וביניהם איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית, ויצו, נעמת ושדולת הנשים בישראל.

בפורום הארגונים למען המשפחה מפצירים, כאמור, בנשיא המדינה שלא לקבל את בקשת החנינה של הרוצחת. במכתבם לנשיא כתבו: "הרוצחת, במקום שתשפיל מבט ותביע חרטה כנה על רצח דניאל טטרואשווילי ז"ל, תבקש מחילה מכבוד הנשיא כראוי למעשה רצח. שופכת את דמו בשנית כאשר הוא מוכפש בכתבות בשמה בכל אמצעי התקשורת כל זאת במטרה ליצור מצג שווא ולחץ ציבורי, לשחרור רוצחת".

לדבריהם, "שחרורה עשוי לתת רוח גבית לקמפיין הנותן לגיטימציה לרצח גברים כתגובה להתעללות, גם כאשר מדובר בעלילת שווא ודמוניזציה של הנרצח. אין זה סוד כי במדינת ישראל פועלת לאור יום מכונת תעמולה פמיניסטית ראדיקלית שמטרתה להכפיש גברים, וזאת תחת כותרת של מושג מסוכן 'פטריארכיה' כאילו כל גבר הוא אלים וכאילו התנהגות הנרצח הצדיקה את הרצח המתועב".

"הענות של הנשיא לבקשתה של הרוצחת אריקה אורבוש-פרישקין, יסכן את הציבור ותתן רוח גבית למכונת התעמולה של הגופים שעומלים מאחורי הקלעים לשנות תודעת הציבור ולהביא לשחרורה של הרוצחת וללגיטימציה לרצח המתועב", כתבו.

עו"ד נעמה סלע
עו"ד נעמה סלעערוץ 7

על המכתב חתמה עו"ד נעמה סלע, יו"ר פורום הארגונים למען המשפחה בו חברים: 'אבות למען צדק', 'בצלמו', 'אופק - המטה להסברה יהודית', 'יוזמה אזרחית', 'בוחרים במשפחה', 'פורום קפה שפירא', 'הל"ב – העמותה לשוויון בהורות', 'המכון הישראלי למשפחה', 'חותם - יהדות על סדר היום', 'פורום דרור בליכוד', 'מטה יהודי לאומי – נשים למען ישראל', 'מרכז ליבה' וארגון 'לצידכם'.