ההחלטה לחסן ילדים נגד קורונה על פי הסכמת ההורים מורכבת עבור כל משפחה, אך מורכבת עוד יותר עבור הורים גרושים שלא תמיד מחזיקים באותה עמדה בשאלה אם לחסן את ילדיהם או לא.
על הסוגיה הזו ועל השלכות נוספות של נהלי היציאה הקורונה על משפחות גרושים שוחחנו עם עורך הדין רן רוט, מומחה לדיני משפחה.
"עד גיל 18 שני ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים על הילד, ולכן שניהם מקבלים יחד כל החלטה, בוודאי החלטה קריטית, ובפרט כשמדובר בהחלטות הנוגעות לטיפולים רפואיים וחיסונים", אומר עו"ד רוט. משום כך "ההחלטה חייבת לבוא במשותף".
לעומת זאת "כאשר אחד הצדדים לא רוצה לחסן נטל ההוכחה עליו", אומר רוט ומרחיב: "ההורים אמורים להגיע להחלטה בהידברות, אבל אם הם לא מגיעים להסכמה זה יגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, ושם הצד שמסרב הוא זה שנטל ההוכחה מוטל עליו".
"מאחר ויש החלטה של ארגון הבריאות הבינלאומי וגם החלטה של ממשלת ישראל מה שקורה כעת ומה שיקרה בעתיד הקרוב זה שהצד שמתנגד לחיסון הוא שחייב להוכיח למה לדעתו גם אם יש אישור מוצדק מרופא מסוכן לתת לילד חיסון".
לעומת זאת לבן הזוג המעוניין בחיסון אין חובה להוכיח את טיעוניו. כדי להוכיח מדוע לא נכון ולא ניתן לחסן את הילד יש להציג אישור מרופא שיסביר את הטיעון. "בית המשפט יוצא בצורה מובהקת לטובת החיסון", אומר רוט, "במידה וההורה לא הצליח להוכיח ולשכנע את בית המשפט החיסון הופך לחובה".
עם זאת מציין עו"ד רוט כי לא מדובר בהכרעה שמקורה בחקיקה מחייבת אלא כל מקרה נתון להכרעתו של בית המשפט בכל מקרה ומקרה לגופו. "אם הילד רגיש לאחד ממרכיבי החיסון יכול להיות שההתנגדות תתקבל. כך גם אם יש לו מחלה כרונית שהחיסון עלול להשפיע וכו'. הכול עניין של מידתיות".
עוד שאלנו את עו"ד רוט אם קיימת מדיניות ברורה באשר להכרעה אצל מי מהוריו הגרושים ישהה ילד השב מחו"ל וזקוק לימי בידוד. "הדברים אמורים להיות בהסכמה בין הצדדים, אבל כאשר אין הסכמה בין הורים גרושים יש הסכם גירושין שמאושר על ידי בית המשפט, ובהסכמים טובים מכניסים כמה שיותר מנגנונים שפועלים לפיהם. במידה והילד חולה יש מנגנונים שאומרים מה קורה במקרים כאלה, אצל מי הוא אמור להיות".
על בסיס מנגנונים אלה והסעיפים הרלוונטיים בהסכם הגירושין יכריע בית המשפט גם בסוגיה זו. "אם אחד ההורים חוזר עם הילד מחו"ל וצריכים בידוד, במידה ואין הסכמה יש בית משפט שישתכנע לפי טיעונים ברורים בבקשה הדחופה. השיקול העיקרי הוא טובת הילד. אין חוק לגבי העניין. אין כאן משהו גורף ובית המשפט משתכנע לפי המקרה".